En Sıcak Konular

Türkiye ile Kazakistan arasında işbirliği

21 Ekim 2011 10:53 tsi
Türkiye ile Kazakistan arasında ekonomik işbirliği mutabakat zaptı imzalandı. Yıl sonu itibarıyla iki ülke arasında ticaret hacminin 4 milyar dolara çıkartılmasını hedefleniyor.

Kazakistan'ın eski başkenti Almatı'da bulunan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kazakistan Yeni Teknolojiler Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ashet İshekeshev ile görüştü. Görüşmede iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin önemine değinen Bozdağ, ''Kazakistan'ın bağımsızlığından bu yana geçen 20 yıl gibi kısa süre zarfında gerçekleştirdiği atılımlardan ve uluslararası planda edindiği saygın konumdan kardeş ve dost bir ülke olarak gurur duyuyoruz'' dedi.

Kazakistan'ın Türkiye'nin bölgedeki en önemli siyasi ve ekonomik ortağı olduğunu ifade eden Bozdağ, 2009 yılında imzalanan stratejik ortaklık anlaşması ile ilişkilerin yeni bir boyut kazandığını söyledi.

2011 yılının ilk 8 aylık döneminde Kazakistan ile Türkiye arasında 2,6 milyar dolar ticaret hacmine ulaşıldığını ifade eden Bozdağ, yıl sonu itibarıyla ticaret hacminin 4 milyar dolara çıkartılmasını hedeflediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkartılmasını istediklerini anlatan Bozdağ, ''Kazakistan'la hızla gelişmekte olan ticari ve ekonomik ilişkilerimizin çeşitlendirilip derinleştirilmesi için önemli bir potansiyel bulunmaktadır. Devlet Başkanlarımız tarafından koyulan hedef doğrultusunda ikili ticaret hacmimizin 10 milyar dolara çıkarılması amacıyla gerekli gayretleri göstermeye devam etmeliyiz'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, 23-25 Kasım 2011 tarihleri arasında Ankara'da yapılması kararlaştırılan Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı sırasında iki ülke arasında Yeni Sinerji-Ortak Ekonomi Programı'nın imzalanmasını istediklerini vurguladı.

Türk müteahhitlerinin Kazakistan'da 15 milyar dolara yakın projeyi gerçekleştirdiğini anlatan Bozdağ, bu alandaki hizmetlerin gıda,tekstil ve sanayi alanlarında da devam ettirilmesini istediklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından iki ülke arasında ekonomik işbirliği mutabakat zaptı imzalandı.

Nazarbayev, Konseyin açılışını Türkiye'ye başsağlığı dileyerek yaptı

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Birinci Zirvesi Kazakistan'ın eski başkenti Almatı'da başladı.

Türk Konseyi'nin açılış konuşmasını yapan Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Hakkari'deki hain saldırıdan dolayı Türkiye'ye başsağlığı dileğinde bulundu.

Türksoy Genel Sekreteri Halil Akıncı, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otumbayeva'nın katıldığı Türk Konseyi'nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hakkari'deki hain saldırı dolayısı ile gelememesi nedeniyle Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ temsil etti.

Toplantı öncesi aile fotoğrafı çektirildi. Toplantı sonunda üye ülkeler arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi konusunda bir deklarasyona imza atılması bekleniyor.

aa

Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,354 µs