En Sıcak Konular

'İki önemli stratejik ortakdan birisiniz'

17 Ekim 2011 13:04 tsi
'İki önemli stratejik ortakdan birisiniz' 'Türkiye, AB için çok önemli bir ortak, dolayısıyla aradaki diyaloğun derinleştirilmesi ve geliştirilmesi iki taraf için de önemli.' diye konuşan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İsveç'in Türkiye'nin AB üyeliğinin kuvvetli destekçisi olduğunu söyled

Resmî ziyaret sebebiyle Ankara'da bulunan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt "AB'nin dünyada 2 önemli stratejik ortağı var; biri ABD, biri de Türkiye." diye konuştu. Konuk bakan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile baş başa görüştükten sonra meslektaşıyla beraber ortak basın toplantısı düzenledi.

"Ortadoğu ve Afrika'daki gelişmeler ve Türkiye'nin rolü düşünüldüğünde Türkiye çok önemli bir ortak olarak ön plana çıkıyor. Dolayısıyla aradaki diyaloğun derinleştirilmesi ve geliştirilmesi iki taraf için de önemli." diyen konuk Bakan, "İsveç, Türkiye'nin katılım sürecinin güçlü bir destekçisi ve farkındaysanız herkese de bu desteği sunmuyoruz." ifadelerini kullandı. Carl Bildt, Kıbrıs konusunu da konuştuklarını belirterek, kapsamlı ve bütün tarafları tatmin eden bir çözümün güçlü destekçisi olduklarını söyledi.

AB Komisyonu'nun Türkiye İlerleme Raporu'nu nasıl bulduğunun sorulmasına karşılık Bildt, raporu net ve dengeli bulduğunu, Türkiye'de çok sayıda ilerleme olduğunun teyit edildiğini, ancak bazı alanlarda daha çok ilerleme olması gerektiğinin de belirtildiğini ifade etti. Konuk Bakan, AB'ye katılım sürecinin zorluğuna ve kendilerinin de bazı zorluklar yaşadığına dikkati çekerek, önemli olan hususun stratejik bir perspektif uygulamak olduğunu bildirdi.

Bildt, "Türkiye için en iyi olana yine Türkiye karar vermeli, ama Türkiye'li bir AB daha güçlü, küresel olarak daha etkili ve dinamik olacaktır." dedi. Kendisinden önce konuşan Davutoğlu'nun dile getirdiği AB ülkelerinden Türk vatandaşları için vize muafiyeti talebine de değinen İsveçli Bakan, bu konunun AB genelinden ziyade bazı ülkelerin tek tek ele alabileceği ve adım atabileceği bir konu olduğunu belirterek, bu çerçevede münferit olarak mesela Türklerin İsveç'e daha kolay gelebilmesi için bazı adımlar atabileceklerini kaydetti.

Konuk Bakan'dan önce söz alan Davutoğlu, Türkiye-İsveç ilişkilerinin çok köklü tarihî temellere dayalı ve çok sağlam olduğunu belirterek, böyle bir ziyaretin tatil günü (pazar) yapılmasının iki ülke ilişkilerinin sağlamlığının işareti olduğunu söyledi.

Yemek sonrası konuk Bakan, Davutoğlu ile birlikte Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya'nın nikâhına katıldı ve nikâh şahitliği yaptı.

AA

Bu haber 757 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,313 µs