En Sıcak Konular

Rumların sondajına "tuz" engeli

13 Ekim 2011 13:11 tsi
Rumların sondajına Rumların Akdeniz'deki sondaj çalışmaları, deniz dibindeki tuz tabakalarının azizliğine uğradığı ifade edildi.

"Afrodit" olarak isimlendirilen sonda bölgesinde Noble Energy şirketine ait platformun ilk sorunlarla karşılaşmaya başladığı; deniz dibinin 2 bin 200 metre altında olduğu açıklanan matkabın tuz tabakalarıyla karşılaştığı haber verildi.

Fileleftheros "'Homeros'ta İlk Sorunlar... Matkap Tuz Tabakalarıyla Karşılaşmaya Başladı, Yüksek Su Basıncıyla 'Kabarcıklar'" başlıklı haberinde edindiği bilgilere dayanarak, sondaj çalışmalarının dünkü bölümünün sorunlu geçtiğini, karşılaşılan tabakaların sıklık ve yoğunluğu tespit edilene kadar prosedürün gecikeceğini yazdı.

İsrail'in Leviathan bölgesinde de sondaj yapan Noble ekibinin bu yeni şartlara yabancı olmadığına işaret eden gazete, matkap hidrokarbon yatağına yaklaştıkça, yatağın zirvesinin daha önce tahmin edilenden çok daha yüzeye yakın olduğunu gösteren işaretlerle karşılaşıldığına dikkat çekti.

Gazeteye göre yataktaki doğalgazın büyüklüğünün tam olarak saptanması maksadıyla platformun özel sistemleri ile daha sık küçük sarsıntılar veriliyor bu nedenle sondaj çalışmaları artık farklı bir hızda devam ediyor. Yukarıda anlatılan sorunların, doğalgaz kabarcıklarının takip ve analiz çalışmalarını da olumsuz etkilediği belirtilen haberde bu kabarcıkların varlığının; yatağın varlığına ilişkin güçlü bir gösterge olduğu ve matkap ilerledikçe mevcudiyetlerinin sürekli artmasının da yatağa yaklaşıldığının işareti olduğu kaydedildi.

Gazeteye konuşan özel uzmanların, basınçlı su kabarcıkları olmasının, yatağın iyi muhafaza edilmiş ve buradaki basıncın da tatmin edici düzeyde olduğunu gösterdiği kanaatini ortaya koydular. Gazete doğalgazın kalitesini ortaya koyacak olan yataktaki su seviyesinin soru işareti olmaya devam ettiğini, bunun ise prosedürün sonunda saptanacağını kaydetti.

RUMLARIN GÖZÜ PLATFORMDA

Aynı gazete "AKKM'nin Gözü Platformda... Diğer Birimlere Denizdeki ve Havadaki Hareketler Hakkında Bilgi Veriyor" başlıklı haberinde Rum Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nin (AKKM) Doğu Akdeniz'de artan Türk hareketliliğini izleyen bütün birimlere destek verdiğini yazdı. Gazeteye göre Merkez komutanı Konstantinos Fitiris merkezin arama-kurtarma görevi dışında; Rum yetkili birimlerine, havadaki ve denizdeki monitörlerine yansıyan hareketlerle ilgili bilgiler de verdiklerini söyledi.

Öte yandan gazete, Koca Pirî Reis araştırma gemisinin bir haftadır bakım ve ikmal için demirlediği GaziMağusa Limanı'ndan dün öğle saatlerinde demir aldığını ve 12'nci parsel yakınlarındaki sismik araştırmalarına devam etmek için yola çıktığını yazdı.

Bu haber 1,064 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,589 µs