En Sıcak Konular

Libya'da son yaşananlar...

17 Ekim 2011 15:17 tsi
İşte dakika dakika Libya'da yaşananlar...

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından aranan Libya'nın firari lideri Muammer Kaddafi ve rejimin diğer eski yetkililerinin yakalanmasının "çok çok önemli" olduğunu söyledi.

Libya'nın başkenti Trablus'u ziyaret eden Hague, Libya'ya daha çok insani yardım sözü vererek, Libya'nın İngiltere'de dondurulan paralarının son kısmının da yakında bu ülkeye gönderileceğini söyledi.

Hague, Libya'nın komşusu olan ülkelere, topraklarında bulunan Kaddafi rejimi şüphelilerini tutuklayıp teslim etmeleri konusundaki yükümlülüklerini de hatırlattı.

UGK askerlerinin Beni Velid'in merkezine kadar girdiği, kentte Kaddafi'ye bağlı askerlerle yoğun sokak çatışmaları yaşandığı bildirildi

Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) askerlerinin bir ayı aşkın süderir kuşatma altında olan Beni Velid'in merkezini kadar ilerlediği, şehirde Kaddafi askerleriyle yoğun sokak çatışmaları yaşandığı bildirildi.

Beni Velid kuşatmasında görevli Sabrata ve Surman Askeri Meclis Komutanı Mansur Fethali'nin verdiği bilgiye göre, isyancı güçler, bir ayı aşkın süredir kuşatma altında olan Beni Velid'in merkezine kadar ilerledi.

Kentin merkezindeki meydanda Kaddafi'ye bağlı askerler ile muhalifler arasında yoğun sokak çatışmaları yaşınıyor. Çatışmalarda iki taraftan da çok sayıda can kaybı olduğu belirti.

Bu arada, Beni Velid'deki savaş nedeniyle başkent Trablus'un Beni Velid'den geçen enerji ve içme suyu hatları zarar gördü. Trablus'ta zaman zaman su kesintisi yaşanıyor.

Kaddafi'nin adamı olduğu gerekçesiyle tutuklananlardan suçsuz olduğu anlaşılanlar serbest bırakılıyor

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin adamı olduğu gerekçesiyle Ulusal geçiş Konseyi (UGK) tarafından tutuklananlardan suçsuz olduğu anlaşılanlar serbest bırakılıyor.

Halk ayaklanmasının ardından isyancıların eline geçen bölgelerde Kaddafi'nin adamları olduğu gerekçesiyle hapse atılanların durumu, askeri ve sivil meclislerde görüşülmeye başladı.

Tutukluların verdiği ifadeleri değerlendiren bölgesel askeri ve sivil meclisler, suçsuzluğu kanıtlananları serbest bırakma kararı aldı.

Meclislerin kararının duyulması üzerine tutuklu yakınları cezaevlerinin önünde toplanmaya başladı.

Sabrata Cezaevi Müdür Yardımcısı Muhammed Magrug Muhran, tutukluların verdiği ifadeler doğrultusunda araştırmalar yaptıklarını, hazırlanan raporları askeri ve sivil meclise sunduklarını söyledi.

Muhran, suçsuzlukları kanıtlanan tutuklular hakkında, bölgesel meclislerin verdiği serbest bırakma kararını uygulamaya başladıklarını ifade etti.

''Yeni dönemde her şey daha adil olacak''

Kaddafi'nin askerlerinden olan 2 kardeşinin 3 aydır tutuklu bulunduğunu belirten Hasan Busbia, meclisin verdiği kararın kendilerini mutlu ettiğini kaydetti.

Halk ayaklanmasından önce gümrükte üst düzey görev yapan eşini, oğlu Hasan ile cezaevi önünde bekleyen Meryem El Fellah, ''Ben eşimin suçsuz olduğunu biliyordum. Biz hiçbir zaman haram yemedik. Allah'a şükürler olsun artık serbest kaldı. Yeni dönemde her şeyin daha adil olacağına inanıyorum'' dedi.

Cezaevinin kapısında bekleyen oğlu ve eşi Meryem El Fellah ile kucaklaşan Beşir El Haj yaklaşık 2 aydır tutuklu olduğunu dile getirdi.

Görev yaptığı dönemde verdiği kararlara ilişkin araştırmalar yapıldığını, bir suçunun olmadığı için de serbest bırakıldığını bildiren Beşir, tutuklu kaldığı dönem içerisinde kötü muamele görmediğini anlattı.

Cezaevinde 2 aydır tutuklu olduğunu belirten Tahir Beşir de Kaddafi döneminde tapuda çalıştığını, imzası bulunan tüm evrakların Ulusal Geçiş Konseyi yetkilileri tarafından incelendiğini anlattı.

Beşir, suçsuzluğunun ortaya çıktığı için mutlu, Libya'nın geleceğinden de umutlu olduğunu söyledi.

Sirte'de Kaddafi'ye bağlı birliklerle muhaliflerin çatışmasında 5 isyancı öldü, 33 muhalif de yaralandı

Sirte'de Kaddafi'ye bağlı birliklerle isyancıların çatışmasında 5 muhalif öldü, 33 muhalif de yaralandı. Çatışmalarda 3 Kaddafi askeri de hayatını kaybetti.

Muhalifler Sirte'de ağır silahlarla yeni bir saldırı başlattı.

Sirte'de çok dar bir bölgeye sıkışan Kaddafi'nin askerleri son kozlarını oynuyor.

Bulundukları binaların içerisinde, kendilerine doğru gelen isyancı askerlere göre, konum olarak daha avantajlı görünen Kaddafi'nin askerleri, sokak çatışmasında 5 isyancıyı öldürdü, 33'ünü de yaraladı.

Hayatını kaybeden muhalif askerlerin Kaddafi'nin keskin nişancıları tarafından daha çok başından vurulması dikkat çekti.

Ölen ve yaralanan muhalif askerler, cephe gerisindeki sahra hastanelerine götürüldü.

Yaralıların artması nedeniyle bölgeye doktor, hemşire ve sağlık malzemesi takviyesi yapıldı.

Çatışmalarda 3 Kaddafi askerinin öldürüldüğünü bildiren isyancılardan Muhammed El Segotri, Libyalı olmayan bu askerlerin hastaneye götürüldüğünü anlattı.

Ağır silahlarla saldırı

Kayıpların artması üzerine isyancılar yeni bir saldırı başlattı. Tank, roket gibi ağır silahlarla Kaddafi askerlerinin bulunduğu binaları döven isyancılar, her atıştan sonra tekbir getirdiler.

İsyancı askerlerin komutanlarından Hasan Dau, amaçlarının ölü sayısı artmadan Sirte'yi tamamen ele geçirmek olduğunu belirterek ''Kaddafi ailesinden birilerinin burada olduğunu düşünüyoruz. Direncin bu kadar fazla olmasının nedeni bizce bu'' dedi.

Dau, Kaddafi'ye bağlı askerlerin artık kaçacak yerleri olmadığını, iki gün içinde de atacak kurşunları kalmayacağını söyledi.

Sirte'den kalanlar

Sirte'nin bir köşesinde savaş tüm sıcaklığıyla sürerken, muhaliflerin ele geçirdiği bölgelerinde ise haftalardır süren bombardımanın faturası gözleniyor.

Sirte sokaklarında dolaşırken geniş bahçeli evlerin çokluğu dikkat çekiyor.

Neredeyse tüm binalarında top ve kurşun izi bulunan, Kaddafi'nin, yönetimdeyken tüm Kara Kıtaya örnek bir şehir olarak gösterdiği Sirte, şimdi hayalet bir kenti andırıyor.

İsyancı askerlerden başka kimsenin bulunmadığı sokaklarda, evlerin kapıları parçalanmış durumda. Kapıları kırılmış evlerdeki tüm eşyalar dağıtılmış, yerlere saçılmış halde.

Kepenkleri parçalanmış dükkanlarda ise sağlam bir şey bulmak neredeyse imkansız.

Savaştan önce modern olduğunu tahmin etmenin çok da zor olmadığı çoğu kamu kurumuna ait binalar, şimdi virane.

Sprey boyalarla tüm duvarlara ait oldukları kabilenin veya bölgenin ismini yazan isyancı gençler, hala duman tüten binaların önünde fotoğraf çektiriyor. (AA) 

Bu haber 934 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,890 µs