En Sıcak Konular

Meclis OYAK'ı mercek altına aldı

14 Ekim 2011 09:34 tsi
Meclis OYAK'ı mercek altına aldı Meclis İnsan Hakları Komisyonu, OYAK'la ilgili şikayetlerin incelenmesi için alt komisyon kuruyor

Genelkurmay'ın ikna edemediği Meclis İnsan Hakları Komisyonu, OYAK'la ilgili şikayetlerin incelenmesi için alt komisyon kurma kararı aldı.

Komisyon, 'antidemokratik uygulamalar ve ticaret hukukuna aykırı haklara sahip olmakla suçlanan kurumun yöneticilerini' de dinleyecek. TBMM Dilekçe Komisyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının sıkça şikâyet konusu yaptığı Ordu Yardımlaşma Kurumu'nu (OYAK) ayrıntılı şekilde inceleme kararı aldı. Şikâyetler karşısında Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamalarından ikna olmayan komisyon, OYAK'la ilgili alt komisyon kuracak. Alt komisyon, bir yandan OYAK'ın antidemokratik uygulamalar ve ticaret hukukuna aykırı haklara sahip olduğu suçlamalarını inceleyecek, diğer yandan da kurumun yöneticilerini dinleyecek.

TSK bünyesinde çalışan çok sayıda personel, OYAK'ın 'antidemokratik yapıda olduğu' iddiasıyla TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurdu. N.A. adlı personel, başvurusunda OYAK üyeliğinin zorunlu tutulduğuna işaret etti ve kurum iştiraki şirketlerin tasfiye edilmesi gerektiğini savundu. M.İ.A. ise genel kurulda kendilerine oy hakkı tanınmamasının anayasaya aykırı olduğunu, halka arz edilmiş şirket bulunduran kurumun Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) hükümleri çerçevesinde faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini belirtti. Aynı personel, OYAK Kanunu'nun demokratik şekilde değiştirilmesi talebinde bulundu. S.K. de dilekçesinde zorunlu OYAK üyeliğinden çıkmak ve iştiraklerdeki payının tarafına ödenmesini istediğini ancak olumsuz cevap aldığını kaydetti.

Şikâyetleri Milli Savunma Bakanlığı'na bildiren ve açıklama isteyen TBMM'ye "her şey kanunlara uygun" içerikli bir cevap geldi. Genelkurmay Başkanlığı'nın, bakanlık aracılığıyla gönderdiği yazıda, şu görüşe yer verildi: "205 sayılı kanunun kabul edildiği zamanda olduğu gibi bugün de TSK mensupları yurtiçinde ve dışında zorlu görevlerde bulunmakta ve diğer devlet görevlilerine nazaran, başka ölüm ve sakatlık riski olmak üzere çok daha fazla risk altında çalışmaktadır. Bu nedenle TSK mensuplarının görevlerini yaparken kendileri ve aileleri için gelecek endişelerini en aza indirebilmek ve geleceklerini güvence altına alabilmek için kurulmuş bir sosyal yardımlaşma fonu olan OYAK'a olan ihtiyaçları devam etmektedir."

OYAK'a ilişkin şikâyetlerle ilgili cevap yazılarını 'tatmin edici' bulmayan TBMM Dilekçe Komisyonu, konuyu bir alt komisyon kurarak ayrıntılı şekilde inceleme kararı aldı. Komisyon Başkanı AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, OYAK'a ilişkin çok sayıda şikâyet aldıklarına işaret etti ve alt komisyon marifetiyle yapacakları ayrıntılı çalışmalar sonucunda çözüme ilişkin nasıl bir yol izleyeceklerinin netleşeceğini söyledi.

Bu haber 1,028 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,160 µs