En Sıcak Konular

Operasyonların ardında kim var?

22 Ekim 2011 07:58 tsi
Operasyonların ardında kim var? "Bunu bölgedeki ülkelerin operasyonu saymak yanlıştır. Türkiye’nin bölgedeki etkinliğinin artması ve Ortadoğu’da etkin bir güç olması Avrupa ve Çin’in çıkarlarına aykırıdır."

Hakkari’deki saldırının amaçlarını ve etkilerini anlamak için bunun nasıl bir kıvılcım olduğu incelenmelidir. Bu, büyük bir yangına neden olmak için tezgahlanmış bir sabotaj mı yoksa çevre şartlarından kaynaklanan, yani terör örgütünün sıradan eylemlerinden biri mi?

Çevre şartları değerlendirildiğinde bunun sıradan bir eylem olmadığı görülüyor. ABD önümüzdeki günlerde Irak’tan çekilecek ve arkasında bir kaos ortamı bırakacak. ABD çekilirken ülkedeki gelişmeleri kendi haline bırakmaz ve geleceği planlar.

İhtimallerden biri ABD çekildikten sonra Irak yönetiminin İran’la işbirliğine gitmesi ve ABD yandaşı sayılan Kürtlerin etkisiz hale getirilmesidir. Bu durumda Türkiye’nin de kendileri ile işbirliği içinde olmasını isterler. Son günlerdeki eylemler Türkiye’yi Kürt karşıtı cepheye dahil etmek için yapılıyor olabilir. Çünkü halk bıkmış ve terörü sona erdirecek her türlü işbirliğine hazır hale gelmiştir. Türkiye’deki Kürt siyasetçiler dünyada ne olup bittiğiyle ilgilenmedikleri için terör eylemlerine kayıtsız kalmakta hatta bunu kendi taraflarının bir başarısı saymaktadır. Oysa gelişmeler onları sessizliğe boğacak yönde gelişiyor.

İkinci ihtimal Irak’ta oluşacak boşluğu Türkiye’nin doldurmasıdır. Bu fiili bir mevcudiyet olarak anlaşılmamalıdır. Irak’la yakın işbirliği içinde olunacak ve sorunlarının çözümünde katkı sağlanacaktır. Bu yakınlaşmayı hazmedemeyenler Kürtleri oyunu bozmak için kullanıyorlar. Türkiye terörü engellemek amacıyla Irak’a girecek ve bu bir dış müdahale sayılıp eleştirecek, Irak Türkiye ilişkisini bozmak isteyeceklerdir.

Bunu bölgedeki ülkelerin operasyonu saymak yanlıştır. Türkiye’nin bölgedeki etkinliğinin artması ve Ortadoğu’da etkin bir güç olması Avrupa ve Çin’in çıkarlarına aykırıdır. Bu nedenle bölge ülkelerini, özellikle İran ve Suriye’yi ön plana çıkarmak isterler.

Suriye’deki gelişmeleri bu projenin dışında tutmak yanlıştır. Türkiye, Irak’la olduğu gibi, Suriye ile de, iktidar değiştikten sonra, yakın ilişkiler içinde olmak istemektedir. Son operasyonu Suriye’nin düzenlediğini söyleyenler, eğer bir kasıtları yoksa, yanlış düşünüyorlar. Şu anda Suriye yönetimi iç sorunlarla ölümcül sonuçlar doğuracak bir uğraşı içindedir ve dışarıyla ilgilenip üstelik Türkiye’yi karşı cepheye itmez. Kürtlerin katıldıkları operasyonların bir tek onlara faydası yok. 

Mahir Kaynak / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,810 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,347 µs