En Sıcak Konular

İnternet Andıcı sanıkları, davanın askeri mahkemeye taşınmasını istiyor

17 Ekim 2011 16:14 tsi
İnternet Andıcı davasında sanıklar ile avukatlarının, davanın askeri mahkemeye taşınmasına yönelik taleplerine ilişkin bir dizi karar alındı.

 Öncelikle yasal işlemlerin yapılmasına karar veren mahkeme, davanın askeri mahkemeye taşınması amacını taşıyan askeri yargıtay başsavcılığından görüş sorulması taleplerinin ise daha sonra değerlendirilmesini karar bağladı.

İnternet Andıcı davasında öğleden önce yapılan taleplerin ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, kararını açıkladı. Yargılamanın askeri mahkemede yapılmasına ilişkin taleplerle ilgili olarak alınan kararda, bu taleplerin yargılamayı durdurmayacağı ifade edildi. Davanın müştekileri olan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Hasan Hüseyin Tanrıverdi, Süleyman Küçüksucu, Ali Aydın, Mustafa Coşkun ile katılan sıfatıyla AK Parti Genel Başkan yardımcısı Hüseyin Çelik'in bu konuda bilgilendirilip görüşlerinin alınması da karara bağlandı. Buna göre birleştirilen her iki davanın iddianame ve delil klasörlerinin suretleri, sanıklar ile avukatlarının geçen oturumlarda yaptığı görevsizlik kararı verilmesi yönündeki taleplere mahkemenin verdiği red kararı ile yine sanıklar ve avukatları tarafından bu red kararına yapılan itiraz ve yargılamanın askeri mahkemede yapılmasına ilişkin talep dilekçeleri de katılan Hüseyin Çelik ile müştekilere gönderilecek. Çelik ile müştekilerin, duruşmaya katılmasalar bile tebliğ tarihinden en fazla 7 gün içinde davanın askeri mahkemeye taşınmasına ilişkin talepler konusundaki görüşlerini mahkemeye bildirmeleri istendi. Aksi halde müştekilerin bu haklarından vazgeçmiş sayılacaklarının da kendilerine bildirileceği belirtildi.

Mahkeme, davanın Askeri Yargıtay'a taşınması konusunun ise bu aşamadan sonra değerlendirilmesine karar verdi. Mahmekenin, avukatlar ile sanıkların taleplerini kabul etmesi halinde yargılaması yapılan davanın her iki iddianame ve delil klasörlerinin suretleri, görevsizlik kararına mahkeme tarafından verilen red kararı, avukatlar tarafından bu red kararına yapılan itiraz ve davanın askeri mahkemeye taşınmasına yönelik talep dilekçeleri, Askeri Yargıtay Başsavcılığı'na gönderilecek. Bu aşamada Askeri savcılık, yargılamanın askeri yargıda mı yoksa adli yargıda mı yapılacağına karar verecek. Askeri savcılık, eğer yargılamanın askeri yargıda devam etmesi gerektiğini bildirirse ortaya olumlu uyuşmazlık durumu çıkacak. Bu durumda da yargılama durdurularak bu olumlu uyuşmazlık konusunda uyuşmazlık mahkemesinin karar vermesi beklenecek. Ancak avukatların taleplerinin, Çelik ve müştekilerin görüş bildirmelerinden sonra değerlendirileceği ifadesi, bu talebin mahkeme tarafından kabul edilip edilmeyeceği konusunda net bir ifade taşımıyor.

Bu açıklamaların ardından Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tutuklu sanık Hasan Iğsız'ın savunmasının yarım kaldığını hatırlatarak Iğsız'dan savunmasına devam etmesini istedi. Sanık Iğsız ise savunmasının bir kısmını yaptıktan sonraki gün devam etmesine izin verilmediğini hatırlatarak aradan geçen bir aydan fazla süre nedeniyle savunmasını baştan itibaren yapacağını açıkladı. Ancak Iğsız'ın savunması bu defa da ses engeline takıldı. Sesli ve görüntülü kayıt yapılan duruşmada, sanığın sesinin kayıt altına alınamadığı teknisyenler tarafından bildirilince Iğsız'ın savunması yine yarıda kesildi. Bu aksaklığın giderilmesi için duruşmaya kısa bir süreliğine ara verildi.

Cihan



Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,400 µs