En Sıcak Konular

Teröristbaşı için şok girişim

21 Ekim 2011 11:53 tsi
Teröristbaşı için şok girişim Moskova'da bir araya gelen terör örgütü PKK yandaşları bölücü başı Abdullah Öcalan'ın salıverilmesi için komite kurdu.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma'nın Jeopolitik Komisyonu eski Başkanı Aleksey Mitrofanov öncülüğünde kurulan komisyon, tutuklu terör örgütü PKK elebaşı Öcalan'ı desteklemek için çalışma yapacak. Ria Novosti'nin haberine göre komisyon Türk hükümeti ile Kürt ayrılıkçı olarak niteledikleri teröristlerle olan mücadelenin insani boyutuna Rus halkının dikkatini çekecek.

Rusya'da tartışmalı isimlerden biri olan Mitrofanov'un komisyon çalışmaları aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski'nin Avrupa başkentlerine Kürt hareketinin desteklenmesi için mektup göndermesinin ardından gelmesi dikkat çekti. Jirinovski ve Mitrafonov'un bir diğer özelliği ise Suriye'den çıkmak zorunda kalan Öcalan'ı 7 Ekim 1998'de Moskova havalimanında birlikte karşılamaları. Başbakan Yevgeni Primakov'u ikna etmeye çalışan Jirinovski, Öcalan'ı kendi evinde ağırlamış, ancak kısa bir süre sonra Öcalan Rusya'yı terk etmek zorunda kalmıştı. Öcalan'ın siyasi sığınma talebi Rus hükümeti tarafından reddedilmişti.

Kürt faktörünün Orta Doğunun geleceğinde çok büyük bir etkiye sahip olacağı konusunda Rusya yönetiminin anlayış eksikliği olduğu eleştirisi getiren Mitrofanov, kurulan komitenin hedefinin Kürt meselesinin öncelik arz ettiği ile ilgili ispat için çalışmak olduğunu savundu.

Mitrofanov'un girişimine henüz Türkiye'den bir tepki gelmediğine dikkat çeken ajans, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın da konu ile ilgili herhangi bir değerlendirmede bulunmadığını hatırlattı.

RUS DIŞ POLİTİKASINI MİTROFANOV BELİRLEMİYOR

Rusya Bilimler Akademisi'nden siyaset uzmanı Viktor Nadeyn Rayevski, Türkiye'nin Kürt ayrılıkçılara yönelik destek girişimlerini çok kötü olarak karşıladığını söyledi. Sovyetler Birliği dağılmadan önce PKK'nın desteklendiğini ve Rusya'da yeterince aktif olduklarını ifade eden Rayevski, Rus liderlerin şimdilerde Kürtlerle ilgilenmediğini ve PKK saldırılarını kınadıklarını kaydetti. Ajansa açıklamada bulunan Ortadoğu Uzamanı Yevgeni Satanovski Kürt diasporasının iddia ettiği gibi Rusya'da 500 bin Kürt olmadığını, 15 bin civarında Kürt olduğunu ifade ederek, "Politikacı Aleksey Mitrafanov herhangi bir kimseye özgürlük isteme hakkına sahip. Türkiye ile ilişkilerimizin nasıl etkileneceği meselesi onun sorunu değil. Bizim cumhurbaşkanımız, başbakanımız, dışişleri bakanımız ve diğer dış politika ile ilgilenen insanlarımız var." eleştirisi getirdi.

JİRİNOVSKİ DE "BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN" İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Jirinovski de hafta başında parti internet sayfasından yaptığı açıklamada Kürt halkının bağımsızlık çalışmalarına batı dünyasının destek vermesini istemişti. Rusya Parlamentosu Duma'nın başkan yardımcılığını da yürüten Jirinovski yaptığı çağrıda, "ABD, NATO ve AB yeni bir savaşı önlemek için Kürtlere sahip çıkmalı. İnsan hakları adı altında NATO Libya'ya girdi, şimdi de gündemde Suriye var. Batı Kosova'yı tanıdı. Gerçi uluslararası hukuk açısından bu yasal değil. Fakat aynı zamanda Batı, Kürtlerin sorunlarını kesinlikle görmemezlikten geliyor. Türkiye on yıllardır onları bombalıyor, fakat kimse bu Orta Doğu halkına sahip çıkmadı. Türkiye gerekli olduğu sürece Kürtlere gerek yok anlayışı var" iddiasında bulundu.

Türkiye ve İran'ın bölgede ortak operasyona hazırlandığını kaydeden Jirinovski, "Bu durumda ABD ve Avrupa cifte standart uygulamamalı ve Kürtlere sahip çıkmalı. Dünyanın çok nüfuzlu ulusu Kürtlerin halen kendi devleti yok. Üstelik buna rağmen 40 milyon Kürt; Türkiye, Irak, İran ve Suriye, ayrıca başka ülkeler arasında bölünen topraklarda yaşıyor. Onların bağımsız Kürdistan kurma mücadelesi artık onlarca yıldır devam ediyor. Türk yönetimi Kürtlere yönelik agresif niyetlerini saklamıyor" dedi. Jirinovski konuyla ilgili mektubunu ABD Başkanı Barack Obama, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ve Avrupa Konseyi Başkanı Heman van Rompuy'a da ulaştırdı.

cihan

Bu haber 902 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,304 µs