En Sıcak Konular

Filistinli esirler yolda

18 Ekim 2011 10:14 tsi
Esir değişiminde büyük günün gelmesiyle salınacak esirlerin toplandığı İsrail hapishanelerinde hareketlenme de başladı. Esirler günün erken saatlerinde büyük güvenlik önlemleriyle otobüslere bindirildi.

Hamas İslami Direniş Hareketi ve İsrail arasında geçtiğimiz hafta varılan esir değişimi anlaşması çerçevesinde salınacak Filistinli esirler bu sabah erken saatlerde otobüslere bindirildi. Radikal Yahudilerin saldırılarının engellenmesi için alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde yola çıkan esirler, iki grup halinde salınacak. Önce ilk grup Mısır tarafına geçirilecek. İsrailli esir Gilat Şalit’in Mısır İstihbaratına teslim edilmesinin ardından ise ikinci grup gönderilecek. Filistinli esirleri Mısır’da Hamas Hareketi’nden bir heyet karşılayacak. Şalit ise İsrail’e ayak basar basmaz sağlık kontrolü yapıldıktan sonra ailesi ile önce telefonla görüştürülecek sonra buluşturulacak. Öte yandan İsrailli bir haham İsrail’e karşı bir girişimde bulunacağından şüphelenilen Filistinlilerin tutuklanmak yerine öldürülmesi çağrısında bulundu.

İsrail ve Hamas Hareketi arasında imzalanan anlaşmanın birinci aşaması kapsamında otobüsler bu sabahın erken saatlerinde İsrail hapishanelerinden aldığı Filistinli esirleri taşımaya başladı. Anlaşmanın bu aşamasında İsrailli asker Gilat Şalit’in salınması karşılığında 477 Filistinli esir salınacak.

En-Nakab’daki Ketziot Hapishanesi’nden 96 esiri taşıyan ilk alay Batı Yaka’daki Ofer Hapishanesi’ne doğru gitti. 334 esiri taşıyan alay ise Mısır sınırındaki Kerem Ebu Salim Geçidi’ne yöneldi.

İsrail’in merkezindeki Şaron Hapishanesi’nden alınan ve aralarında 27 bayan esirin yer aldığı kalan grup ise Batı Yaka’daki Ramallah Şehri yakınında askeri bir teftiş noktasına götürüldü.

Filistinli esirlere Mısır istihbaratı eşlik edecek

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre Hamas Hareketi’nden alınan raporlara istinaden kimlikleri tekit edildikten sonra Filistinli esirlere İsrail’in içinden itibaren Mısır Genel İstihbarat Birimi elemanları eşlik edecek.

Aşırı kompleks düzenlemeler çerçevesinde esirlerin önce sadece yarısı sınırdan Mısır tarafına geçirilecek. Diğer yarısı ise İsrailli asker Gilat Şalit’in Hamas Hareketi tarafından Mısır Genel İstihbaratı’na teslim edilene kadar bekletilecek. Şalit Mısırlı yetkililere teslim edildikten sonra da İsrail’e teslim edilmeden önce diğer esirler Mısır topraklarına gönderilecek.

Filistinli esirleri Kahire’de karşılayacak Hamas heyetinde hareketin siyasi büro başkan yardımcısı Dr. Musa Ebu Merzuk, Büro üyesi İzzet Er Rişk, esir dosyası sorumlusu Salih El Aruri yer alıyor. Salınan esirlerin karşılanması Refah Geçidi’nde olacak.

40 esir değişik ülkelere gönderilecek

El-Cezire muhabirinin verdiği habere göre Filistinli Heyet, Filistin topraklarından uzaklaştırılması kararlaştırılan kırk esire eşlik edecek. Kendilerini Kahire’de başkente dün gece ulaşan Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı Halit Meşal karşılayacak.

Meşal, birkaç gün önce bu esirleri kabul edecek devletlerin belirlenmesi için temaslarda bulunmuştu. Son birkaç saat içinde yayılan spekülasyonlara göre bu ülkeler Katar, Suriye, Ürdün ve Türkiye olacak.

Öte yandan Şalit Kerem Ebu Salim’de İsrail topraklarına adım atar atmaz öncelikle bedensel ve psikolojik sağlık kontrolünden geçirilecek. Sonra anne-babasıyla İsrail’in güneyinde hava kuvvetlerine bağlı Tel Nof Üssü’nde buluşmadan önce kendileriyle konuşması için bir cep telefonu verilecek. Üsse vardıktan sonra da oradan İsrail’in kuzeyinde El-Celil El-A’la’daki Mitzpe Hala kasabasındaki evine gidecek.

Diğer yandan İsrail Cezaevi İdaresi Filistinli esirlerin Batı Yaka’ya taşınması sırasında karşılaşabilecekleri her türlü müdahale ve engelleme girişimlerine karşı hazırlıklı olduklarını açıkladı.

İsrail Radyosu, Cezaevi İdaresi’ne bağlı Nahshon Birliği’nin Komutanı Şaron Shoan’ın, birlikten 250 kişinin elleri ve ayakları kelepçeli esirlerin nakli sürecine eşlik edeceği sözlerini aktardı.

Sıkı güvenlik önlemleri

El-Cezire Kanalı’nın Kudüs Bürosu Müdürü Velid El-Ömeri İsrailli yetkililerin esirlerin nakli sürecine eşlik edilmesi yönünde güvenlik icraatlarının alınmasının bazı Yahudi Cemaatlerin esirleri taşıyan otobüsleri durduracakları tehditlerinin ardından geldiğine işaret etti.

Anlaşmanın önündeki son engel ise geçtiğimiz Pazartesi günü kaldırıldı. Zira İsrail Yüksek Mahkemesi, listede isimleri bulunan silahlıların salınmasına karşı sunulan dilekçelere bakılmasını reddetti.

Yüksek mahkemenin başkanı Dorit Beinisch başkanlığında üç yargıçtan oluşan yüksek mahkemeden yapılan açıklamada mahkemenin sunulan dilekçeleri değerlendirdiği ancak sonuçta kabul etmemeye karar verdiği belirtildi. Gerekçe olarak ise anlaşmanın zaman çizelgesinin çok önemli olduğu, herhangi bir ayarlamanın uygulamayı engelleyebileceği hatta Şalit’in hayatını tehlikeye sokabileceği gösterildi.

Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta İsrail ve Hamas Hareketi esir değişimi anlaşması üzerinde ittifaka vardı. Anlaşmaya göre İsrail, 2006 yılının Haziran ayında Hamas Hareketi tarafından Gazze’de sınır üzerinden düzenlenen saldırıda kaçırılan İsrailli asker Gilat Şalit’in salınması karşılığında iki aşamalı olarak 1027 Filistinli esiri salacak. Anlaşmanın 550 esirin salınmasını kapsayan ikinci aşaması da iki ay içinde gerçekleştirilecek.

Filistinlileri tutuklamak yerine öldürün

Öte yandan İsrail Ordusu’ndan eski bir haham, esir değişimi anlaşmasının akabinde İsrailli askerleri, İsrail’e karşı faaliyette bulunduğundan şüphelenilen Filistinlileri tutuklamak yerine yataklarındayken vurmaya çağırdı.

İsrail Ordusu’nda eski hahambaşı Ofikhay Rontsky aşırı sağcı Kanal 7 Radyosu’na verdiği röportajda şöyle dedi: ‘Ortada mahkemeye gelmemesi gereken birçok durum var. Subay ve savaşçıların hikmet sahibi olmaları gerekir. Terörist katilleri yakalamaya geldiğinde üzerlerine ateş açıp gayet basit bir şekilde öldürmek gerekir. Onlar insanları öldürdükleri için yataklarında ölmeleri gerekir.’

Rontsky, röportajı sırasında İsrail güçlerinin ‘tutuklama’ kisvesi altında Filistinli eylemcileri öldürdüğünü de itiraf ederek şöyle konuştu: ‘Daha baştan hususi katillerin öldürülmesi için verilmiş tutuklama kararları var. Fazlasının yayılmasına da fazla konuşmaya da gerek yok. Aralarından kaçmayı başaranların da yargılanıp haklarında idam cezası verilmesi gerekir.



Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,953 µs