En Sıcak Konular

Siyonist bakanlardan ‘idam cezası’ talebi

14 Ekim 2011 13:28 tsi
Hamas Hareketi ve İsrail arasında gerçekleştirilen esir değişimi anlaşması İsrail hükümetinde tartışma konusu oldu. Bazı bakanlar, Siyonistleri öldüren Filistinli direnişçiler için kanuna idam cezası konmasını talep etti.

Hamas Hareketi’yle İsrail tarafının uzun görüşmelerin ardından vardığı esir değişimi anlaşmasının İsrail hükümetinde onaylanması için gerçekleştirilen oturumda bazı bakanlar değişik tekliflerde bulundu.

Bir kısmı bir Siyonist’in dahi ölümüne sebep olan Filistinliler için idam cezası konması talebinde bulunurken bazıları, Siyonist askerlerin bir daha esir alınmaması için önlemler alınması çağrısında bulundu.

İsrail iç güvenlik biriminin başkanı ise İsrail’in salınan Filistinlilere dokunmama gibi bir söz vermediğini vurguladı. Öte yandan Hamas kaynaklarından edinilen bilgilere göre esirlerden ilk grubun salınmasının ardından Filistin Sultası ve Hamas Hareketi liderleri biraraya gelerek Filistin Uzlaşması’nı ve daha başka önemli konuları ele alacaklar.

İbranice yayınlanan Ma’arif Gazetesi bazı Siyonist bakanların, bir Siyonistin ölmesine neden olacak operasyonlara kalkanlar için kanuna idam cezası eklenmesini teklif ettiğini ortaya koydu.

Siyonist hükümetin esir değişimi anlaşmasının onaylanması için düzenlediği oturum bakanlar arasında büyük tartışmalara sahne oldu. İçlerinden bazıları, Siyonist varlığa karşı direniş eylemlerinde bulunan Filistinlilere karşı daha sert ve radikal siyasetler uygulanmasını talep etti.

Siyonist İçişleri Bakanı Eli Yishai, Filistinlilere karşı operasyonlar düzenleyen bazı Siyonistlerin de salınmasını istedi. Savunma Bakanı Ehud Barak ve Başbakan Yardımcısı Moshe Ya’alon ise gelecekte Siyonist askerlerin esir alınmasına yol açacak türden operasyonların önüne geçilebilmesi için resmi politikalar benimsenmesi teklifi sundular.

Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz ise Siyonist askerlerin esir alınması operasyonlarının tank ve füzelerden daha etkili olduğunu belirtti.

Salınanların yarısı sıkı gözetim altında olacak

Öte yandan Haaretz Gazetesi de İsrail İç Güvenlik Birimi Şin Bet’in başkanı Yoram Cohen’in şu sözlerini aktardı: ‘Siyonist hükümetin önünde bu anlaşmayı onaylamaktan başka bir seçenek yoktu. Anlaşma iyi değil ancak Şalit’i geri döndürebilmek için elimizde başka çare bulunmuyordu.’

Cohen, ayrıca hükümetinin serbest bıraktıktan sonra Filistinli esirlere dokunmayacağına dair söz vermediğini vurguladı.

Cohen, Batı Yaka’da salınan esirlerin yaklaşık yarısının, yaşadıkları şehirden çıkmalarını bile engelleyecek şekilde sıkı güvenlik kontrolü altında tutulacaklarına işaret etti.

Hamas Hareketi ve Siyonist varlık arasında yapılan değişim anlaşmasına göre işgal hapishanelerinden 1027 esir çıkacak. Bu esirlerin arasında kadın ve çocukların hepsi, müebbet hapse çarptırılanlar, özel durumları söz konusu olanlar ve uzun süre hapiste yatmış olanlar bulunuyor.  

Uzlaşma görüşülecek

Öte yandan İslami Direniş Hareketi Hamas’tan üst düzeyli bir yetkili, hareketin siyasi lideri Halit Meşal ile Filistin Sultası başkanı Mahmut Abbas arasında bir görüşme gerçekleştirilmesi için düzenlemeler yapılmakta olduğunu bildirdi.

İsmini vermek istemeyen yetkili Filistin Enformasyon Merkezi’ne yaptığı açıklamalarda şöyle dedi: ‘İki hareket arasında görüşmenin yeri ve zamanının belirlenmesi için temaslar sürüyor. Görüşme, esir değişimi anlaşması çerçevesinde önümüzdeki hafta ilk grubun salınmasının hemen ardından gerçekleşecek.’

Abbas kesin tavrını ortaya koymalı

Yetkili toplantıda, başlarında birkaç ay önce Kahire’de üzerinde mutabakat sağlanan uzlaşma anlaşması programının uygulanması olmak üzere önemli konuların ele alınacağına işaret etti.

Hamas Hareketi’nin tanınmış liderlerinden Mahmud Zehar bundan önce Mahmud Abbas’dan uzlaşma anlaşmasının etkinleştirilmesi için kesin tavrını ortaya koymasını istemiş, uzlaşma dosyasının askıda olduğunu ve bunun sebebinin Filistin Sultası ve Fetih Hareketi olduğunu vurgulamıştı.

Zehar ayrıca Filistin Sultası’nın uzlaşmayı etkinleştirmemek için ‘Amerikan baskısı, sultaya bağlı memurların maaşlarının kesilmesi, Siyonist varlığın Camp David Anlaşması’nı iptal etmesi tehdidiyle karşı karşıya kalma’ gibi gerekçeler ortaya attığına dikkat çekmiş ve ‘Abbas’ın üzerinde anlaşmaya varılan uzlaşmayı uygulayıp uygulamayacağını söylemesi gerekir’ demişti. 

Bu haber 789 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,443 µs