En Sıcak Konular

'Hedefimiz terör örgütünü bitirmek'

21 Ekim 2011 11:41 tsi
'Hedefimiz terör örgütünü bitirmek' İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kuzey Irak’a düzenlenen harekatın terör örgütünü bitirmeye yönelik olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç’ın sorularını yanıtladı.

Şahin’in konuşmasından satır başları şöyle;

"Önceki gece hem şehir merkezinde hem de Çukurca’da güvenlik güçlerimize hain saldırı yaşadık. 24 Mehmetçiğimizi şehit verdik, 18 askerimiz de yaralandı. Helikopterden araziye inen bir askerimizi daha şehit verdik, bir askerimiz de yaralandı. Şehit sayımız 25 oldu.

Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları bölgededir. Kuzey Irak bölgesinde arama, tarama ve etkisizleştirme operasyonu devam ediyor. Genelkurmay bu konuda bilgi verdi. Devam eden operasyonla ilgili net bilgiyi paylaşmamız şu an mümkün değildir.

Yapılmış en kapsamlı operasyondur. Operasyonların nihai hedefi terör örgütünün varlığını bitirmeye yöneliktir. Bu örgüt sadece belli alanda bulunmuyor. Yeniden teşkilatlanması mümkündür. Ağırlıklı olarak Kandil, Mahmur’dadır. Ülke içinde de terör unsurları bulunmaktadır. Nihai hedef, terör örgütünü bitirmektir. İç güvenliliği sağlamaya yönelik bir operasyondur. Bir ülkenin coğrafyasını ilgilendirdiği için sınırötesi bir operasyondur.

Kuzey Irak’ın bölücü terör örgütünü barındırmama konusunda Türkiye’ye desteği var. Bölücü örgütle mücadelede mütabakat sözkonusudur. Kandil çevresindeki bazı bölgelerin kısmen boşaltıldığına yönelik bilgi var.

ABD, Türkiye ve Irak arasında üçlü mekanizma anlaşması var. ABD'yle daha somut adımların atılması konusunda mutabakata vardık.

Türkiye’nin dış politikasındaki gelişmeler bazı grupları etkileyebilir. Terör örgütünün saldırılarını tamamen dış güçlerin vereceği moral ve maddi desteğe bağlamak, merkezden görmeme yanlışlığına götürür. Terör örgütü vardır ve saldırılarına devam etmektedir.

Yerleşim yerlerinden destek alması zaman zaman mümkün. Destek almadan bu kadar rahat hareket edemez. Oradaki her vatandaşımızın destek verdiğini söyleyemeyiz.

İstihbaratta zaafiyeti olabilir. O coğrafya dünyanın sayılı zor arazilerinden birisidir. Dün helikopter uçuşları bile yapılamadı. Dik araziler, kayalıklardan oluşan bir bölge. Terör örgütlerine avantaj, güvenlik güçlerimize bir dezavantajdır. Terör örgütü illegal bir örgüttür. Bir tarafta hukuki bir yapı, diğer tarafta hiçbir kural tanımayan illegal bir terör örgütü var. Terör örgütün kural, kanun ve hukuku yoktur.

Terör ögütünün acımasızlığı yüzünden onlara istemeden lojistik yardım veren vatandaşlarımız var. İsteyerek yardım edenler de var. Bunları ayırmaya çalışıyoruz.

5 bin kişi profosyonel sınır birlikleri olarak eğitilecek, gelecek ilkbaharda göreve başlayacak. Sınır güvenliğimizin profesyonel birlikler tarafından korunacaktır. Bu sayı 50 bine kadar çıkacaktır.

Jandarma ve polisimiz bu ülkenin tarihi değerde birimleridir. TSK’nın tarihi daha eskilere gider. Jandarma ve polisimiz işbirliği her zaman sözkonusudur. Aslolan herkesin alanından sorumlu olmasıdır. Şehirde yaşayıp köyde suç işleyen, köyde yaşayıp şehirde suç işleyenler olabilir. Köy ve şehir ayrımı, jandarma-polis ayrımı eskisi gibi olmaz. İşbirliği şarttır. Polis ve jandarmamız birlikte çalışmanın çok güzel örneğini vermektedir. Alan ayrımı gözetmeksizin birlikte operasyonları vardır. Çukurca’daki saldırıda polis ve jandarma kol kola operasyon gerçekleştirmiştir.

BDP, Siyasi Partiler Kanunu’na göre kurulmuş bir partidir. Bazı şeylerin sözde ve özde olması önemlidir. Hukukun imkanlarından oluşmuş bir siyasi partidir. Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın ‘Herkes terör örgütüyle arasına mesafa koymalıdır’ sözüne karşılık ‘PKK’yla aramıza mesafe koyalım da yüzde 90 oy tabanımızı mı kaybedelim’ demiştir. Aysel Tuğluk, 'BDP, KCK, Apo biraradınlığından bahsetmek bilinen bir sırrı ifşa etmektedir' demiştir.

OHAL bir anayasal kurumdur. Gerektiğinde başvurulabilir. OHAL’i şimdilik düşünmüyoruz. Normal zamanın tedbirlerinin de alınması gerektiğini düşünüyoruz. Uygulaması amacının dışında uygulanmıştır. OHAL doğru uygulansaydı, böyle bir tavır almazdık. 'OHAL gelmelidir, gelsin' desem çok farklı bir anlamı olur. OHAL gelmeden çözmeliyiz."

ntvmsnbc

Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,146 µs