En Sıcak Konular

İsrail durdurma kararı aldı

21 Ekim 2011 14:17 tsi
İsrail gazetesi, Başbakan Netanyahu'nun inşaatları durdurma niyeti olduğunu yazdı...

Haaretz gazetesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Batı Şeria'daki tüm Yahudi yerleşimlerinde kamu inşaatlarını durdurma niyetinde olduğunu yazdı. Haaretz'e göre Netanyahu, bunun karşılığında Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın doğrudan görüşmeleri yeniden başlatması konusunda bir anlaşma istiyor.

Haaretz gazetesi, haberini İsrailli bir üst düzey yetkiliye dayandırırken, Abbas'a bu önerinin geçen çarşamba günü, Kolombiya Dışişleri Bakanı Maria Angel Holquin tarafından iletildiğini bildirdi.

Holquin, barış sürecindeki tıkanıklığı gidermek için arabuluculuk çalışmaları başlatan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos tarafından, İsrail ve Filistin Yönetimi yetkilileriyle görüşmek üzere gönderilmişti.

Abbas'ınsa, bu öneriye henüz cevap vermediği belirtildi. Aynı yetkiliye göre, Abbas, önümüzdeki üç aylık dönem içinde siyasi süreçte bir gelişme olmaz ise istifa tehdidinde bulunuyor.

Abbas, Filistinliler'in BM Güvenlik Konseyi'nde üye olarak kabul edilmesine yönelik oylama öncesi, destek arayışları çerçevesinde Ekim ayının 11'inde Kolombiya'ya gitmiş, Santos ise Abbas gelmeden önce ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile temasa geçerek, arabuluculuk önerisinde bulunmuştu. Clinton'ın da Santos'a bu konuda destek verdiği belirtiliyor.

Kolombiya Dışişleri Bakanı'nın, geçen salı Ramallah'ta Abbas ile görüşüp, Abbas ve Netanyahu arasında bir toplantı için değişik formüller sunduğu kaydediliyor. Verilen bilgiye göre, bu formüller arasında her iki liderin bölgede bir yerde gizlice buluşması, ya da iki taraf arasında daha düşük düzeyde gizli kanallar aracılığıyla temas kurulması veya tarafların Kolombiya'da bir araya getirilmesi de bulunuyor.

Abbas ise buna karşı Holquin'e İsrail'le görüşmelerin yeniden başlamasına karşı olmadığını, ancak bunun Filistin halkına sunulmasına imkan vermek amacıyla, sembolik bir jest düzeyinde bile olsa, Netanyahu'nun yerleşim inşaatlarıyla ilgili belirli adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Abbas umutsuz

Holqguin, çarşamba günü de Netanyahu ile buluşup, kendisine Abbas'ın umutsuz görüntüğünü de dile getirdi.

Habere göre, İsrail son dönemlerde bazı Batılı diplomatlardan da benzer yönde haberler aldı. Hatta bir diplomatın, son gerçekleşen İsrail-Hamas tutuklu takasının Abbas'ı daha da müteessir hale soktuğunu dile getirdiği belirtiliyor.

Holquin'in Netanyahu'ya Abbas'ın, siyasi süreçte üç ay içinde bir gelişme olmaz ise istifa edeceğine yönelik sözlerini aktarması üzerine, Netanyahu'nun, Abbas'ın istifa tehdidinin ilk olmadığını ve son olmayacağını belirterek karşılık verdiği kaydedildi.

Holquin'in Abbas'ın İsrail'den Yahudi yerleşimleri konusuyla ilgili sembolik bir jeste şiddetle ihtiyacı olduğunu belirtmesi üzerine ise Netanyahu'nun sürpriz bir şekilde, Abbas görüşme masasına dönecekse, böyle bir jestte bulunmaya hazır olduğunu söylediği de aktarıldı.

Buna göre Netanyahu, İsrail hazinesine işlenen araziler üzerindeki kamu inşaatlarını durdurabileceğini, ancak yerleşimlerde özel mülkiyet alanlarındaki özel sektör inşaatlarında bir durdurmaya ise onay vermeyeceğini belirtti.

Haaretz, yerleşimlerdeki inşaatların çok küçük bir bölümünün hükümet tarafından yapıldığını belirterek, çoğunun özel girişimcilerce gerçekleştirildiğini vurguladı.

Buna karşılık, İsrail Başbakanlığı, bu konuda İsrail'in tutumunun da değişmediğini belirtti. (AA) 

Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,601 µs