En Sıcak Konular

Meclis'te gerginlik

13 Ekim 2011 10:21 tsi
Meclis Genel Kurulu'nda BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan'ın konuşması, 'terörist-şerefsiz' tartışmasına neden oldu.

Kaplan, KCK'dan tutuklanan belediye başkanlarıyla ilgili, "Eğer onlar teröristse ben de teröristim" dedi. AKP sıralarından "Zaten teröristsin" karşılığı geldi. Kaplan bunun üzerine, "Şerefsizlik etmeyin" dedi. AKP'liler Kaplan'ı özür dilemeye çağırdı, Kaplan, "Her gün 'şerefsiz' kelimesini en bolca sizin Başbakan kullanıyor. Hiç kimse bana özür dilettiremez, hele hele AK Parti" dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan Meclis Genel Kurulu'nda söz aldı. Kendisinden önce konuşan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır’ı eleştirerek konuşmasına başlayan Kaplan, “Artık komisyon Başkanı olmuşsun, Başbakan’a yağcılık yapmana gerek yok” dedi. Bu tür konuşmalara izin vermeyeceklerini söyleyen Kaplan’a AKP’li milletvekilleri sataşmada bulundu. Bir önceki gün Anayasa Komisyonu’nun getirdiği teklifin geri çekilmesini hatırlatan Kaplan, “Siz bir teklifinizin arkasında bir saat duramıyorsunuz” diye karşılık verdi. Kaplan bir sataşmaya da “Sus be saygısızlık etme otur” yanıtı verdi.

"KARAYILAN YILAN HİKAYESİ OLDU"

Karayılan'ın yakalanmasıyla ilgili haberleri değerlendiren Kaplan, “Karayılan hikayesi, yılan hikayesine döndü. 3 tane bakan ‘Karayılan'ı paketliyoruz, getiriyoruz’ dedi. İran’da hangi yetkili ile temas kurdunuz? İran Dışişleri Bakanı ya da Genelkurmay Başkanı ile mi yoksa 4. derecede bir basın mensubu ile mi görüştünüz? Böyle asparagas haberlerin üzerine atlarsanız, sazan gibi olursunuz. Karayılan’ın yakalanması haberleri sazanlık örneğidir” dedi.

KCK TARTIŞMASI KAVGA ÇIKARDI

Kaplan konuşmasına KCK uttuklamalarını eleştirerek devam etti. Tutuklanan belediye başkanları, meclis üyelerinin isimlerini ve bulundukları yerlerdeki oy oranlarını veren Kaplan, "Bunların hepsi sandıktan seçilerek geldiler, milletin iradesini temsil ediyorlar. Eğer kayıtsız şartsız egemenlik milletinse o sandığın iradesine saygı gösterilecek. Başbakan geldi, orada yüz görmedi, oy alamadı, oyları yarı yarıya indi diye bu kadar intikam, nefret, kin, saldırganlık, baskı, zulüm nedir bu, ne?" dedi.

Kaplan'ın sözlerine Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın "Ne alakası var!" diye tepki gösterdi. Kaplan, "İster Kürt ister Çerkez ister Laz ister Hemşinli Hemşince konuşsun, ama kendi kültürünü ve kimliğini yaşatmak isteyen bir halka, ona bu taleplerinden dolayı terörist muamelesi yapmak, bu terörizm bahanesiyle muhalefeti bastırmaya kalkmak ve hele hele yüzde 10 oy alamadığı bir Şırnak'ta bir Botan halkını susturacağını sanmak gafletin ve dalaletin en büyüğüdür" diye devam etti. "Orta Doğu'da kazanımlarınız sizi bir günde yok edebilir, bir günde dibe düşürebilir. En büyük hatanız Kürt halkını karşı hedefe alıp düşman bellemenizdir. Kürt halkı kazanımlarınızı bir günde yere indirebilir ve sizin iktidarınızı al aşağı edebilir" diyen Kaplan'a bu kez AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Onlar bizim vatandaşımız, ayrımcılık yapma!" diye seslendi.

"Kendinizi, aklınızı başınıza toplayın. Şırnaklılar adına, onların oyları adına, milletin adına, bütün Türkiye adına söylüyorum, kendinize gelin. Bu tür siyasetle muharebe anlayışınızı terk edin" sözlerinden sonra Kaplan'ın mikrofonu otomatik cihaz taarfından kapatıldı. "Siyasetle muharebe olunmaz. Bu Meclise biz muharebe için gelmedik" diyen Kaplan'a Ünal "Onlar bizim vatandaşlarımız" diye karşılık verdi.

AKP SIRALARINDAN ZATEN TERÖRİSTSİN SÖZLERİ

Bu arada TBMM Grup Başkanvekili Sağlam, Kaplan'ı uyardı, ancak Kaplan, "Aklınızı başınıza toplayın. Eğer onlar teröristse ben de teröristim" diye konuşmaya devam etti. Kaplan'ın sözleri üzerine AKP sıralarından "Zaten teröristsin" sesleri geldi.

Bu sözler üzerine Kaplan da, "Şerefsizlik etmeyin! Doğru dürüst konuşun, herkes doğru dürüst konuşsun! Öyle ikide bir sataşarak, küfrederek burada olmaz" karşılığı verdi. Kaplan kendisini uyaran Meclis Başkanvekili'ne seslenerek, "Zaten teröristsin" diyenlere suskunluğunu boz" diye çıkıştı. Tartışma Kaplan kürsüden indikten sonra da devam etti. AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk "Sayın Başkan, "Şerefsizlik etme" tabirini geri alacak" diye seslendi. Kaplan ise, "Konuşma, git otur yerine! Her gün "şerefsiz" kelimesini en bolca sizin Başbakan kullanıyor" karşılığını verdi.

Kaplan'ın bu yanıtı üzerine tepkiler arttı. Kaplan özür dile çağrılarına, "Hiç kimse bana özür dilettiremez, hele hele AK Parti" yanıtını verdi. Kaplan kürsüden indikten sonra AKP’li bazı milletvekilleri BDP Grubuna doğru giderek Kaplan’a tepkisini sürdürdü.

ajanslar



Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,421 µs