En Sıcak Konular

İsrail borsasında 'Türkiye endişesi'

17 Ekim 2011 14:01 tsi
İsrail borsasında 'Türkiye endişesi' Jerusalem Post, Tel Aviv Borsasındaki yatırımcıların Türkiye ile ilişkilerin iyileşmemesi halinde 'ciddi kayıplar'ın oluşmasından korktuklarını ayrıca, kayıpların yılda 4 milyar doları aşabileceğini yazdı.


İsrail’de borsa yatırımcılarının Türkiye ile ilişkilerin iyileşmemesi halinde “ciddi kayıplar”ın oluşmasından korktuklarını, kayıpların yılda 4 milyar doları aşabileceği öne sürüldü.

Jerusalem Post gazetesi, Türkiye ile İsrail arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri ele aldığı haberinde “Tel Aviv Borsası’ndaki yatırımcılar, Türkiye ile diplomatik bağlar iyileşmezse ciddi kayıpların oluşmasından korkuyorlar” diye yazdı. Gazete şöyle devam etti:

“Yılda 4 milyar dolardan fazla. Bu, Tel Aviv Borsası’ndaki yatırımcılar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’nın Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret bağları askıya almakta olduğunu açıkladığı 7 Eylül’de buharlaşacağından korktukları rakamdı ve tahmin edilebileceği gibi açıklamaya reaksiyon olarak hisse değerlerinde büyük bir düşüş oldu.”

Buna karşın borsanın, Ankara’nın aynı günde Başbakan Erdoğan’ın sözlerine açıklık getiren ve sadece savunma ürünleri ticaretinin söz konusu olduğunu belirten açıklamadan sonra yeniden toparlandığını anımsatan gazete, ancak Türkiye ile İsrail arasındaki gerginliklerin ekonomik bağlara zarar vereceği konusunda pek bir kuşkunun bulunmadığını kaydetti.

“2011 TİCARET HACMİ 4.4 MİLYAR DOLARA ÇIKABİLİR”

JPost, ikili ticari hacminin siyasi krize rağmen son yıllarda kayda değer bir artış gösterdiğini, bu yılın ilk yedi aylık döneminde de 2.56 milyar doları bulan ticaret hacminin bu yılda 4.4 milyar dolara çıkabileceğini kaydetti.

Ofer Grubu gibi bazı İsrailli şirketlerin Türkiye’de yatırımlarına dikkat çekildiği haberde, Türk inşaat şirketlerinin de İsrail’in karlı bir piyasa olabileceğini keşfettiklerini belirtirken Zorlu Grubunun geçen yıl imzaladığı bir anlaşma uyarınca İsrail’de dört büyük elektrik santrali kuracağını yazdı.

İsrailli gazete, Türkiye perspektifinden İsrail ile ticareti askıya almanın “mantıksız” gibi göründüğünü, Türk ekonomisi çok hızlı bir büyüme kaydetse de cari açığın yüzde 9.5’e tırmandığını, dış borçların da son iyi yılda katlandığını öne sürdü.

“TAMAMEN ANKARA’NIN ELİNDE”

Dünyanın ekonomisinin yavaşladığı bir dönemde ekonomik faaliyetleri kısıtlamanın olumsuz etkilerinin olacağı savunulduğu haberde İsrail’i, Türkiye’nin ticaret fazlası olduğu az sayıda ülkeden biri olarak niteledi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin Eylül ayında yaptığı, ticaret bağlarının siyasi ilişkilerle karıştırılmaması gerektiği yönündeki açıklaması ve İsrail Ticaret Odası Başkanı Uriel Lynn’in Türkiye ile bir ticaret krizinin İsrail’de yüzlerce kişinin işsiz kalmasına neden olabileceği uyarısı anımsatıldı.

JPost, bunun ardından tüm işaretlerin iki ülkenin iş çevrelerinin, işlerini her zamanki gibi sessizce sürdürmeyi tercih ettiklerini gösterdiğini belirterek “Bu noktada bunun mümkün olup olmayacağı, tamamen Ankara’daki karar vericilerinin ellerinde” iddiasına yer verdi.


Bu haber 828 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,671 µs