En Sıcak Konular

Libya'da son gelişme

13 Ekim 2011 15:11 tsi
İşte dakika dakika Libya'da yaşanan gelişmeler...

UGK güçleri Kaddafi yanlılarının yoğun direnişi karşısında çekilmek zorunda kaldı

Libya'nın yeni yönetimi Ulusal Geçiş Konseyi'ne (UGK) bağlı kuvvetler, Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin Sirte'nin iki bölgesindeki yoğun direnişi karşısında, şiddetli ateş altında iki kilometre çekilmek zorunda kaldı.

AFP muhabirinin yeni cephe hattından bildirdiğine göre, UGK kuvvetlerinden Hamid Neci, "Kent merkezindeki meydanın yakınlarında bulunan emniyet müdürlüğü binasına doğru çekilmek zorunda kaldık" dedi.

UGK için savaşan Neci, Kaddafi kuvvetlerini vurmak için ağır top kullanacaklarını söyledi.

Trablus Kayıp Bürosuna 900 aile kayıp ihbarında bulundu

Muammer Kaddafi döneminde yakınları kaybolan yüzlerce aileden biri olan Mahcub ailesi, 18 yaşındaki oğulları Muhammed'i yaşlı gözlerle, sekiz aydır arıyor.

Ellerinde oğullarının fotoğrafı, gözleri yaşlı, AA muhabiriyle konuşmaya çalışan Mahcub ailesi, Libya'daki yüzlerce aileden sadece birisi.

Oğlu Muhammed Mahcub'un şubat ayında, halk ayaklanmasının başladığı günlerde Kaddafi'nin askerleri tarafından götürüldüğünü belirten Anne Zeynep İbrahim Mahcub, yaşadıklarını gözyaşları içinde anlattı.

Oğlunun en son arkadaşlarıyla birlikte Tajura'nın sahil yolunda görüldüğünü belirten anne Mahcub, ''Kaddafi'nin özel askerleri gelmiş, gençler de korkmuş kaçmaya başlamışlar. Arkadaşları kaçarken Muhammed düşmüş, sanırım vurulduğu için düşmüş. Oğlum düşünce Kaddafi'nin adamları yakalayıp götürmüşler'' dedi.

Oğlunun götürüldüğü haberini alınca Trablus'taki tüm hapishaneleri dolaştıklarını ifaden eden anne Mahcub, hiçbir hapishanede oğlunun kaydına rastlamadığını söyledi.

Götürüldüğü günden sonra oğlundan hiç haber alamadıklarını ifade eden anne, ''Nerede olduğunu bulamadık. Bize gelen haberlere göre benim oğlum yaşıyor. Fakat hiçbir hapishanede bulamadık. Önce isminin listede olduğunu söylediler ama ne listeyi ne de oğlumu gören var. Hapishanelerin yetkilileri kapıdan içeri almadılar bizi. Kapıdan 'biz bir şey bilmiyoruz' diyerek gönderdiler'' diye konuştu.

Birkaç ay önce bilinmeyen bir numaradan arandığını ifade eden Mahcub, ''Tanımadığım bir kişi oğlumu gördüğünü, iyi durumda olduğunu, Muhammed'in bizlerin üzülmemesini istediğini söyledi'' dedi.

Aynı kişinin birkaç gün sonra tekrar arayarak ''Oğlunuzun peşini bırakın'' dediğini belirten Mahcub, şöyle devam etti:

''Benim oğlumun kötü alışkanlığı yoktu, okula gider gelirdi. Akşam saatinde kesinlikle dışarı çıkmazdı. Liseyi bitirdi, eğitimine yurt dışında devam etmek istiyordu. Çok iyi İngilizce konuşuyordu.

''Zorla Kaddafi'nin askeri yapmışlardır''

Kaddafi'nin askerlerinin oğlunu zorla militan yapacağı yönünde görüşünü dile getiren Mahcub, Trablus'ta hapishaneden çıkanların tamamına oğlunu sorduğunu ancak kimsenin görmediğini söyledi.

Oğlunun kaybolmasından sonra geceleri uyuyamadığını belirten Mahcub, geçen süre içinde mide rahatsızlığı yaşamaya başladığını, zaman zaman acil servise kaldırıldığını söyledi.

Sekiz aydır oğlunun hayaliyle yaşadığını ifade eden Mahcub, ''Her an bu kapıdan gireceğini düşünüyorum, gözümü kapılardan ayıramıyorum'' dedi.

''Libya'daki binlerce kayıp insanın bulunması için yardım bekliyorum''

Oğlu kaybolduktan hemen sonra Kaddafi'nin özel birliklerinin komutanına gittiğini kaydeden baba Muhammed El Mahcub da ''General bana, ailece isyancıları desteklemeyeceğimize ilişkin güvence yazısı imzalattı. Böylece oğlumu bırakacağını söylemişti ama bir daha ne onu ne de oğlumu gördüm'' dedi.

Her gün hapishanelere gittiğini belirten baba Mahcub, gözyaşları içerisinde ''Bu dönemde çok üzüldüm, çok yoruldum. Hergün oğlumu arıyorum, hergün gelir ümidiyle yaşıyorum. Evde, gözüm kapıda bekliyorum. Oğlumu bekliyorum ama şu ana kadar benim oğlum eve dönmedi'' diye konuştu.

Sürekli birilerinin oğlunu bir yerlerde gördüğüne dair haberler aldığını dile getiren Muhammed Mahcub, Libya'da yönetimin muhaliflerin eline geçmesinden sonra oluşturulan kayıplar bürosuna başvurduğunu söyledi.

İnternete bile ilan verdiğini belirten acılı baba, şunları kaydetti:

''Ben dünyadan ve Türkiye'den Libya'daki binlerce kayıp insanın bulunması için yardım bekliyorum.

Çocuklarımız ölü ya da diri bulunmasını istiyoruz. İnsanlar rahatlasınlar, böyle yaşayamayız. İnsanlardan ümit beklemekten her söylenene inanır oldum.

Buranın televizyonları da gündeme getirmiyor bizim acılarımızı. AA ile dünya kamuoyuna sesimizi duyurmak istiyoruz.''

Kayıp bürosuna 900 aile başvurdu

Torununun fotoğrafını bir an bile elinden bırakmayan babaanne Mabruka Emir Mahcub, sürekli gözyaşı döküyor.

Kelimelerin boğazına düğümlendiği Babaanne zor da olsa ''Yoruldum, çok üzülüyorum. Ömrümün sonuna geldim torunumu görmek istiyorum. Bu durum beni rahatsız ediyor'' diye konuştu.

Mahcup ailesi, Trablus Kayıp Bürosu'nun rakamlarındaki 900 kayıp ailesi gibi kaybolan çocuklarının fotoğrafını Trablus'un neredeyse tüm direklerine, duvarlarına asmış.

Muhammed Mahcub'un fotoğrafını Tajura semtindeki tüm araçların üzerinde de görmek mümkün.

Muhammed'in 2 yaşındaki kardeşi Jiner'de kendi otomobillerinin camındaki ağabeyinin fotoğrafını ''Gel ağabey'' diye her fırsatta öpüyor.
Kaddafi'nin oğlu Mutasım Kaddafi'nin Sirte'de muhaliflerce yakalandığı bildirildi

Muammer Kaddafi'nin oğlu Mutasım Kaddafi'nin Sirte'de muhaliflerce yakalandığı bildirildi.

Muhaliflerin askeri yetkililerinden alınan bilgiye göre, Mutasım Kaddafi, Sirte'de sağ olarak yakalanarak Bingazi'ye götürüldü.

Mutasım Kaddafi'nin yakalandığının duyulması üzerine Libyalılar sokaklara döküldü ve havaya ateş ederek kutlama yaptı.

Kaddafi'nin oğlu Mutasım Kaddafi'nin Sirte'de isyancılar tarafından yakalandığı yönündeki haberler üzeri binlerce Libyalı sokaklarda kutlama yaptı

Kaddafi'nin oğlu Mutasım Kaddafi'nin Sirte'de isyancılar tarafından yakalandığı yönündeki haberler üzerine binlerce Libyalı sokaklara çıktı, havaya ateş ederek kutlama yaptı.

Mutasım Kaddafi'nin Sirte'de yakalanıp isyancılar tarafından Bingazi'ye götürüldüğü yönündeki haberler üzerine binlerce Libyalı sokaklara döküldü.

Gece yarısı trafik sıkışıklığının oluştuğu Trablus'ta kutlamaların adresi Şehitler Meydanı oldu. Meydanda toplanan Libyalılar saatlerce havaya ateş etti.

Ellerinde Libya bayrağı olan kadınlar ''özgür Libya'' lehinde slogan atarken, çocukların pijamalarıyla kutlamalara katılması dikkati çekti.

AA 

Bu haber 821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,968 µs