En Sıcak Konular

Çağlayan: AB, Türkiye'ye karşı iki yüzlü

13 Ekim 2011 13:30 tsi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AB'ye tam üyelik konusunda, AB'nin Türkiye'ye ikiyüzlü bir tutum sergilediğini belirterek, ''Türkiye, bugünkü yapısıyla AB üyesi olduğu zaman AB'ye yük katmaya değil, AB'nin yükünü almaya gelecek olan bir ülke'' ded

Çağlayan, İspanya-Türkiye Yatırım ve İşbirliği Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği konusunda açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin AB'ye tam üyelik konusunun Türkiye'nin olmazsa olmazı olduğunu belirten Çağlayan, İspanya'nın bu konudaki desteğine teşekkür etti.

Türkiye'nin AB'ye tam üyelik konusunda çok önemli gayretler gösterdiğini ifade eden Çağlayan, ''AB Türkiye'ye maalesef ikiyüzlü bir tutum sergiliyor'' dedi.

Çağlayan, ''Türkiye bugünkü yapısıyla AB üyesi olduğu zaman AB'ye yük katmaya değil AB'nin yükünü almaya gelecek olan bir ülkedir'' diye konuştu.

Avrupa'daki duruma değinen Çağlayan, bugün Avrupa ekonomisinin özellikle bazı ülke liderlerinin başarısız ve beceriksizliğinden dolayı sıkıntı yaşadığını söyledi. Çağlayan, ''Karar almada gecikmesinden dolayı bugün Yunanistan sürekli sıkıntı yaşıyor. Bunun özellikle altını çizmek zorundayız. Yunanistan aldığı paranın tamamını belki hesapsız, programsız, plansız şekilde harcamış olmanın sıkıntısını yaşıyor. Şimdi söylüyorum, bunlar yapılırken AB neredeydi? Neden denetlenmedi, neden gerekli tedbirler zamanında alınmadı'' diye konuştu.

Türkiye AB'ye giriş noktasında her türlü eziyetle, her türlü sıkıntıyla karşı karşıya bırakılırken Yunanistan'a ilişkin gerekli denetimlerin neden yapılmadığı sorusunu yineleyen Çağlayan, Türk insanının malının girişine ticari engeller konulduğunu, girişlere vize gibi haksız rekabet unsuru uygulandığını anlattı.

Bakan Çağlayan, AB'nin toplam milli gelirinin yaklaşık 12,5 trilyon dolar olduğunu, Yunanistan'ın 227 milyar dolarlık bir milli hasıla ile AB'nin toplam 27 ülkesinin toplam gelirinin yüzde 2'sinden daha az gelire sahip olmasına rağmen, yaşadığı sıkıntı nedeniyle AB ekonomisinin sıkıntı yaşadığını ifade etti.

-''Almanya ve Fransa'nın liderlerinin halkıyla yüzleşeceği gün geldi''

Bu konunun özellikle iki Avrupa ülkesinin liderlerinin aylarca bu konuyu konuşması, zamanında tedbir almaması, iç politikada tribünlere oynamasından kaynaklandığını ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:

''Onların da halkıyla yüzleşeceği gün gelmiştir. Bugün Avrupa'nın liderleri de, özellikle Almanya, Fransa kendi halklarına, AB'de yaşanan bu sıkıntının, ekonomik darboğazın kendi ülkelerine ne sıkıntılar getireceğini net bir şekilde anlatmalı, bunun zamanının geldiğini buradan hatırlatmak istiyorum. Bu hatırlatmayı yaparken üzüntüyle görüyoruz ki, Fransa Devlet Başkanı sanki her türlü sorununu halletmiş, kendi ekonomik meselelerini çözmüş, kendi halkının barış ve refahını sağlamış, kendi demokrasisini en iyi şekle çıkarmış, bunları yapması gereken bir noktadayken, olmayan, tarihle asla bağdaşmayan, tarihçilerin karar vermesi gereken, olmayan bir konu üzerinde dünyaya görüş açıklıyor. Ermenistan'a, kendi ülkesindeki Ermenilere 3-5 oy almak için resmen popülistlik yapmaya devam ediyor. Ben de buradan Sayın Sarkozy'ye diyorum ki, sen gel önce halkına Avrupa'da yaşanan bu krizin Fransa halkına, vatandaşlarına ne getireceğinin hesabını önce bir açıkla. Önce kendi ülkenle uğraş, bırak başka ülkeyle uğraşmayı. Bugün gerçekten Avrupa'nın gelmiş olduğu seviye bu noktada gerek Almanya gerek Fransa açısından sıkıntılı bir döneme gelmiştir.''

Türkiye'nin, Yunanistan'ın sıkıntıdan kurtulmasını dileyen, bu konuda çaba gösteren bir ülke olduğunu anlatan Çağlayan, krizin ilk başladığı zamanlarda 200'den fazla işadamıyla Yunanistan'a giderek, Yunan halkının yanında olduğunu, ekonomik işbirliğini arttırmak gerektiğini ifade ettiğini anlattı.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin, komşularının, dünya insanlarının zaaflarından faydalanan değil onların daha güçlü gerek demokratik haklara gerek ekonomik zemine sahip olmasını isteyen bir ülke olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin sağladığı ekonomik istikrar ve Avrupa'nın içinde bulunduğu duruma dikkat çeken Çağlayan, ''Türkiye AB üyesi olduğu zaman Avrupa'ya güç kuvvet verir, Avrupa'ya yük katmaya gelmez'' dedi.

A.A.



Bu haber 844 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,539 µs