En Sıcak Konular

Çağlayan: Mısır ile ticaretimizi 5 milyar dolar seviyesine çıkaracağız

15 Ekim 2011 20:50 tsi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır ile ticari hacmini 5 milyar dolar seviyesine çıkaracak yeni bir döneme girildiğini belirtti.

İl Özel İdaresi'ndeki Mersin ile Mısır'ın İskenderiye kenti arasındaki kardeş şehir anlaşması imza töreninde konuşan Çağlayan, iki kardeş şehrin bir araya gelmesinin ilişkileri daha da güçlendireceğini söyledi.

İki ülkenin kazan-kazan yöntemi ile devam eden bir ticari ortaklığı olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "Serbest ticaret anlaşmamız var. Mısırlı kardeşlerimizin üretmiş olduğu ürünler ülkemize gümrüksüz giriyor. Sadece bir birimize mal alıp satmanın ötesinde 200'den fazla Türk firması Mısır'a ve halkına güvendikleri için 2 milyar dolara yakın yatırımını Mısır'da gerçekleştirmiştir." dedi.

Mısır'da olayların yeni başladığı dönemde büyükelçi ile günde birkaç kez görüştüklerini ifade eden Çağlayan, "Bu dönemde ben Türk firmalarını toplantıya davet ettim. Firmaların hepsine şunu söyledim; 'Hiçbir endişeniz olmasın. Hiçbir şekilde korkuya endişeye kapılmayın. Mısır bizim kendi ülkemizdir. Oradaki yatırımları korumak tamamen Mısır devletinin garantisi altındadır. Durmak yok, işinize devam' dedim. Büyükelçiyi arayarak 'oradaki Türk firmalarını koruyacak silahlı kuvvetlerin gerekli tedbiri almasını sizden istiyorum' dedim." şeklinde konuştu.

Mısır ile dostluklarının devam edeceğine dikkat çeken Çağlayan, başka sömürgeci devletlerin Afrika kıtasına baktığı gibi bakmadıklarını kaydetti.

"Biz Afrika kıtasına bakarken o ülkelerin yer altı zenginliklerini, petrollerini, altınlarını ve madenlerini görmeyiz" diyen Çağlayan, şöyle devam etti:

"Çok güzel bir milletiz ki o ülkelerdeki kardeşlerimizin insani yaşam standartlarının artırılması, geliştirilmesi, baktığımız zaman bizim görmüş olduğumuz. Yani biz baktığımızda o ülkelerin zenginliğini değil insani zenginliğini dostluğunu görürüz. Bizim görüş açımız bu."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır ile işbirliğinin daha fazla geliştirilmesi görevini kendilerine verdiğini ifade eden Çağlayan, "Aramızdaki ticaret hacmi en kısa süre içinde 5 milyar dolar rakamına çıkarmayı bize görev olarak ve hedef olarak verdiler. Şimdi bu hedefe kilitlenmiş olarak inşallah çok kısa bir süre içinde Mısır Türkiye arasındaki hem siyasi ilişkiler hem ekonomik ilişkiler hem de ticari ilişkilerimizi 5 milyar doların seviyesine çıkaracak yeni bir dönem içerisindeyiz." diye konuştu.

Mısır Spor Bakanı Hasan Sakr ise Mersin-İskenderiye arasındaki büyük işbirliğinin başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Törene Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mısır Spor Bakanı Hasan Sakr, İskenderiye Valisi Usama al Fouly ve Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderrahman Salaheldin katıldı.

Bakan Çağlayan daha sonra ise Edip Buran Spor Salonu'nda engellilere tekerlekli sandalye verilmesi törenine katıldı.

(CİHAN)


Bu haber 866 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,719 µs