En Sıcak Konular

Yeni gümrük kapıları geliyor!..

17 Ekim 2011 15:44 tsi
Türkiye’nin her geçen gün artan yurtdışı ticaret faaliyetleri yeni gümrük kapılarının açılmasını gündeme getirdi. İhracatın özellikle kara ulaşımı ile gerçekleştirildiği ülkelere mevcut olan sınır kapılarının yetersiz kalması sebebi ile yeni günrük

Türkiye’nin yıllar içinde yurtdışına gerçekleştirdiği ihracat faaliyetlerini katlayarak artırması varolan sınır kapılarının yetersiz kalmasına sebep oldu.

Bu sebeple harekete geçilirken çeşitli bölgelere yeni sınır kapıları açılması gündeme taşındı. Yeni açılan sınır kapıları, hem genel ihracatı hızlandırırken, hem de yeni açılan bölgelerde de ekonominin canlanmasına sebep olacak.

Bu kapsamda, Türkiye-Gürcistan arasında Çıldır/Aktaş (Ardahan), Canbaz Demiryolu Kapısı (Ardahan), Muratlı (Artvin) ve Camili (Artvin) sınır kapıları, Irak ile Aktepe (Şırnak), Ovaköy (Şırnak), Derecik (Hakkari), Üzümlü (Hakkari) sınır kapıları, İran ile de Iğdır'da Dilucu sınır kapıları açılacak.

Gürcistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin son 8 yılda 5 kattan fazla artarak 1 milyar doları aşması, yeni sınır kapılarının açılmasını da zorunlu hale getirdi. İki ülke arasında faaliyette olan Sarp ve Türközü sınır kapılarına ilave olarak 4 yeni kapı daha eklenecek.

Özellikle Sarp sınır kapısının yükünün azaltılması amacıyla Ardahan'da yapılması planlanan Çıldır/Aktaş Sınır Kapısının 2-3 ay içinde inşaatına başlanacak.

Gürcistan ile Türkiye arasında açılacak diğer kapı da Ardahan'da tren giriş çıkışları için olacak. Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi çerçevesinde hizmet vermesi planlanan demiryolu sınır kapısına, Türk tarafındaki son istasyon olan Canbaz İstasyonu'nun ismi verilecek. Demiryolu hattının tamamlanmasının ardından Canbaz İstasyonunda bir gümrük müdürlüğü oluşturulacak.

Türkiye'nin son dönemde ticaretini artırdığı bir başka sınır komşusu da Irak. İki ülkenin 8 milyar dolara yaklaşan dış ticareti, yılda 1,6 milyonu aşan araç trafiği nedeniyle Habur Sınır Kapısı yetersiz kaldı.

Geçen hafta Türkiye'ye gelen Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin de katıldığı Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Komitesi toplantısında Habur'un batısında Aktepe-Bacuka (Şırnak) bölgesinde bir sınır kapısı açılması kararlaştırıldı.

Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Komitesi toplantısında alınan bir diğer karar da, Türkiye – Irak Demiryolu Projesi'nin güzergahına ve tamamlanmasına bağlı olarak Ovaköy mevkii civarında küçük araçlara ve trenlere yönelik kara ve demiryolu sınır kapısı yapılması oldu. Ovaköy Sınır Kapısının 2013 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Dış ticaret hacmi 11 milyar doları aşan Türkiye ile İran arasında mevcut durumda Esendere (Hakkari), Kapıköy (Van) ve Gürbulak (Ağrı) sınır kapıları faaliyette bulunuyor. Bunlara, Azerbaycan/Nahçivan'a yönelik olarak da hizmet veren Iğdır'da Dilucu Sınır Kapısının eklenmesi amaçlanıyor.

Dilucu Kara Hudut Kapısı'nın yerinin belirlenmesi amacıyla ortak bir inceleme ziyareti yapılması için İran makamları ile mutabık kalındı. Yap İşlet Devret modeliyle yeniden inşa edilecek Dilucu Kara Sınır Kapısı'nın da 2013 yılında hizmete girmesi hedefleniyor.

B.Türkiye

Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,495 µs