En Sıcak Konular

Kurbanlıklara ultrasonla gebelik testi ücretsiz

17 Ekim 2011 12:47 tsi
Sakarya Ticaret Borsası Hayvan Pazarı'nda, Kurban Bayramı öncesinde gebe hayvanların kesimini önlemek amacıyla, kurbanlıklara ultrasonla ücretsiz gebelik muayenesi yapılacak.

Bayramın yaklaşmasıyla birlikte kurbanlık hayvanlar pazara inmeye başladı. Kurban kesecekler kurbanlık seçme telaşına düştü. Gebelik testi yaptırılmadan kesilen dişi hayvanlar, dini usullere uygun olmadığı gibi ülke ekonomisine de zarar veriyor.

Sakarya'nın Erenler ilçesinde, geçen sene açılan ticaret borsasına ait hayvan pazarında, gebe hayvanların kesimini önlemek için ultrasonla gebelik testi yapılacak.

Hayvan pazarının veteriner hekimi İrfan Cansever, Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, yeni alınan ultrason cihazıyla küçük ve büyükbaş hayvanlara gebelik muayenesi yapacaklarını söyledi. Kurbanlıklarda gebelik testinin çok önemli olduğunu kaydeden Cansever, "Kurbanlıklar yüzde 30 civarında gebe çıkıyor. Bu, kurbanlık alanları üzüyor. Damızlık hayvan önemli. Yavru verecek, geleceği var. Elle muayenede 90 günlükten sonra teşhis koyabiliyoruz. Ultrasonla bu süre 30 güne kadar iniyor. Kurban Bayramı'nda bunu yapacağız. Sığırlarda ve koyunlarda kullanacağız. Bu sayede gebe hayvanın kesime gitmesi engellenecek. Muayene ücretsiz yapılacak." dedi.

Diğer yandan, uzmanlar kurban alırken, hayvanın hastalıklı olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Çok basit bir gözlemle herkesin aldığı kurbanın sağlıklı olup olmadığını, burnu ve gözüne bakarak anlayabileceğini kaydeden uzmanlar, kurban seçiminin püf noktalarını açıkladı.

KURBAN SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

- Öncelikle kurbanlık için tosun ve koç tercih edilmeli. Dişi hayvan kesilmemesi, hayvan varlığının devamını sağlayacaktır.

- Koç, koyun ve keçinin bir, sığır ve manda cinsinden hayvanların iki, devenin de beş yaşını doldurmuş olması gerekir.

- Kurbanlık hayvanın burnunun merme (üst) kısmı kuru ve çatlak olmamalı. Nemli ve parlak olmalı. Kuru ve çatlak merme hayvanın enfeksiyon geçirdiğini ve ateşi olduğunu gösterir. Burun, kurbanın sağlıklı olup olmadığını ele verir.

- Enfeksiyon geçiren hayvanın tüyleri de birbirine karışır. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmeli.

- Gözleri mat renginde olmamalı, parlak olmalı. Mat renkli gözler hayvanın gözlerinde bir enfeksiyon olduğuna işarettir.

- İyi bir kurban arkadan bakıldığında kare, üçgen şeklinde değil, küp şeklinde görünmelidir. Kare ve üçgen şeklinde görülen hayvanlar genelde zayıf ve sağlıksız hayvanlardır. Hayvanın vücut ağırlığının yüzde 20'si kemiktir. Zayıf hayvan kemikten ibarettir.

- Hayvanın kuyruğu ne uzun ne de kısa olmalı.

- Topallık gibi fiziki bir sakatlığı olmamalı.

- Koyun ve inek dişi hayvan kesilecekse mutlaka gebe olup olmadığına bakılmalı, gebe hayvanlar kurban edilmemeli.

- Dişi kurbanlıkların memeleri çatlak ve kızarık olmamalı. Bu tür durumlar enfeksiyon olduğunu gösterir.

- İç parazit ihtimaline karşı bir kez parazit giderici ilaç kullanılmalı.

- Koyun, koç gibi kurbanlıklar seçerken bel bölgesi sıkıldığında ele kemik gelmemelidir. Kemik geliyorsa, bu, hayvanın zayıf olduğunu gösterir.

cihan

Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,430 µs