En Sıcak Konular

ABD'nin yeni endişesi Libya'daki kayıp silahlar

14 Ekim 2011 20:51 tsi
ABD, Libya'nın kayıp silahlarının, özellikle omuzdan atılan füzelerin, terörist grupların eline geçmesinden endişeli olduğunu belirterek, Obama yönetiminin önceliklerinden birinin bu konu olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrew J. Shapiro, AB ve NATO yetkilileriyle Brüksel'de yaptığı görüşmelerden sonra, kayıp füzelerin sivil havacılığa tehdit oluşturabileceğini söyledi.

"Terörist grupların bu silahlarla ilgilendiklerini biliyoruz" diye konuşan Shapiro, ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın bu silahların emniyet altına alınmasına öncelik verdiklerini ifade etti.

Libya'nın, Mart ayında iç karışıklığın başlamasından önce yaklaşık 20 bin adet omuzdan atılan füzeye sahip olduğu tahmin ediliyordu. Bu silahların çoğunun NATO'nun hava saldırılarında tahrip edildiği, ancak binlercesinin halen kayıp olduğu belirtiliyor.

Shapiro, silahların Libya sınırları dışına çıkarılma ihtimalinin büyük endişe kaynağı olduğunu kaydederek, "Bu yüzden ABD, Libya'ya sınırı olan ülkelerle silahların yayılmasını önlemek için işbirliği yapıyor" dedi.

NATO'nun en üst askeri yetkilisi Amiral Giampaolo Di Paola, ittifakın Libya cephaneliklerindeki en az 10 bin adet yerden havaya atılan füzenin izini kaybettiğini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı 15 uzmanını silahların izini sürmek üzere Libya'ya göndermişti. Shapiro, bu sayının 50'ye yükseltileceğini ve bu iş için 30 milyon dolar ayrıldığını söyledi.

Füzelerin büyük çoğunluğunun kızılötesi ışınla hedefi bulan, 14 kilo ağırlığında ve kolayca gizlenebilen Sovyet yapımı SA-7 Strela tipi silahlar olduğu belirtildi. Daha çok 1960'larda üretilen bu silahlar Ortadoğu, Latin Amerika, Orta Asya ve eski Yugoslavya'daki birçok çatışmada ve savaşta yoğun olarak kullanılmıştı. Irak ve Afganistan'da isabet alan ya da düşürülen ABD'ye ait birçok savaş uçağı ve helikopter bu füzelerle vurulmuştu.


Bu haber 840 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,101 µs