En Sıcak Konular

Türkiye Doğu’ya yöneliyor!

13 Ekim 2011 12:07 tsi
Türkiye Doğu’ya yöneliyor! AB umutları azaldıkça Türkiye, giderek daha bağımsız bir şekilde düşünmeye ve dikkatini Orta Doğu ve Kuzey Afrika ile ilişkilerin ilerletilmesine vermeye başladı.

Ibon Villelabeitia, Jonathon Burch *

Üyesi olmaya çalıştığı AB tarafından kendisine soğuk bir şekilde davranılan NATO üyesi Türkiye, Batı’dan göremediği siyasi ve ekonomik saygıyı bulabilmek için Doğu’ya yöneliyor.  

Yükselen bir Müslüman ülke olan Türkiye, Brüksel ile müzakerelerine 2005 yılında başladı ancak Ankara ile Kıbrıs arasında yaşanan gerginlikler ve Fransa ile Almanya'nın muhalefeti nedeniyle bu konuda çok da ilerleme kaydedilemedi.

Avrupa Komisyonu bugün yaptığı açıklamada, geçen sene hiç ilerleme kaydedilmediğini belirtti.

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, güçlü Türkiye'nin AB'nin kapısında "yalvaran uysal bir ülke" olmadığını söyledi ve Avrupalı toplumların "yaşlı" olduklarını belirtti.

Türk dış politikası onlarca yıldır Batı’ya yönelmiş bir durumdaydı.

Ancak AB umutları azaldıkça Türkiye, giderek daha bağımsız bir şekilde düşünmeye ve dikkatini Orta Doğu ve Kuzey Afrika ile ilişkilerin ilerletilmesine vermeye başladı.

Söz konusu kayma Türkiye'yi, ciddi bir değişim içerisindeki Arap dünyası için bir rol model hâline dönüştürdü.

 Türkiye artık istikrarlı bir demokrasiye ve dünyanın en canlı ekonomilerinden birine sahip. Bu da Türklere bir çeşit güven duygusu veriyor.

--Köprü ve Çapa--

Ülke içerisinde AB'ye verilen destek azalsa da Türkiye, ticaretinin yüzde 40'ını AB ile yapıyor ve ülkedeki yabancı yatırımın yüzde 75'i AB'den yapılıyor.

Komisyonun söz konusu raporu bugün yayımlandıktan hemen sonra Ankara'dan, "Türkiye'nin tek hedefinin birliğe tam üyelik" olduğu açıklaması geldi.

Komisyon yayımladığı raporda, Ankara ile Kıbrıs arasında yaşanan gerginlikler konusunda endişe duyduğunu belirtti ve Türkiye'ye, ilişkilere zarar verecek tehdit ve eylemlerden uzak durması çağrısında bulundu.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezinden Amanda Paul, Türkiye'nin, uzun dönemli çıkarlarına zarar verebilecek eylemlerde bulunmaması gerektiğini söylüyor ve bu çıkarları Avrupa'ya sıkıca tutunarak elde edileceğini belirtiyor.

Paul açıklamasına şöyle devam ediyor: "Türkiye hiçbir zaman arkasını dönüp gitmeyecektir. Bunu yapması için hiçbir neden bulunmuyor. Müzakereler devam etmese de Türkiye ekonomide istikrarlı olmayı ve ülkeye yabancı yatırımların yapılmasını umut ediyor. (...) Türkiye bir enerji koridoru olma konusunda ve diğer enerji projeleri bağlamında oldukça büyük önem taşıyor ve AB de Türkiye ile güçlü ilişkilere ihtiyaç duyuyor."

* Reuters, İngiltere, Tercüme: BYEGM

Bu haber 915 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,039 µs