En Sıcak Konular

Hamas sözcüsü: Anlaşma bir zaferdir

13 Ekim 2011 17:00 tsi
Hamas Sözcülerinden Fevzi Barhum, esir değişimi konusunda İsrail'in, Hamas'ın şartlarını kabul etmesinin bir zafer olduğunu söyledi.

Barhum, ofisinde İsrail ile varılan anlaşmayı değerlendirdi ve İsrail ile esir değişiminin gelecek salı günü başlayabileceğini bildirdi.

Anlaşmadan önce, Almanya, Türkiye, Mısır ve Katar gibi aracı ülkelerle beraber yürütülen zorlu görüşmeler olduğunu kaydeden Barhum, Mısır'da Hüsnü Mübarek rejimimin devrilmesinin ardından, müzakerelerin yeniden gündeme geldiğini anlattı.

İsrail ile doğrudan görüşmediklerini, dolaylı görüşmelerle sonuca varıldığını söyleyen Barhum, anlaşmanın bin 27 Filistinliyi kapsadığını, ilk önce 450 erkek ve 27 kadının serbest bırakılacağını hatırlattı.

Hamas lideri Halid Meşal'in anlaşmanın sorunsuz bir şekilde işleme konulması için Kahire'de bulunduğunu vurgulayan Barhum, Mısırlı arabulucularla yapılacak görüşmeler sonucunda prosedürün belirleneceğini ifade etti.

Anlaşma Filistinliler ve Hamas için zafer

Barhum, Filistin direnişinin önemli isimlerinden Mervan Barguti ve Ahmed Saadet gibi isimlerin dahil edilmemesine rağmen, bu anlaşmanın Hamas tarafından nasıl bir zafer olarak görüldüğü yönündeki bir soru üzerine ise şöyle konuştu:

"Filistinliler, direnişimiz ve Hamas için bu bir zafer. Çünkü burada biz bin kişiden bahsediyoruz. Sadece binini serbest bıraktırabildik. Hala 5 bin kişi hapishanelerde kalacak. İşgalciler (İsrail) 5 yıldır Filistin mücadelesinin önemli isimlerini serbest bırakmayı reddediyordu. Bir çok kez herhangi bir karşılık ödemeden (Hamas'ın elindeki İsrail askeri) Gilad Şalid'in serbest bırakılması konusunda Hamas'a baskı uygulandı. Ancak Hamas bunları reddetti. Ve sonunda Hamas'ın şartları kabul edildi.''

Takas süreci hala belli değil

Anlaşmaya göre muhtemelen gelecek Salı günü değişimin başlayabileceğini kaydeden Barhum, ancak hala belli detayların Kahire'de tartışıldığını anlattı. Barhum, değişimin Mısır'da mı, Refah kapısında mı yoksa Erez kapısında mı olacağı gibi konuların netleştirilmeye çalışıldığını, Gilad Şalid'in serbest bırakılacağı güne de Kahire'de karar verileceğini belirtti.

Serbest bırakılacak bazı kişilerin Filistin'e dönemeyeceği, başka ülkelere gönderileceği yönündeki haberleri doğrulayan Barhum, bu ülkeler arasında Türkiye'nin olup olmadığını ise bilmediğini kaydetti.

İsrail ile varılan anlaşmanın Hamas ile El Fetih ilişkisini nasıl etkileyeceği sorusuna ise Barhum, bu iki konu arasında bir bağlantı bulunmadığını söyledi.

Haberin Gazze'de daha fazla sevinç gösterisine yol açtığı hatırlatılınca Barhum, Ramallah'ın abluka yaşamadığını vurguladı ve Mahmud Abbas'ın da anlaşmadan memnuniyet duyduğunu kaydetti. Barhum, ''Hamas ve Abbas arasındaki çatışmalar ile Hamas ve İsrail arasındaki bu anlaşma birbirinden tamamen bağlantısız. Bizim amacımız, umudumuz tüm mahkumların serbest bırakılması ve Abbas ile bir uzlaşmaya varılması'' ifadesini kullandı.

"Seçim Ancak Abbas ile uzlaşırsak yapılır"

Barhum, varılan anlaşma sonrasında Gazze'de seçim yapmayı düşünüp düşünmedikleri sorusu üzerine ise herhangi bir seçimin ancak varılacak uzlaşma sonrasında yapılabileceğini söyledi. Hamas ve Mahmud Abbas arasında bir uzlaşma olduktan sonra seçime gidileceğini vurgulayan Barhum, ''Gazze ve Ramallah'ta yapılacak seçimin sonucuna saygı duyacağız. Çünkü biz demokrasiye inanıyoruz'' diye konuştu.

Türk yetkilerinin de bir çok kez esir değişimi anlaşmasının sağlanması konusunda devreye girdiğini ancak İsrail'in bu çabaların başarıya ulaşmasına izin vermediğini belirten Barhum, Arap baharının herşeyi değiştirdiğini, şartların İsrail'in aleyhine döndüğünü ve sonunda da Binyamin Netanyahu'nun anlaşmaya onay vermek zorunda kaldığını savundu.

AA

Bu haber 797 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,343 µs