En Sıcak Konular

Araplar, Kaddafi’nin ölümünü nasıl değerlendirdi?

21 Ekim 2011 13:26 tsi
Arap çevreler genel olarak Libya’nın devrik liderinin öldürülmesini diğer diktatör liderlere ‘mesaj’ olarak değerlendirirken bazı kesimler bu olayın devrimlerin görüldüğü diğer ülkelere bir etkisinin olmayacağını savundu.

Arap Dünyası Libya’nın diktatör liderinin öldürülmesini yorumladı. Büyük kesim halkını 42 yıl boyunca diktatör bir şekilde yönetip ezen, ayaklandığı zaman da silah gücüyle bastırmaya kalkan Kaddafi’nin ölümünün Yemen ve Suriye gibi ülkelerdeki diktatör liderlere örnek olması gerektiğini savundu. Bir yandan bu hadisenin Beşşar Esad ve Ali Abdullah Salih’in endişelenmesine yol açacağı yorumları da yapılırken öte yandan bazı kesimler, Yemen ve Suriye’de aynı şeyin olması ihtimalini uzak gördü.

Bazı Arap vatandaşlar Libya’nın devrik lideri Albay Muammer Kaddafi’nin öldürülmesini halkın iradesine karşın iktidarda kalabilmek için bastırma girişiminde bulunan veya halklarının siyasi reform taleplerine meydan okuyan Arap yöneticiler için açık bir mesaj olarak nitelendirirken bazıları bu olayın diğer Arap liderlere bir etkisinin olmayacağını savundu.

Arap ve dünya kanallarında, devrimciler Ağustos ayının sonlarında başkent Trablus’a girdikten sonra ortadan kaybolan, bir aydır gözükmeyen ve sonunda dün Sirt’te öldürülen Kaddafi’nin görüntülerinin yayınlamasıyla farklı yorumlar da birbirini izledi.

Mısır’daki Müslüman Kardeşler Cemaati’nin tanınmış üyelerinden Muhammed El-Belteci Kaddafi’ye olanları ‘onlarca yıldır halkının hayatını altüst eden, aylardır üzerlerine ateş açan ve böylece binlercesinin ölmesine sebep olan bir liderin sonu’ şeklinde değerlendirdi.

Esad ve Salih ders çıkarmalı

El-Belteci, bu sonun aylardır halklarına karşı güç kullanan Suriye lideri Beşşar Esad ve Yemen lideri Ali Abdullah Salih için de ders olması gerektiğini vurguladı.

Yapımcı Nensi El-Kassam ise Mısır Televizyonu’na yaptığı açıklamalarda şöyle dedi: ‘Cehennem Kaddafi’yi bekliyor. Çünkü halkına yaptıkları korkunçtu.’

Pazarlama Müdürü olan 27 yaşındaki Alya Askalani ise Kaddafi’nin sonunun Salih ve Beşşar gibi diktatörlerde endişeye yol açacağı, diğer Arap liderleri de halklarına önem vermeye iteceği yorumunu yaptı.

Ürdün’den Eski Ürdün Dışişleri Bakanı ve BM’nin Libya’daki eski temsilcisi Abdulilah El-Hatip de bölgedeki Libya Rejimi’ne benzer rejimleri halklarının seslerini dinlemeye çağırarak, halkların geleceğe yönelik istedikleri seçimi yapmaya haklarının olduğuna işaret etti.

Aylardır rejim karşıtı gösterilerin sürdüğü Suriye’deki eylemciler de insanların ellerinde üzerinde Libya liderinin öldürülmesini coşkuyla karşılayan ibarelerin yazılı olduğu

pankartlarla sokaklara çıktıklarını ve sıranın Esad’a geldiği yönünde sloganlar attıklarını belirtti.

Diğer ülkeler hususunda uluslararası baskılar artabilir

Buna karşılık olarak bazı Araplar ise Salih’in iktidarın teslimini öngören Körfez Girişimi’ne imza atmaktan üç kere vazgeçmesine dayanarak Kaddafi’nin Yemen gibi diğer bölgelerdeki liderlere herhangi bir etkisi olup olmayacağı hususundaki şüphelerini dile getirdi.

Lübnan’ın eski başbakanı Saad El-Hariri de Kaddafi’nin öldürülmesinin baskıyı halklarını bastırmak için bir vesile olarak kullanan liderlere bir ders olmasını umduğunu belirtti.

El-Hariri şöyle konuştu: ‘Libya’da olanları izleyen Arap bir vatandaş Suriye’de görülen halk devrim hareketini düşünmekten başka bir şey yapamıyor.

Kahire’de yaşayan Yemenli İmran Ahmet ise Yemenliler arasındaki ayrılıklar nedeniyle Kaddafi’nin başına gelenlerin Salih’in başına da gelmesi ihtimalini uzak gördüğünü açıkladı.

El-Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden İmad Cad ise Kaddafi’nin öldürülmesinin Uluslar arası Toplumu gelecekte daha olumlu olmaya sevk edebileceğine işaret etti.

Cad, Kaddafi’nin öldürülmesinin aynı şekilde Suriye ve Yemen’deki krizlerin de sona erdirilmesi için uluslararası baskıları artıracağını savundu.

Kahire’den inşaatçı Ahmet Mansur ise Kaddafi’nin ölümünün tüm zalimlerin sonu olduğunu belirterek bu olayın ‘halkların güç zoruyla yönetilemeyeceği’ mesajını taşıdığını ifade etti. 

Bu haber 1,009 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,676 µs