En Sıcak Konular

JP: Hamas Kahire'ye taşınacak

15 Ekim 2011 13:48 tsi
JP: Hamas Kahire'ye taşınacak Jerusalem Post'un iddiasına göre, İsrail ile yapılan takas anlaşmasının arkasında Şam'dan uzaklaşmak isteyen Hamas yöneticilerinin Kahire'ye taşınma projesi var

İsrailli esir asker Gilad Şalit'i 1027 Filistinli tutuklu karşılığında salıvermeyi kabul eden Hamas'ın neden 5 yıl sonra harekete geçtiği tartışılıyor. Jerusalem Post'a göre Hamas, Suriye'deki karışıklık nedeniyle Şam'daki merkezini, son anlaşmada arabulucu olan Kahire'ye taşımayı düşünüyor.

Hamas ile İsrail arasındaki tutuklu takası anlaşması, bir son dakika pürüzü çıkmazsa salı günü hayata geçirilecek. İsrail, Hamas'ın elinde 5 yıldır esir olan asker Gilad Şalit'e karşı, "Kapanış Vakti Operasyonu" adı verilen anlaşmayla, 1027 Filistinli tutukluyu salıverecek.

Hürriyet'in aktardığı habere göre, önce Gilad Şalit, Sinai'ye geçecek. Kimlik tespiti ve sağlık kontrolünün ardından İsrail, Filistinli 27 kadını bırakacak. İlk etapta 450 erkek tutuklu daha serbest kalacak. İkinci aşamada İsrail 550 tutukluyu daha salıverecek. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in onayıyla yayınlanacak af kararnamesi için yarın herhangi bir İsrailli'den itiraz gelmemesi gerekiyor.

Hakan Fidan teklifi iletti

Jerusalem Post Gazetesi, Mervan Barguti gibi "sembol" Filistinlilerin salıverilmesi talebi İsrail tarafından kabul edilmemesine rağmen Hamas'ın niçin son günlerde hızla anlaşma yoluna girdiğini sorguladı. Gazeteye göre 5 yıldır süren görüşmelerin ardından geçen temmuzda Hamas, İsrail hükümetine mektup gönderdi. Bundan 3 ay önce görüşmelerde İsrail'i temsil etmeye başlayan eski Mossad yöneticisi David Meidan hemen harekete geçti.Yedioth Aharanot'un haberine göre İsrailli müzakereci David Meidan; yardımcılarına, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın arabuluculuk teklifini MİT Müsteşarı Hakan Fidan eliyle kendilerine ilettiğini bildirdi.

Almanya uzlaşma sürecinde aktif rol oynamadı, ancak yapılan salı günü varılan anlaşma iki yıl önce Berlin'in geliştirdiği formüle dayanıyordu.

Hamas'ın niye şimdi harekete geçtiğine gelince; Hamas, Suriye'deki karışıklık yüzünden Şam'daki merkezini kapatmak zorunda kalmaktan korkuyor. Kahire'de kurulan Hamas ofisi, yeni merkez ilan edilebilir. Böylece Mısır yönetimine de, Hamas'ı "kontrol" fırsatı yakalayacak.

Bu haber 863 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,939 µs