En Sıcak Konular

İran'ın maymunu, uzaya çıkamadı

13 Ekim 2011 12:48 tsi
İran'ın maymunu, uzaya çıkamadı Uzaya canlı gönderme çalışmalarını sürdüren İran'ın geçen ay gerçekleştirdiği bir denemenin daha başarısız olduğu bildirildi.

ISNA ajansının haberine göre, İran Bilim Bakanı Yardımcısı Muhammed Mehdinejad Nuri, “İçinde maymun bulunan Kavoşgar-5 roketinin 23 Ağustos ile 22 Eylül tarihleri arasında fırlatıldığını”, ancak “ateşlemenin tüm amaçlarına ulaşamadığını” söyledi.

Nuri, roket hedefine ulaşmadığı için denemenin duyurulmadığını ifade etti.

Hayvanların uzaya gönderilmesinin “stratejik ve öncelikli bir hedef” olduğunu belirten Nuri, gelecekte bu amaçlarına ulaşacaklarına inandıklarını söyledi.

İran, 3 Ekim tarihinde maymunların uzaya gönderilmesi testine süresiz olarak ara verdi. Ancak bu kararın nedeni açıklanmadı. İran Uzay Orgütü’nün Başkanı Hamid Fazeli, “Bilim insanlarımız projenin hazır olduğunu söyleyene kadar kesin bir tarih belirleyemeyiz” ifadesini kullandı.

AHMEDİNEJAD AÇIKLAMIŞTI

Bir yaşam destek ünitesi içerecek olan Kavoşgar-5 roketinin 120 kilometre irtifada, 20 dakika boyunca yörünge altı (atmosfer dışına tamamen çıkmadan) uçuş yapması hedefleniyor. Uzaya maymun gönderme projesi, Şubat ayında Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından açıklanmıştı.

Tahran, uzaya hayvan gönderme projesinin başarılı olması halinde 2020 yılında atmosfer dışına ilk insanlı uçuşu yapmayı planlıyor. İranlı bilim insanları, Mart ayında maymun taşıması için tasarlanan Kavoşgar-4 roketinin başarıyla denendiğini duyurmuştu.

Uzay programında oldukça iddialı ilerleyen İran, 2010 yılında Kavoşgar-3 roketiyle bir sıçan, kaplumbağalar ve solucanları uzaya göndermişti. İran, ilk uydusunu 2009 yılında uzaya yollamış, Batılı ülkeler Tahran rejiminin gelişen teknolojisini nükleer başlık taşıyabilecek balistik füzeler üretmek için kullanmasından endişe duyulduğunu belirtmişti. İran, bu iddiaları defalarca reddetti.

Bu haber 1,033 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,931 µs