En Sıcak Konular

'İran yeni doktrinini ortaya koyuyor'

14 Ekim 2011 10:45 tsi
'İran yeni doktrinini ortaya koyuyor' İran karşıtı propagandada son noktayı 'İranlı gazeteci' koydu.

2001 yılında en iyi gazeteci ulusal ödülünü alan ve on yılı aşkın süredir İran'da gazetecilik yapan Arash Falasiri ABC'de yer alan " Iran's New Message To US"(İran'ın ABD'ye Yeni Mesajı) adlı makalesinde Suudi Arabistan ABD elçisine yönelik suikast iddialarını ele alıyor.

İRAN'DA KÖKTEN YENİ BİR DIŞ POLİTAKAYA
Falasiri, bu suikast iddasından hareketle, daha büyük resme bakarak, sürmekte olan "Arap Baharı"'nın İran'ı boş söylemlerden daha doğrudan girişimlerde bulunmaya sevk eden kökten yeni bir dış politikaya yönelmeye zorladığı tezinde bulunuyor;

"Bu suikast iddasına dair analizler, iddiayı tamamen sorgulamaktan, bu eylemi İran içindeki karar vericiler arasındaki iç çatışmanın bir tezahürü olarak görmeye uzanan bir spektrumda yapılıyor.

Ortadoğu'da bu olayların ışığında(Arap Baharı) özellikle Suriye-İran'ın en stratejik müttefiki- vakasında İran yeni ve belki de onun bölgedeki varlığına dair en ciddi tehdit ile karşı karşıya görünüyor."

İddia edilen suikast girişimini anlamak için ise İran'ın son üç ay boyunca ABD'ye iletmeye çalıştığı üç mesajın dikkate alınması gerektiğinin altını çiziyor;

Makaleden;

SON ÜÇ AY BOYUNCA YOLLANAN BU ÜÇ MESAJ ÇOK İYİ ANLAŞILMALI
"İddia edilen suikast girişimini anlamak için, İran'ın son üç ay boyunca ABD'ye bir 'mesaj' iletmeye yönelik çeşitli girişimlerini dikkate almalıyız ilk evvela.

İlk olarak, geçen Ağustos ayında, Afganistan liderliğinde, İran NATO ve ABD ile Afganistan'da işbirliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

İkinci "mesaj" ise bir kaç hafta sonra geldi, Irak hükümetine ve Batılı askerlere karşı en etkili Iraklı muhaliflerden biri olna Mukteda El Sadr'dan geldi. İstikrarlı bir ortam oluşturmak için Irak hükümetine yardım etmeye karar verdiğini açıkladı.  Burada bu kişinin İran'ın en yakın müttefiklerinden biri olduğunu hatırlamak önemli.

Geçen Eylül ayındaki BM zirvesinden kısa bir süre önce Amerikan'ın adamları(hicker) Shane Bauer ve Josh Fattal'ın serbest bırakılması İran'ın kendi varlığını garanti altına alma adına ABD ile bir tür uzlaşmaya varmaya hazırlandığını gösterme açısından son girişimdi.

ABD MESAJLARI GÖRMEZDEN GELDİ
Fakat buna rağmen, ABD herhangi bir garanti sunmadı, görünen o ki İran'ın  tekliflerini görmezden geldi.

Geçen ay bazı Türk gazeteleri; Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Beşar Esad ile Suriye'nin protestoları bastırmasına karşı "güçlü bir mesaj" göndermek için buluştuğunda, Esad eğer Suriye sınırları içine bir füze isabet ederse bunu bütün bölge için bir felaketle sonuçlanacaktır diye cevap verdiğini yazdı.

ESAD'IN TÜRKİYE'YE VERDİĞİ CEVABI DEVRİM MUHAFIZLARININ ESKİ LİDERİ AÇTI
Devrim muhafızlarının eski liderinin yönetimi altında faaliyet gösteren İran internet sitesi Tabnak, Esad'ın İran füzelerine gönderme yaptığını iddia etti, hedeflerinde de Ortadoğu'da ABD çıkarları ve askeri kaynakları olduğunu söyledi. İran ve Suriye herhangi bir doğrudan müdahale olursa kendi yanıtlarına yönelik vizyonularını açıkça ifade ediyorlar, bütün bölgenin "alevler içinde kalacağını" söylüyorlar.

İRAN REJİMİNİN YENİ MESAJI: MUHAREBE ALANINI DOĞRUDAN ÇATIŞMAYA KAYDIRMAK
İran Devrim Muhafızlarından bir yetkiliyi ABD ve Suudi Arabistan'a karşı saldırıda ilk defa kullanıyor. Bunun önemi hafife alınmamalı. İran ve ABD arasında her zaman bir gerilim oldu, fakat rejimin "yeni mesajı";  boş söylemlerden doğrudan çatışmaya doğru muharebe alanını kaydırmaya hazırlandıkları yönünde.

GEÇEN AY ÜST DÜZEY İRANLI GENERALDEN EKSEN KAYDIRMA AÇIKLAMASI
Geçen ay, İran'ın paramiliter gücü olan Basij'in başındaki adam ve Devrim Muhafızları içinde üst düzey bir general olan Muhammed Rıza Nagdi " muharebe alanımızı kendi bölgemizden.. bizim çıkarlarımızın göz önünde bulundurulması gereken onların bölgelerine de kaydırmalıyız ayrıca" dedi.

GENERALİN CÜMLELERİNİ YENİ BİR DOKTRİN OLARAK ALGILAYIN
Şu anda ABD İran'ı Suudi Arabistan'ın Washington'daki elçiliğine yönelik suikast girişiminden ötürü suçlarken, Dünya'nın Nagdi'nin cümlelerini  İran İslam Cumhuriyeti'nin dış politikasında radikal bir değişim öneren yeni bir doktrin olarak ele alması gerekebilir.

Habertürk



Bu haber 1,600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,835 µs