En Sıcak Konular

Salihi: Daha çok işbirliği yapmalıyız

21 Ekim 2011 14:25 tsi
Temaslarda bulunmak için Türkiye'ye gelen İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, PKK ve Pjak'ın iki ülkenin ortak sorunları olduğuna dikkat çekerek, bu konuda İran ve Türkiye'nin daha çok işbirliğine gitmesi gerektiğini söyledi.

Temaslarda bulunmak için Türkiye'ye gelen İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, PKK ve Pjak'ın iki ülkenin ortak sorunları olduğuna dikkat çekerek, bu konuda İran ve Türkiye'nin daha çok işbirliğine gitmesi gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Salihi, Hakkari Çukurca'daki saldırıda şehit olanların ailelerine İran Devleti'nin taziyelerini iletti. Yüzyıllardır iki ülkenin kardeşlik ilişkileri olduğuna dikkat çeken Salihi, "Türkiye'nin sorunları bizim sorunumuz; bizim sorunlarımız da Türkiye'nin sorunudur. İran ve Türkiye birbirlerinin rakibi değil, tamamlayıcısıdır." diye konuştu.

Görüşmede terör sorununu ele aldıklarını belirten Salihi, terör saldırısı nedeniyle daha ileri bir tarihte yapacağı ziyareti öne çektiğini aktararak, "PKK ve Pjak her iki ülkenin ortak sorunudur. Biz bu örgütlere karşı daha fazla işbirliği yapmamız gerektiğine inanıyoruz." dedi. Irak'ta ABD'nin etkin olduğunu hatırlatan Salihi, terörist hareketlerinin bilgisinin önceden Türkiye'ye iletilmesi halinde böyle büyük bir faciayla karşı karşıya kalınmayacağına dikkat çekti.

Muammer Kaddafi'nin öldürülmesine de değinen Salihi, Libya'da halkın yöneteceği bir rejimin kurulmasını beklediklerini ifade etti.

" KARAYILAN İran'DA HİÇBİR ZAMAN YAKALANMADI"

Terör örgütü PKK'nın elebaşı Murat Karayılan'ın İran tarafından yakalandığı ve serbest bırakıldığı iddialarıyla ilgili açıklama da yapan Salihi, Karayılan'ın hiçbir zamanİranlılar tarafından yakalanmadığını söyledi. İddialar sonrasında Davutoğlu'nun kendilerini arayarak bu soruyu sorduğunu belirten Salihi, kendisinin de Davutoğlu'na bu konudaki bilgileri toplaması için kendisinden müsaade istediğini belirterek, "Tüm bilgileri topladık. Bunun gerçek olmadığını öğrendik. Karayılan hiçbir zamanİranlılar tarafından yakalanmamıştır. Yakalasaydık biz onu niye serbest bırakacaktık ki? Karayılan'ı yakalayıp serbest bırakmakta nasıl bir menfaatimiz olabilir ki? Biz tekrar ediyoruz ki PKK da Pjak da terörist gruplardır." diye konuştu.

Davutoğlu: PKK ve Pjak'A KARŞI İŞBİRLİĞİ TERÖR BİTENE KADAR SÜRECEK

PKK ve Pjak'a karşı mücadele kararlılığının en güçlü şekilde devam edeceğini ifade eden Davutoğlu, ortak bir eylem planı kapsamında terör tehdidi tümüyle tasfiye edilene kadar birlikte çalışacaklarını bildirdi. Bölge ülkelerini tehdit eden terör örgütüne karşı bölgesel bir dayanışmanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, "Türkiye ile İran arasındaki bütün mekanizmalar çalıştırılacak. Yüksek Güvenlik Komisyonu toplantısı en kısa zamanda gerçekleştirilecek. İki ülke dışişleri bakanları olarak bu koordinasyonu en etkin şekilde sürdürülmesi konusunda temasları devam ettireceğiz." dedi. Görüşmelerde iki ülkenin ortak sorunu olan teröre karşı mücadeleyi kapsamlı şekilde ele aldıklarının altını çizen Davutoğlu, konuk bakanın kendisine bu konudaki iki ülke dayanışmasını güçlü şekilde vurguladığını kaydetti.

Davutoğlu: LİBYA KISA SÜREDE GEÇİŞ SÜRECİNİ TAMAMLAR

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Salihi ile bölgedeki gelişmeleri gözden geçirdiklerini, Libya'da Kaddafi'nin öldürülmesinin ardından ortaya çıkan yeni durumu ele aldıklarını belirtti. Davutoğlu, şöyle konuştu: "Libya en kısa zamanda, halkın talepleri doğrultusunda bütün bu geçiş sürecini tamamlar ve demokratik geleceğe güçlü bir devlet olarak yoluna devam eder."

Salihi ile her iki ülke için hayati önem taşıyan Suriye'deki gelişmeleri de gözden geçirdiklerini vurgulayan Davutoğlu, bütün bu süreçte Suriye'de demokratik bir değişimin gerçekleşmesi, operasyonların derhal durması konusundaki çalışmalarda İran'a bilgi aktardıklarını kaydetti.

Son dönemde İran'a yönelik ortaya atılan Washington'daki bazı suikast iddialarının da gündeme geldiğini ifade eden Davutoğlu, kendisinin ABD tarafından iletilen bilgileri Salihi ile paylaştığını, Salihi'nin de böyle bir iddianın asılsız olduğunu söylediğini bildirdi.

Terör örgütü PKK'nın elebaşı Murat Karayılan'ın İran tarafından yakalandığı iddialarıyla ilgili bir soru üzerine, bu konuda Salihi'ye teşekkür etmek istediğini belirten Davutoğlu, iki ülke arasında yeterli iletişim kanallarının mevcut olduğunu dile getirdi. Söylentinin çıkmasının ardından Salihi'yi aradığını aktaran Davutoğlu, iddianın ortaya atıldığı gün, bu tür spekülatif haberler yerine resmi kanalların açıklamalarına itibar edilmesi gerektiğini söylediğini vurguladı.

cha



Bu haber 832 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,807 µs