En Sıcak Konular

Türk, Lübnanlı, Hindu işadamları Beyrut'ta...

14 Ekim 2011 14:37 tsi
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD), "Akdeniz Kıyı Şehirleriyle İşbirliği" ziyaretleri kapsamında Lübnan'ın başşehri Beyrut'a iş ve inceleme gezisi düzenledi.

İZSİAD heyeti, Beyrut'ta Lübnanlı işadamlarının yanısıra Hindistan ticaret heyetiyle de biraraya geldi. Üç ülke işadamlarının ortak toplantısında, daha fazla ticaret yapma imkanları konuşuldu. Ayrıca İzmir'le Beyrut arasında uluslararası ticari iyi niyet anlaşması imzalandı. İmzaları, İZSİAD Başkanı Ayhan Baran ve Lübnanlı Oda Başkanı Bakan Mohamed Choucair attı. Ortak toplantıya Türkiye'nin Lübnan Büyükelçisi İnan Özyıldız, Beyrut ve Lübnan Dağı Sanayi, Ticaret ve Tarım Odası Başkanı Choucair, Hindistan'ın Lübnan Büyükelçisi Ravi Thapar, Hindistan Sanayi ve Ticaret Odaları Federasyonu Temsilcisi Goutam Ghosh ve kalabalık bir işadamı grubu katıldı.

İZSİAD Başkanı Baran, burada yaptığı konuşmada ülkeler ve şehirler arasında dostluk ve işbirliğinin büyük neticeler getirdiğini söyledi. Beyrut'a da bu amaçla geldiklerini belirterek, 2009 yılında başlattıkları Akdeniz Kıyı Şehirleriyle İşbirliği projesinden önemli sonuçlar çıkacağına inandıklarını ifade etti. Akdeniz çanağında ekonomik işbirliği amacıyla yola çıktıklarını vurgulayan Baran, "Türk, Lübnan ve Hindistanlı işadamları arasında önemli ilişkilerin gelişeceğine inanıyorum. İşbirlikteliği, her türlü dostluğun ve geleceğin garantisi oluyor." dedi. Akdeniz'in etrafındaki ülkeler arasında çok önemli ortak paydalar bulunduğunu da kaydeden Ayhan Baran, bunların ticaret ve işbirliğine dönüşmesini amaçladıklarını, önümüzdeki yıllarda Akdenizli kimliğinin daha fazla konuşulacağına inandıklarını söyledi. Lübnanlı işadamlarına Akdeniz'de ortak hareket etme çağrısında bulunan Baran, "Akdeniz'in etrafındaki ülkeler, büyük bir pazar oluşturuyor. Gittikçe büyüyen bu pazardan, işbirliği yaparsak daha fazla pay alırız." şeklinde konuştu. Daha çok ticaret yaparak birbirini tanıma çağrısında da bulunan Baran, işadamlarının bir nevi ticari elçilikler görevini üstlenmesini isteyerek, ticaretle kurulan dostlukların daha kalıcı olacağına dikkat çekti.

Oda Başkanı Choucair ise Türkiye ile Lübnan arasındaki ticaret hacminin geçen yıl yüzde 23 arttığını hatırlattı. Bunun yeterli olmadığını belirterek, "Daha fazla biraraya gelmeliyiz. Sayın Baran'ın dediği gibi bu ilk adım olabilir. Bir dahaki toplantımızda Hindistan ile Türkiye arasındaki ticaretten bahsedebiliriz. Türkiye'nin hayata geçirmeye çalıştığı ortak gümrük birliği projesini destekliyoruz." dedi.

Büyükelçi Özyıldız da İzmirli olmaktan gurur duyduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Çünkü İZSİAD, Türkiye'nin ticaret olarak İstanbul'dan ibaret olmadığını burada ortaya koymuştur. Bir saat uçuş uzaklığında olan İzmir'in, yeni bir ticaret merkezi olacağına inanıyorum. 'Avro Akdeniz' projesi, 'Avro Hindistan' projesi olarak başlatılabilir."

Federasyon Temsilcisi Ghosh ise ülkeler arasındaki potansiyelin ticarete yansımadığını söyledi. Turizm alanında üç ülke arasında çok önemli bir potansiyel bulunduğunu ifade eden Goutam, bunu harekete geçirme çağrısında bulundu.

İZSİAD, İzmirli işadamlarını uluslararası piyasalarda söz sahibi konuma getirmek amacıyla 2009 yılında başlatılan Akdeniz Kıyı Şehirleriyle İşbirliği ziyaretleri kapsamında daha önce Atina ve Marsilya'ya gidilmişti. Beyrut ziyaretine lojistik, gıda, tekstil, inşaat, yapı malzemeleri, otomotiv yan sanayi, enerji, plastik, kimya ve turizm sektörlerinden toplam 42 firma temsilcisi katılıyor. Bu frmalar, KOBGEB'in yurtdışı pazar desteğinden de faydalanıyor.

cha



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,761 µs