En Sıcak Konular

Casus yazılımda yeni skandal...

21 Ekim 2011 14:28 tsi
Almanya'yı sarsan 'cusus yazılım' skandalında yeni bir boyut daha ortaya çıktı."Bundes Trojaner" adı verilen yazılım için Alman kurumlarının yazılım şirketlerine yüklü miktarda para ödedikleri iddia edildi.

Almanya'yı sarsan 'cusus yazılım' skandalında yeni bir boyut daha ortaya çıktı. "Bundes Trojaner" adı verilen yazılım için Alman kurumlarının yazılım şirketlerine yüklü miktarda para ödedikleri iddia edildi. Ayrıca söz konusu şirketlerden bazılarının devlet kurumlarını dolandırdıkları belirlendi.

Bilgisayar ve cep telefonu iletişimini takip etmek için üretilen ve şimdiye kadar pek çok kez kullanıldığı tespit edilen "Bundes Trojaner" adlı casus yazılım Almanya gündeminden düşmüyor. Skandal yazılım, Chaos Computer Club adlı bilgisayar korsanları tarafından tespit edilmiş ve "anayasaya aykırı" olduğu iddia edilmişti.

Frankfurter Runschau gazetesi olayın yeni bir boyutuna daha ışık tuttu. Gazetenin haberine göre, yazılımı geliştiren Hessen eyaletindeki Digi Task adlı şirkete Gümrük Kriminal Dairesi başta olmak üzere bazı kurumlar tarafından Mart 2008 ve Ocak 2009 tarihleri arasında 2,7 milyon Euro ödendi. Ayrıca yazılım için kamuya açık bir ihale düzenlenmeden ihale bu şirkete verildi. Bavyera Eyaleti Gümrük Kriminal Dairesi'nin sadece Kasım 2008'de casus yazılım için ödediği miktar ise 247 bin 773 euro. Gümrük Dairesi yetkilileri ise "bu tür gizli projelerin sadece belirli şirketlere verilebileceğini" açıklamakla yetindi.

Olayın boyutları neredeyse 10 yıl öncesine dayanıyor. Frankfurter Rundschau, Digi Task adlı yazılım şirketinin yöneticisinin Köln mahkemesi tarafından 2002 yılında Alman kurumlarını dolandırmak suçundan 1,5 milyon Euro para cezası ve 21 ay tecilli hapis cezasına çarptırıldığı bilgisine ulaştı. Gazete, halihazırda görevden men edilen firma yöneticisinin işleri eşi üzerinden yaptığını da ticaret sicil kayıtları üzerinden tespit etti.

Bu arada Federal İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich'in başkanlığında eyalet içişleri bakanları dün bir telekonferans görüşmesi yaparak konuyu ele aldılar. Casus yazılım Alman bakanları da birbirine düşürdü. Federal İçişleri Bakanı telekulak yazılımını savunurken, Federal Adalet Bakanı ise buna karşı çıkıyor. Çeşitli parti ve sivil toplumdan da yazılım skandalının aydınlatılması için hükümete baskı yapılıyor.

Öte yandan Federal Kriminal Memurları ise konuyla ilgili bir bakanlık kurulmasını talep etti. Kurumun Başkanı Andre Schulz, "Federal İnternet Bakanlığı" kurulmasının tam vakti olduğunu söyledi. Bazı siyasiler de bu tür yazılımların devlet denetiminde geliştirilmesini ve bağımsız kurumlar tarafından da denetlenmesini istedi.

cha



Bu haber 942 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,441 µs