En Sıcak Konular

Avrupa, işsizlikte de ön sıralarda

13 Ekim 2011 11:37 tsi
Son yıllarda yüksek kamu borçlarıyla ''borçlular ligi''nde ilk sıralarda yer alan Avrupa ülkeleri, işsizlik oranlarıyla da dünyanın bir çok ülkesini geride bıraktı.

AA muhabirinin Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, işsizlik oranı en yüksek olan ülkelerin ilk 5'i arasında 4 Avrupa ülkesi bulunuyor. Makedonya, dünyanın işsizlik oranı en yüksek olan ülkesi olarak başı çekiyor.

Fon, Makedonya'nın yıl sonunda yüzde 32,17 oranında işsiz nüfusa sahip olacağını tahmin ediyor. 2 milyon 59 bin kişilik nüfusla ''küçük bir ülke'' olan Makedonya'daki işsizlik oranına bakıldığında işsizlerin sayısı 658 bini buluyor.

Makedonya'yı yüzde 27,60'lık işsizlik oranıyla Bosna-Hersek, yüzde 24,50 ile Güney Afrika, yüzde 20,70'le İspanya ve yüzde 20,54 ile Sırbistan takip ediyor.

İşsizlik rakamlarıyla ilk 5 sırada öne çıkan Avrupa ülkeleri, ilk 10'da da kendini gösteriyor.

Adeta borç batağında olan Yunanistan'da işsizlik oranının yıl sonunda yüzde 16,48'i bulacağı tahmin ediliyor. Yaklaşık 11 milyon nüfusa sahip olan ülkede bu oran, 1 milyon 800 bin kişinin işsiz olduğu anlamına geliyor.

Geçtiğimiz yıl işsizlik oranının yüzde 12,45 olduğu Yunanistan'da önümüzdeki yıl bu oranın yüzde 18,48 seviyelerine çıkacağı tahmin ediliyor.

Listede 6. sırada yer alan Yunanistan'ı yüzde 16,20 ile Gürcistan, yüzde 16,05 ile Letonya, yüzde 15,50 ile Litvanya, yüzde 15,33 ile de İran izliyor.

-İşsizlik oranı en düşük olan ülke Özbekistan-

Kiminde az kiminde fazla, ancak hemen her ülkenin büyük sorunlarından biri olan işsizlik, Özbekistan'da neredeyse yok denilecek kadar az. Özbekistan, yüzde 0,20 ile dünyanın; işsizlik oranı en düşük olan ülkesi... Özbekistan'ı yüzde 0,70 ile Beyaz Rusya, yüzde 1,20 ile Tayland, yüzde 2,07 ile Kuveyt, yüzde 2,29 ile de Singapur takip ediyor.

-Türkiye-

IMF'in verilerine göre, işsizlik oranlarının en yüksekten düşüğe doğru sıralandığı listede geçtiğimiz yıl 23. sırada yer alan Türkiye, bu yıl işsiz sayısını düşürerek, 28. sıraya yerleşti.

Türkiye, Fon'un yıl sonu tahminlerine göre yüzde 10,54'lük işsizlik oranıyla listede, bir çok Avrupa ülkesinden daha iyi bir konumda yer buldu.

Tahminlerin yanı sıra, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması, ''2011 Haziran Dönemi Sonuçlarına (Mayıs-Haziran-Temmuz)'' göre, 2011 yılı Haziran döneminde yüzde 9,2 olan işsizlik oranı dikkate alındığında ise Türkiye, listede 34. sıraya çıkıyor.

Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,401 µs