En Sıcak Konular

Hakkari'deki mayında şok detay

17 Ekim 2011 16:30 tsi
Hakkâri'de 17 Ağustos günü biri binbaşı dokuz şehit verilen mayınlı pusuda PKK'nın Fransız malı düzenek kullandığı anlaşıldı.

Zap Vadisi’nde bir binbaşı, yedi asker ve bir korucunun şehit edildiği pusuda kullanılan mayın düzeneklerinin Fransa’da imal edildiği ve Türkiye’ye örgütün Kuzey Irak’taki kamplarından getirildiği ortaya çıktı.

Radikal'in haberine göre; Hakkâri-Çukurca arasında güvenlik güçleri tarafından 1. derecede risk hattı olarak belirlenen ve artık askerlerin kullanmadığı noktada, 17 Ağustos’taki saldırıyla ilgili önemli detaylara ulaşıldı. PKK, Hakkâri-Çukurca arasında askerlere mayınlı tuzak için görüş mesafesi en uygun ‘kaymakam çeşmesi’ adlı noktayı seçti. ZAP suyunu takip eden karayolundaki menfezlere uzaktan kumandalı patlayıcılar yerleştirildi. 4 bin metrelik kablolar ZAP vadisine taşındı. Saldırı hazırlığını kayıt altına alan bir PKK’lı mayın düzeneğinin nasıl hazırlandığını saniye saniye görüntüledi. Son aşamada ise Kuzey Irak’tan getirilmiş 400 kilo patlayıcı bir terörist tarafından yolun altında bulunan menfezin içine dolduruldu. PKK’lılar 4 farklı noktada patlamaya hazır hale getirdikleri mayınlarla Çukurca’daki askeri birlikten terhis olan erlerin geçişini bekledi.

Olay günü, 4 kilometrelik kabloların bir ucu yola döşeli mayınlara bağlandı. Elektronik düzeneğin kumandası ise vadide saklanmış bir PKK’lının elindeydi. 17 Ağustos sabahı Çukurca’dan hareket eden askeri birlik ‘kaymakam çeşmesi’ne geldiğinde mayınlar ardı ardına patlarken yaklaşık 10 saat sürecek olan mayınlı saldırı ve çatışma da başlamış oldu. Önce, uzaktan kumandalı saldırıda sinyalleri kesen JAMMER adlı zırhlı araç, ardından diğer askeri araçlar patlatıldı.

PKK bu saldırıda ilk kez farklı bir sistem kullandı. Yola döşenen dört parça bombanın patlatılması için çok kanallı telsiz sistemi geliştiren örgüt, düzeneği Fransa’dan getirdi. Fransa’da alarm sistemi olarak kullanılan cihaz, aynı anda çok sayıda mayını sırasıyla patlatabiliyor. Telsizler ‘Tol Sarya 100013’ adı verilen alarm sistemine bağlanıyor. El yapımı düzeneğin üzerine ise sırasıyla 5 frekans yükleniyor. Bu düzenek de JAMMER’ın etki alanına girmemesi için mayının 1-2 kilometre uzağına yerleştiriliyor.

Bu haber 1,015 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,514 µs