En Sıcak Konular

Cüzdanınızı iyi yoklayın!

7 Haziran 2007 13:29 tsi
Cüzdanınızı iyi yoklayın! Ekonomi aşırı değerli YTL ve yüksek faizi taşımıyor! Nedeni ise yabancı fonların spekülasyonları. Üstelik ‘yerli-yabancı’ herkes aynı şeyi söylüyor. Ortak son cümle ise şu; ‘çökersiniz’! Bakın spekülasyon nasıl ve hangi kılıfa soku

İyi midir kötü müdür tartışması hemen hergün süren ‘Türkiye yabancı sermayenin ve olası spekülasyonlarla” ilgili çekişme bitecek gibi değil. Piyasanın yüzde 70’inin, finansın da yüzde 30-35 aralığının yabancıların elinde olmasını, başarının şartı olarak görenler de mevcut, “çok riskli” olarak analiz edenler de.

Ancak özellikle gelişmekte olan ve Türkiye gibi ülkelerde son derece hassas politik ve ekonomik çizgi ‘spekülasyonlar’ eliyle yönlendirilebiliyor. Esasen bu pek bilinmedik bir durum da değil, örneğin seçimlere 2-3 ay kala, Türkiye’deki “oyuncular” sıcak parayı geri çekseler, bunun kamuoyu yansımaları iktidarı oldukça güç durumda bırakırdı.

Peki ama bu nasıl oluyor? Elbette dışarıdan gelen ekonomik her adımı bu çerçevede değerlendirmek doğru değil. Ama dikkatli olmak gereği doğru.

İşte günlük haberlerin içinden çıkan “birleştirilmiş” bir haber…John Hopkins Uygulamalı Ekonomi Profesörü Steve Hanke Türkiye için şunları söylüyor; “Şu anki faiz oranları yüzde 18’lerde. Türkiye’nin ekonomik büyüme potansiyeli ise yüzde 7. Enflasyonla mücadele için reel faiz oranları, bu rakamdan daha yüksek olmalı. Yoksa ekonomi açısından bu sürdürülemez. Bunun anlamı da hayal kırıklığı yaşayacaksınız. Buna karşılamanın tek yolu da daha yüksek faiz oranlarına ve daha değerli YTL’ye sahip olmak. Ama o zaman ekonomi üzerinde büyük baskı yaratılır ve henşey çöker!”

Hürriyet Gazetesi’nin ekonomi sayfalarının manşetinden seslenen Prof. Hanke böyle söylüyor. Anlamak için ekonomi uzmanı olmaya gerek yok.!

Şimdi bir başka gazete ve haber…  Sabah Gazetesi’nin yine ekonomi sayfalarında ama bu sefer çok daha mütavazi bir köşeden Türkiye Bankalar Birliği Genel Müdürü Ersin Özince, tesadüf olarak aynı konuda açıklama getiriyor. Başlık şu; “Liranın değer kazanmasında spekülatif fonlar etkili!”

“Ne yazık ki YTL’nin değerlenmesinin arkasında bazı spekülatif ve spekülatif addedilebilecek çok büyük fonların liraya yatırım yapma arzusu etkili oluyor.” Özince ayın haberde yabancıların ekonomideki etkisi ve ele geçirmeler üzerine aynı doğrultuda şeyler de söylüyor.

Ama özde anlaşılan şu; 1) “Uygulamalı ve saygın” bir yabancı üniversitenin uzmanı YTL’yi değerlendirirseniz, çökersiniz diyor. 2) TBB gibi piyasaya hakim bir kurumun yöneticisi ise, “YTL’yi yükselten yabancı spekülatörler” diyor.

Böylece basit biçimde sözün bittiği yere geliniyor! İşte Türk ekonomisinde spekülasyon tezgahlarının nasıl işlediği basitçe böyle ortaya çıkıyor. 



Bu haber 977 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,030 µs