En Sıcak Konular

Devrim sırasında uyuma!

14 Ekim 2011 15:32 tsi
PUSH (İnsanlığı Korumak için İnsanlar Birleşti) Gökkuşağı Koalisyonu kurucusu ve başkanı Jesse L. Jackson, Wall Street eylemleri için 'inkar edilmeyecak kadar meşru; bastırılamayacak kadar çok ısrarlı' diyor.

Jesse Jackson *

Wall Street'i İşgal Et eylemleri, şimdi 800 kadar şehre yayıldı. Kuru tarlada güçlü rüzgarla ateş gibi yayılıyor. Ateş binaları sarmışa benziyor.

Muhafazakarlar, kalanlara karşı en üstteki yüzde 1'den yana olma telaşıyla kendi üzerlerine devriliyorlar. Çoğunluk Partisi Lideri Eric Cantor, "çeteler" ve "Amerikalılara karşı Amerikalıları acındırmasını" kınıyor. Herman Cain, eylemcilerin "anti-Amerikan" olduğunu reddediyor. Mitt Romney, onları "sınıf savaşını" başlatmakla suçluyor.

Fakat sınıf savaşı; Wall Street'i İşgal'in böyle ses çıkarmasının gerekçesi. Tabiki sınıf savaşı var, Amerika'nın en zenginlerinden Warren Buffett, "Ve benim sınıfım kazanıyor" sonucuna vardı.

Geçen hafta daha Avrupa için yola çıkmadan önce, Wall Street'i İşgal Et hareketinin Chicago "koluna" katıldım. Harçları ödeyemedikleri için okulu bırakan gençlerle konuştum; şimdi onlar kredi borcuyla baş başa bırakıldılar.

Öğrenciler, ortalama 20 bin doların üzerinde kredi borcu ile mezun oluyorlar ve bankerler lobisi, iflasların ardından dahi bu borçları ödemeye zorlamak için yasayı kabul ediyor. Şimdi öğrenciler, kolejden borçla yüklü ve işsiz bir şekilde mezun oluyorlar. Neden protesto ettiklerine şaşıran var mı!

Devlet azalan gelirlerle konut krizleri ve emlak vergisi gelirlerinin kaybına neden olan ipotekli malın haczi sonucu meydana gelen zarar ile yüzleşirken; işlerini kaybeden profesör ve öğretmenlerle konuştum.

Bu eylemler, çoğunluk için değil azınlık için çalışan ekonomiye açık suçlama yaratıyor. En zengin yüzde 1 Amerikalı, şu anda en alttaki yüzde 60 kesim kadar gelir elde ediyor. Onlar en alttaki yüzde 90 kadar varlığı kontrol ediyor. Kampanya aidatlarını ve Washington'da yasaları yönetmek için gerekli olan yüksek fiyatlı lobiciliği karşılayabilirken, bunlarla birlikte varlık siyasi güç haline geliyor. Onlar istediklerini yapıyorlar.

Sonuçlar, mantıksız. Hedge fon milyarderleri, kendi kazandıkları üzerinden, öğretmenlerin ödediklerinden daha düşük vergi oranı ödemelerini mümkün kılan "faiz" vergisini şekillendiriyorlar.

Wall Street bankerleri, FBI'ın "hilenin yaygınlaşması" konusunda uyarılması gibi, göze çarpan emlak balonunun şişirdiği bonuslardan milyonları cebe atıyor. Sonra balon patladığında kurtarılıyorlar -ve banka hesapları ve kredi kartlarına ücretlendirmeler yükseltiliyor. Ve bankalar kurtarılırken, 25 milyon insan tam zamanlı çalışma zorunluluğuna devam ediyor.

Benzer bir şekilde ev sahipleri rahata kavuşmuyor. İşçiler işten çıkarıldığında ve mortgage taksitlerini ödemeyi devam ettiremediklerinde, evlerini kaybediyorlar. Evleri haciz altındayken mortgage'dan daha az değer ediyor, telefonla aramalarına karşılık bankalardan geri dönüş elde edemiyorlar, daha düşük faiz oranlarından rahatlamak için yeniden ipotek ettiremiyorlar. Bunun yerine bankerler lobisi, zenginlere iflas mahkemelerinde yazlıklarının mortgage'ının tekrar düzeltilmesine izin veren yasa kabul ediyor, fakat ev sahiplerine aynısını yaplamalarına yasaklama getiriyor.

Anayasa Mahkemesi'nden Yurttaşlar Birliği üyesi muhafazakar gangısterler beşlisinin tiksindirici kararı, hakaret içeriyor. Şirketlerin, Amerikan vatandaşları gibi aynı ifade özgürlüğü hakkına sahip insan olduğunu deklare ediyorlar. Paranın söylev olduğunu düşünmelerinden dolayı, şirketlere seçimlerimizi satın almak için bent kapağını açıyorlar.

Hareketler, gündemlerinin özgünlüklerinden dolayı değil fakat eylemlerinin doğruluğundan dolayı büyüyor. Wall Street'i İşgal Et hareketi, hepimizin gördüğü rezaleti protesto ediyor. Eylemleri, inkar edilmeyecak kadar meşru; bastırılamayacak kadar çok ısrarlı.

PUSH (İnsanlığı Korumak için İnsanlar Birleşti ç.n.) Gökkuşağı Koalisyonu, bugüne kadar yıllardır bu konu üstünde duruyor: Bankaların sosyal güvenliği özelleştirme ve Glass-Steagull Eylemini durdurma girişimini protesto ettik. Çoğu kampanyalar için Wall Street'ten para semirten ya da Meclisi terketmesiyle Wall Street için çalışan finansal hizmet sektörü düzenlemelerinden sorumlu "denetmenlerin" yolsuzluğuyla mücadele ettik.

PUSH Gökkuşağı, hedef alınan ve idare edilen siyahiler ile yüksek faizli borçların içine düşen beyaz olmayan insanları ortaya çıkarmak ve ülke çapında ve diğer kredi verme örneklerinde ayrımcılık yapmak ile iştigal olan bankalardan mülk edinme talebinde bulunmak için ABD Adalet Bakanı Lisa Madigan ile tartıştı. İpotekli malları haczedilme riskiyle karşı karşıya kalan ev sahipleriyle yürüyüş ve protesto yaptık ve Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Bank of America ile diğerlerinin yıllık hisse sahibi toplantılarında politikalarını ve küresel ekonomik krize neden olan pratiklerini kınayarak eylem yaptık. En son PUSH Gökkuşağı, Capitol One ortaklığının şirket evliliğine karşı olduğunu teyid etti.

Eylemler yayılacak; diğerleri hali hazırda katılıyor, çünkü ekonomik güvenliğe ihtiyaç var. Büyük bir kısım ekonomik eşitlik dışı tutulurken, çok küçük kısım çok şeye ve çok fazla kontrole sahip. Bu hafta uluslararası işçi federasyonu AFL-CIO, ülke genelinde "kesinti değil iş" talep eden eylemleri ateşleyecek. 17 Kasım'da Amerikan Rüyası Hareketi çatısı altındaki örgütler, Irak Savaşı'na karşı yapılan eylemden bu yana en kitlesel hareketi planlıyor.

Bu halk eylemleri artan muhalefetle karşı karşıya gelecek. Yerel yetkililer, eylemleri bitirmeyi deneyecekler. Fox News ve muhalif ağızlı radyolar, iftira atacak ve kötüleyecek. Politikacılar, hayıflanacak.

Bu hafta Washington'da Dr. Martin Luther King'in bildirisini kutlayacağız. Ancak Sivil Haklar Hareketi kurulurken; Dr. Martin Luther King, dış mihrak olarak itham edildi, "komünist" diye karalandı. FBI onun telefonlarını dinledi ve onu intihara sürüklemeye çalıştı. Şiddete başvurmayan eylemciler tutuklandı, dövüldü ve öldürüldü. Nixon, Cumhuriyetçileri Güney'de takviye etmek için ırkçı kandırma politikaları üzerine dayalı Güney Stratejisi'ni geliştirdi.

Kemikleşmiş imtiyazlar, ayrıcalıklarını kolay kolay teslim etmezler. Wall Street'i İşgal Et, en güçlü çıkarları için dövüşüyor. Fakat Victor Hugo'nun yazdığı gibi hiçbirşey zamanı gelen fikirden daha güçlü değildir. Dr. King'in ileri sürdüğü gibi, "Devrim esnasında uyumayın". Şimdi saf tutma zamanı. 99'lar (yüzde 99 olduğunu ifade eden Wall Street işgalcileri) disiplinli odaklarınızı, eyleme barışçıl şiddet karşıtı yaklaşımınızı ve değişim talebinizi sürdürün. En nihayetinde biz kazanacağız.
* Tercüme: Yusuf Çobanoğlu, ETHA



Bu haber 1,017 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,875 µs