En Sıcak Konular

Filistinli tutsakların açlık grevi devam ediyor!

14 Ekim 2011 13:29 tsi
İsrail devletinin Filistinli tutsaklar üzerinde son aylarda yoğunlaştırdığı baskılara karşı 27 Eylül'de başlatılan süresiz ve dönüşümlü açlık grevi üç binden fazla Filistinli tutsağın katılımıyla sürüyor.

Tutsaklar, İsrail makamlarının hücre hapsine ve toplu cezalandırmaya son vermesini, tutsakların ders çalışmasına izin vermesini ve aşağılayıcı denetlemelere, avukat ve yakınların ziyaretleri sırasında tutsakların el veayaklarının zincirlenmesi uygulamasına son vermesini talep ediyorlar.

Hamas ve İsrail arasında anlaşmaya varılan esir değiş tokuş anlaşması ile binden fazla Filistinli tutsak özgürlüğüne kavuşmak üzereyken Filistinli tutsakların açlık grevi giderek büyüyor. Tutsakların açlık grevi ile dayanışma ise Filistin genelinde dayanışma amaçlı gösteriler ve açlık grevleri ile sürüyor.

Filistin Yönetimi'nin son verilerine göre İsrail hapishanelerinde 6 bine yakın Filistinli tutsak bulunuyor. Bunlardan 219'u ise haklarında herhangi birs uçlama getirilmeksizin ve mahkemeye çıkarılmaksızın hapishanelerde tutulan idari tutuklular.

Filistinli tutsaklar arasında çoğunluğu Hamaslı milletvekilleri olmak üzere yirmiden fazla Filistinli milletvekili bulunuyor. Hamas ile İsrail arasındaki esir değiş-tokuş anlaşmasında özgürlüğüne kavuşacak tutsaklar arasında yer almayan El-Fetih Merkez Komitesi'nden Mervan Barguti ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreteri Ahmed Saadat da 2006 yılındaki son Filistin seçimlerinde hapishanedeyken milletvekili seçilmişlerdi.

Filistinli tutsaklar, Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı olarak İsrail içerisindeki hapishanelerde tutulmakta. Gazzeli tutsaklar ise beş yıldır aile ziyaretlerinden mahrumbırakılmakta.

27 Eylül'den beri açlık grevini sürdüren Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin tecritteki lideri Ahmed Saadat'ın sağlık durumu gittikçe kötüleşiyor. Ahmed Saadat üç yıldır tecritte tutuluyor. Diğer yandan Filistinli tutsaklar talepleri karşılanmazsa açlık grevine su almaksızın devam edecekleri uyarısında bulundular.

Ahmed Saadat: Taleplerimiz gerçekleşene dek süresiz açlık grevine kararlı olarak devam edeceğiz

Filistin ulusal lideri, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) genel sekreteri tutsak Ahmed Saadat, Nafha Çölü hapishanesinden meşru talepleri gerçekleşene kadar kendisi ve yoldaşlarının süresiz açlık grevine devam edeceklerini açıkladı.

Saadat bu açıklamayı Addameer Kuruluşu avukatı Mahmud Hassan’ın 6 Ekim tarihinde kendisini ve Şeyh Cemal Ebu el-Hayja’yı ziyareti sırasında yaptı. Daha önce, avukatı Sahar Fransis’in 3 Ekim tarihindeki ziyareti yasaklanmıştı.

Ahmed Saadat ve Cemal Ebu el-Hayja ile görüşen avukat Mahmud Hassan, iki liderin bedenlerinde yorgunluk hali görülse de yüksek manevi güçlerini koruduklarını açıkladı.

Hassan aynı zamanda, hapishane yetkililerinin, tutsakların hücrelerinde bulunan tuz, sigara, yastık ve elektronik cihazları kaldırtarak hücrelerde yalnızca bir yatak ve bir battaniye bıraktıklarını açıkladı.

Saadat’a uygulanan gazete ve kitap yasağına ek olarak para cezası, tecrit süresini uzatma ve aile ziyareti yasağı cezaları verilmişti.

Yapılan görüşmede iki tutsak, 27 Eylül’den bu yana devam ettikleri açlık grevine, tecrit başta olmak üzere tüm insanlık dışı uygulamaların kaldırılmasına dek devam edeceklerini vurguladılar.

Addameer İnsan Hakları ve Tutsakları Destekleme Derneği avukatı Hassan, Ahmed Saadat’ın, tutsakların meşru taleplerinin sesini yükseltmek için yapılan tüm destek etkinliklerinden dolayı Filistin halkını, Filistin ulusal hareketini ve tüm dünya özgürlük hareketlerini selamladığını belirtti.

Yan hücrede bulunan Hamas üyesi tutsak Cemal Ebu el-Hayja, Ahmed Saadat’ı selamlarken Filistinli tutsakların tek bir mücadelede yer aldıklarını ve bu birliktelikten başka bir yolun olmadığını vurguladı.

Aynı zamanda, Fetih ile Hamas arasındaki birlik görüşmelerinin, tutsakların bu yükselen mücadelesinden feyz alarak nihai aşamaya ulaştırılması gerektiğini belirtti.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin Askeri Kanadı, Şehit Ebu Ali Mustafa Tugayları’nın Açıklama:

Özgürlük tutsaklarının sesini hiçbir şey bastıramaz

Süresiz açlık grevine devam eden Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreteri Ahmed Saadat’ın bayılma nöbetleri ve şiddetli halsizlik durumuna dair gelen bilgiler üzerine, Ebu Ali Mustafa Tugayları olarak, tüm sorumluluğu Netanyahu hükümetine yüklüyoruz.

Aynı zamanda, celladın silahı karşısında boş mideleri ile savaşan, tüm yoldaşlarımızın ve en başta Genel Sekreterimizin hayatına dokunmamaları için uyarıyoruz.

Liderimiz Ahmed Saadat ve tüm yoldaşlarımıza, kendileri ile beraber özgürlük mücadelesine devam edeceğimize söz veriyoruz.

Tutsakların iradesi cellatları yenecek! Zaferimiz mutlaktır!

Açlık grevine devam eden tutsaklar su içmeyi bırakmakla tehdit ediyor

15 gündür açlık grevine devam eden Filistinli tutsaklar, taleplerinin İsrail hapishane yetkililerince yerine getirilmemesi halinde su içmekten imtina edeceklerini açıkladılar.

Filistin Yönetimi’nin Tutsaklardan Sorumlu Bakanı İssa Karake “Greve devam eden tutsaklarımız İrlandalı tutsakların geçmişteki deneyimlerinden feyz alarak mücadelelerini sudan imtina etmekle yükseltebileceklerini açıkladılar” dedi.

Greve devam eden tutsaklar, bu kararı, grev başladığından bu yana hapishane yetkililerince tecrit ve kişisel eşyalardan mahrum bırakma politikalarının yoğunlaştırılması nedeniyle aldıklarını beyan ettiler.

Bu haber 776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,453 µs