En Sıcak Konular

Robert Fisk 'Gilad Şalit takası'nı değerlendirdi

13 Ekim 2011 15:08 tsi
Independent'ın tecrübeli Orta Doğu Muhabiri Robert Fisk, İsrail’in Hamas ile vardığı rehine takas anlaşmasına değinerek, 'Demokratik hükümetler, teröristlerle anlaşma yapmaz' söyleminin saçmalıktan ibaret olduğunu yazdı.

İsrail’in son 30 yılda 19 İsrailli rehine karşılığında 7 bin Filistinli rehineyi serbest bıraktığını belirten Robert Fisk, “'Bir zamanlar, demokratik hükümetlerin 'teröristlerle' anlaşma yapmadığı bir dünyada yaşardık. Bu saçmalığı en çok dile getiren ülke de İsrail'di. Ve hiçbir İsrail lideri Benjamin Netanyahu kadar bunu tekrarlamadı” diye yazdı.

Washington ve Londra yönetiminin “'Demokratik hükümetler, teröristlerle anlaşma yapmaz” söylemiyle alay eden Fisk devamla şunları yazdı:

Aslında, tanrı saklasın, Fransa bir Fransız rehine karşılığında bin mahkûm bıraksa, Obama, Clinton ve Cameron Fransa'nın korkaklığına duydukları öfkeyi yüksek sesle dile getirirdi. Ama İsrail'in dün sözde 'terörist' düşmanlarıyla yaptığı son -bir İsrail askerine karşı 1027 Filistinli- 'anlaşma'yla ilgili Washington ve Londra'dan en ufak bir ses çıkmadı.”

Yeryüzündeki tüm uluslardan en fazla ‘teröristlerin’ talepleri karşılığında ‘ödün veren’ ya da ‘anlaşma’ yapan ülkenin İsrail olduğunu belirten Fisk, İsrail’in ‘teröristlerle’ yaptığı takas anlaşmalarını sıralayarak, son 30 yılda 19 İsrailli rehine ile ölen 4 askerin cesetleri karşılığında 7 bin mahkumu serbest bıraktığını kaydetti.

BİR İSRAİLLİ BİN 300 FİLİSTİNLİYE BEDEL

İsrail’in son takas ‘anlaşmasının’ enteresan bir anlaşma olduğunu belirten Fisk, “Enteresan bir değişim oranı. Gilad Şalit anlaşmasıyla birlikte her İsrailli'nin yaşamı, 1,300 Filistinli'nin yaşamına denk geliyor. Bu İsrail'in, 13 İsrailli karşılığında Gazze'de 2008-2009 işgalinde öldürdüğü Filistinlilerin sayısıyla neredeyse aynı” diye yazdı.

İsrail’in tuhaf bir şekilde askerlerinin neden Şalit’in tutulduğu Gazze’ki yerini bulamadıklarına açıklık getirmediğini, gazetecilerin de çoğunluğunun bunu sormadıklarını kaydeden Fisk, bunun büyük ölçekte İsrail askerlerinin beceriksizliğinden kaynaklanıyor olması gerektiğini belirtti.

İSRAİL 10 YIL ÖNCEKİ TAKASTA SÖZÜNDE DURMADI

Son 30 yıl içinde, rehine takaslarının, Uluslararası Kızıl Haç, Alman İstihbarat Servisi, Birleşmiş Milletler ve şimdi de Mısır tarafından tasarlandığını belirten Fisk, mevcut anlaşmaya göre Hamas’ın Şalit karşılığında ilk etapta 500 Filistinli alacağı, 527 Filistinliyi ise ‘sonra’ alacağını aktardıktan sonra bundan önceki bir anlaşmaya dikkat çekti:

“10 yıldan fazla bir zaman önce, BM benzer bir taslak tasarlamıştı. Rehine takası sırasında Lübnanlı tutsakların yarısı eve geldi; ardından İsrail diğer yarısını tutmaya karar verdi.”

BM GENEL SEKRETERİ 'BUNLARI UNUTUN’ DEDİ

BM özel müzakerecisinin şahsen kendisine, konuyu dönemin BM Genel Sekreteri’nin dikkatine sunduğunda “Bunları unutun” dediğine dikkat çeken Fisk yazısını şu sözlerle sonuçlandırdı:

“Her durumda, ‘teröristlerle’ iş yapmak kirli ve öfke yaratan bir iş. İkiyüzlülük demeyi aklınızdan geçirmeyin. Obama'dan da bir kelime etmesini beklemeyin. Sonuçta o da, yeniden seçilmek isteyen zavallı bir adam.”

BBC Türkçe



Bu haber 842 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,783 µs