En Sıcak Konular

Türkiye'yi depremden kurtaracak ilaç

25 Ekim 2011 08:24 tsi
Türkiye'yi depremden kurtaracak ilaç
Depremin kâbus olmaktan çıkması için Türkiye’deki 13 milyon konutun 9.7 milyonunun yenilenmesi gerekiyor.

Uzmanlar “250 milyar harcanarak deprem riski sıfıra iner” diyor. Türkiye’de 13 milyon konutun 9 milyon 741 bin 502’si depreme dayanıksız. Bu gerçekten yola çıkarak yaptığımız hesaplama sonucu 250 milyar liraya deprem riskini sıfırlayabileceğimiz görülüyor.

Van’da yaşanan felaket Türkiye’de deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. DASK’ın son verileri baz alındığında Türkiye’de 12 milyon 988 bin 669 konut bulunuyor. Sektör temsilcileri ve TOKİ mevcut binaların yüzde 75’inin kentsel dönüşüm çerçevesinde yenilenmesi gerektiğini dile getiriyor. Kentsel dönüşümde minimum maliyet daire başına 25 bin lira olarak veriliyor. Bu durumda Türkiye’nin 243.5 milyar lira harcanarak depreme dayanıklı hale geleceği hesaplanıyor.

İstanbul’un maliyeti 56.2 milyar lira

3 milyon konutun bulunduğu İstanbul için hesaplanan maliyet ise tek başına 56.2 milyar lira. Bu rakam 4.4 milyon konutun bulunduğu Marmara Bölgesi’nde 82.8 milyar liraya çıkıyor. Marmara’yı yenilenmesi gereken konut sayısı açısından 1.6 milyonla İç Anadolu, 1.5 milyonla Ege, 1.2 milyonla Akdeniz, 961 binle Karadeniz, 567 binle Güneydoğu Anadolu ve 448 binle Doğu Anadolu izliyor.

Özel sektör talip

Özel sektör tüm bu konutları yenilemeye hazır. Ancak bunun için kat mülkiyet kanununun çıkarılması gerekiyor. Bu yasa hayata geçerse özel sektör Türkiye’yi devletin kasasından çok fazla para çıkmadan yenileyebilecek. Üstelik inşaat sektörü ekonominin lokomotifi olarak görünüyor. En az 250 sektörü içine alan inşaat sektöründe yeniden yapılanma hamlesi ekonomide ciddi bir hareketlilik olarak ifade ediliyor.

Müteahhitler ellerini cebe atacak

İnşaat sektörüne yön veren firmalar acil olarak yönetim kurullarını toplayarak bölgeye ne tür yardımlar yapabileceklerini masaya yatırdı.

Ali Ağaoğlu (Ağaoğlu İnşaat Başkanı): Van'ın yaralarını el birliği ile sararız. Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ'nin bölgede bizden yapmamızı istediği her şeye maddi manevi destek vermeye hazırız. Ancak kentsel dönüşüm yasasının bir an önce çıkarılması lazım.

Yurt ve ev yaparım

Serdar İnan (İnanlar İnşaat Başkanı):
Yer verildiği taktirde 4 ay içinde öğrenci yurdunu yapıp teslim ederim. Ayrıca 50 metrekarelik 25 bin liralık sosyal konut yapıp 20 daireyi bağışlarım.

Ziya Yılmaz (Dap Yapı Başkanı): Firma olarak Van'a desteğe hazırız. Bunun için arkadaşlarımızla ne yapabileceğimizi masaya yatırıyoruz.

Tamer Özyurt (Özyurtlar İnşaat Başkanı): Yönetimdeki arkadaşlarımızla toplandık ve bölgeye ne yapabiliriz sorusuna yanıtlar ürettik. Üzerimize düşen görev neyse onu yapmacağız.

bugün


Bu haber 911 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,067 µs