En Sıcak Konular

Kuzey Irak'ta kim kazanacak?

15 Ekim 2011 08:21 tsi
Kuzey Irak'ta kim kazanacak? Mahir Kaynak'tan farklı senaryolar...

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile yapılan görüşmelerin ana konusu terörü engellemek oldu ve Bakan bölgeye gönderilecek Irak askerinin bu sorunu çözeceğini söyledi. Dünya yeniden şekillenirken ve bunun önemli unsurlarından birinin Ortadoğu olduğu bilinirken PKK terör örgütü en önemli faktör gibi görünüyor. Oysa önce dünyaya yön veren güçlerin nasıl bir Ortadoğu planladıkları ve bu amaca ulaşmak için hangi politikaları izledikleri, bu yapı içinde Kürtlerin yerinin ne olacağı konusu araştırılmalıdır.

Bu konu ABD ve Avrupa ülkeleri için yeni değildir ve PKK terörü başladığından beri hem bölgede örgütlenmekte hem de olayları yönlendirmektedirler. Türkiye olaya sadece terörü önlemek açısından baktığı ve Kürtlerin hangi rolü oynamasının istendiğini araştırmadığı için çözüm bulamamaktadır. Bu arada Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra İngiltere’nin oluşturduğu devletleri ve onların sınırlarını kutsal ve değiştirilemez saydığı için gelişmeleri doğru değerlendirmemektedir. 

Irak askerlerinin Kuzey Irak’a girmesi için gerekçe olarak gösterilen terör önleme sadece bir bahaneden ibarettir. Irak Kürt bölgesini kontrol altına almak istemekte ve terörü gerekçe göstermektedir. Irak askerleri bölgeye girince ne olacaktır sorusunun cevabı önemlidir. Muhtemelen peşmergelerle Irak askerleri arasında bir çatışma çıkacak ve hava kuvvetleri, zırhlı birlikleri olmayan Irak askerleri zor durumda kalacaktır. Irak’ın Arap halkı Kürtlere karşı düşmanlık duyguları beslemektedir. ABD işgali sırasında bir buçuk milyon Arap hayatını kaybederken Kürtler huzur içinde yaşamışlardır. Bu iki halkı birbirinden ayıran bir sınır oluşturmuş ve birlikte yaşamalarını neredeyse imkansız hale getirmiştir. Eğer Irak askerleri bölgeye girerse ve bir çatışma olursa bu ayrışma geri dönülmez bir hale gelecektir. Ayrıca PKK’ ya yönelik harekatın Kürtlere yönelik sayılması ve terör kavramından hiç söz edilmemesi de mümkündür.

İki ihtimal söz konusudur. Ya Irak askeri bölgeye girer ve bir çatışma olur ya da girmez ve Türkiye terörü önlemek için bölgeye asker gönderir. Çatışma çıkması durumunda Türkiye’nin insani amaçlarla müdahale etmesi söz konusudur ve Libya’ya da bu amaçla girildiği için aykırı bir durum sayılmayacaktır.

Şu sorulara cevap verilmesi gerekir. Yeni yapılanmada Kürtler eskisi gibi dört parça mı olacak yoksa bütünleşecekler mi? Bağımsız bir devlet olmaları imkansızdır. Çünkü dört bir yanı kendilerine ihanet ettikleri düşünüldüğü için düşmanlarla çevrili olacaktır. Bu ülkenin ekonomik gücü sıfıra yakın olacak, umutlandıkları petrolü akıtacak yer bulamayacaklardır. Askeri güç sadece omuzu silahlı kişilerden ibaret olamayacağı için savunmasız kalacaklardır. Bu durumda bölgede bir ülke ile bütünleşmeleri kaçınılmazdır. Irak’la yaşanacak çatışma bu kapıyı kapatacak, İran’a yönelme ABD ve müttefiklerinin itirazı ile karşılaşacaktır. Bölge dışında bir gücün onları himaye etmesi söz konusu olamaz. Çünkü bu himaye bölgedeki bütün ülkelerin tepkisiyle karşılaşacak ve onu himaye edenden uzaklaştıracaktır. Kürt siyasetçiler bunları düşünmedikleri için kaderlerine razı olacaklardır.

Mahir Kaynak / Star



Bu haber 1,770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,942 µs