En Sıcak Konular

Suriye'de çatışma

21 Ekim 2011 15:37 tsi
Suriye'de silahlı çatışmalarda ölü sayısının 35'e yükseldiği açıklandı...

Suriye'nin birçok kentinde düzenlenen çatışmalarda ölü saysının 35'e yükseldiği bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Örgütü, ülke genelinde düzenlenen operasyonlarda, güvenlik güçleriyle muhalif silahlılar arasında çıkan çatışmalarda 23'ü Humus kentinde olmak üzere ölü sayısının 35'e çıktığını söyledi.

Ülkenin kuzeyindeki İdlib kentinde, ordu birlikleriyle ordudan ayrılan askerler arasındaki çatışmalarda 17 kişinin yaralandığını belirten yerel aktivistler, Deyr Ez Zor'da ve Maret El Numan bölgesinde ordu birlikleriyle silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını kaydederek, askerlerin Dera kentine bağlı Gharbet El Ghazale'de baskınlar düzenlediğini ve burada çok sayıda kişiyi tutukladığını ifade etti.

 Aktivistler, ordunun Humus kentindeki baskınlarında ordudan ayrılan ve aralarında bir tuğgeneralin de bulunduğu 45 kişiyi tutukladığını belirtti.

Öte yanda Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, 6'sı Hama'da olmak üzere birçok kentte düzenlenen silahlı saldırıda 9 askerin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Ülkede olayların başladığı mart ayından bu yana 25'i gecen haftalarda olmak üzere ülke genelinde toplam 250 doktor ve eczacının tutuklandığının altını çizen Suriyeli yerel komiteler, bazı hastahanelerde doktor sıkıntısı yaşandığını belirtti.
  Suriye'de yönetime karşı düzenlenen gösterilerde 14 kişi öldü

Suriye'nin birçok kentinde düzenlenen yönetim karşıtı gösterilerde, 14 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Suriye Genel Devrim Konseyi, cuma namazı sonrasında düzenlenen gösterilerde, güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu çoğunluğu Humus'ta olmak üzere toplam 14 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

Aktivistler, cuma namazı sonrasında ülkenin değişik kentlerinde yönetime karşı protesto gösterilerinin düzenlendiğini, gösterilerde ölümlerin yanı sıra, yaralanmaların ve tutuklamaların olduğunu kaydetti.

Hama'dan El Cezire televizyonuna bağlanan Ebu Haydar, kentte barışçıl gösterilerin düzenlendiğini, güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açtığını ve kentin birçok bölgesinde güvenlik güçleriyle muhalifler arasında çatışmaların yaşandığını ifade etti.

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinin Suriye'de gösterilerin artmasına neden olduğu kaydedildi.

İnsan hakları grupları BM'den Suriye'ye karşı harekete geçmesini istedi

Dünya genelinden 29 insan hakları örgütü, BM'nin 193 üyesinden BM Güvenlik Konseyi'nde, Suriye hükümetinin protestoculara karşı ölümcül ve aşırı güç kullanmasını durdurmasını talep eden bir kararı kabul etmesini istedi.

Aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü'nün de bulunduğu örgütlerin yaptığı ortak başvuruda, 4 Ekim'de Rusya ve Çin'in Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a yaptırım tehdidi içeren karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi'nde veto etmelerinin ardından Genel Kurulun Suriye'ye karşı harekete geçmesinin zorunlu olduğu belirtildi.

Çin ve Rusya'nın veto ettiği karar tasarısı Beşşar Esad yönetiminin sivillere yönelik askeri operasyonları hemen durdurmaması halinde Şam yönetimine yaptırım kararı alınmasını öngörüyordu.

İnsan hakları grupları, Suriye'ye yönelik kararın keyfi gözaltılara ve bazıları gözaltında kaybolan tutuklulara işkenceye son verilmesini, BM İnsan Hakları Konseyi müfettişleriyle işbirliği yapılmasını, insan hakları gözlemcilerine kısıtlama getirilmemesini ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Suriye'ye özel bir temsilci atamasını içermesi gerektiğini de vurguladı.

BM'ye başvuran 29 insan hakları örgütünün yarısından fazlasının Arap insan hakları örgütleri olduğu, bunlar arasında Şam İnsan Hakları Çalışmaları Merkezi'nin de bulunduğu belirtiliyor.

BM Genel Kurulu kararlarında veto uygulanmıyor, ancak Güvenlik Konseyi'nin aksine burada alınan kararların yasal yaptırımı yok.

BM, Suriye'de olayların başlamasından bu yana ölenlerin sayısının 3 bin kişiyi geçtiğini bildiriyor.

''Bugün itibarıyla ülkemizdeki Suriye vatandaşı sayısı 7 bin 674 kişi''

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, bugün itibarıyla Türkiye'deki Suriye vatandaşı sayısının 7 bin 674 kişi olduğunu bildirdi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamada, ''Başkanlığımızca Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının acil ihtiyaçları için Hatay Valiliği emrine bugüne kadar tahsis edilen acil yardım ödeneği toplam 20 milyon 750 bin TL'ye ulaşmıştır'' denildi.

19-20 Ekim 2011 tarihlerinde, 29 Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşının kendi istekleriyle ülkelerine dönmüş olup 7 kişinin ise Türkiye'ye giriş yaptığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

''Bugüne kadar ülkemize gelen Suriye vatandaşı sayısı 19 bin 225. Bugüne kadar geri dönen Suriye vatandaşı sayısı 11 bin 551 ve bugün itibarıyla ülkemizdeki Suriye vatandaşı sayısı 7 bin 674. 24'ü refakatçi, 40'ı hasta ve yaralı olmak üzere toplam 64 kişi hastanede bulunmaktadır.''

AFAD koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlarca çadırkentlerde barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme ve diğer hizmetlerin de verildiği kaydedilen açıklamada, ''Çadırkentte kalan Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarına günlük olarak 3 öğün sıcak yemek verilmeye devam edilmektedir. Sınırımızın hemen ötesinde bulunan yaklaşık bin 200 Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşına günlük olarak kumanya dağıtımı yapılmaktadır'' denildi.

Açıklamada, Hatay'daki çadırkentlerde oluşturulan 67 sınıf ve 127 şubede okul çağındaki bin 81'i kız, bin 303'ü erkek olmak üzere toplam 2 bin 384 Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşına okul öncesi, ilk ve ortaöğretim eğitimi verilmeye devam edildiği de bildirildi. (AA)


Bu haber 809 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,908 µs