En Sıcak Konular

Avrasya Birliği'ne dikkat!

13 Ekim 2011 09:56 tsi
Avrasya Birliği'ne dikkat! Bu konu Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor...Bir de Çin'i!

Rusya'yı yeniden büyük güç yapmak için çabalayan Putin, böylece marttan sonra 6 yıllık dönemlerle toplam 12 yıl yeniden Rus gemisinin kaptanı olacak. Anayasaya göre devlet başkanı olarak dış politikadan sorumlu olduğu için de bu alanda yeni hamleler yapacak, Rusya'yı dış dünyada daha güçlü, daha nüfuzlu kılmaya, Rus nüfuz alanını daha çok genişletmeye bütün gayretiyle çalışacak.

Nitekim, bunun ilk işaretini 3 Ekim günü Rus İzvestia gazetesine yazdığı Avrasya Birliği'nin kurulmasını öneren çok önemli makalesiyle ortaya koymuş bulunuyor.

...

Avrasya Birliği fikrinin bugün Rus dış politikasının, dolayısıyla Putin'in en önemli ve öncelikli konusu olduğu artık açıkça ortaya çıkmaya başlamış bulunmaktadır. Sovyetler Birliği'nin 1991'deki çöküşünü 'büyük jeopolitik felaket' olarak tanımlayan ve gören Vladimir Putin, her ne kadar 'Avrasya Birliği, Sovyetler Birliği'nin yeniden canlandırılması değil' dese de Avrasya Birliği'nin Rusya'nın geleneksel nüfuz bölgelerine yeniden dönme çabası olduğu kolaylıkla söylenebilir.

Tabii, Avrasya Birliği dediğimiz gibi henüz bir fikir, bir proje halinde ortada duruyor. Bunun gerçekleşebilmesi için muhtemelen yıllar ve çok çaba gerekiyor. Ayrıca bu fikre Çin'in nasıl baktığı da önem taşıyor; zira bu ülke Orta Asya açılımında ister istemez Rusya ile rekabet ediyor. Daha da ötesi Kazakistan hariç, diğer Orta Asya ülkeleri bu fikri ne kadar benimsiyorlar, henüz tam belli değil. Bu arada Rusya'nın öteden beri hem Ortak Gümrük Birliği ve hem de Ortak Ekonomik Alan ve Avrasya Birliği'ne de mutlaka dahil etmek istediği Ukrayna, henüz kararını vermiş değil; ancak bu ülke daha çok Avrupa Birliği ile entegrasyonu arzu ediyor.

Avrasya Birliği ne zaman, hangi şartlarda ete kemiğe bürünebilir, bilemeyiz; ama Birlik bölgesinde rol oynayan, bu rolü artırmaya çalışan Türkiye'nin de bu konuyu iyi takip etmesi gerektiğini bugünden söyleyebiliriz.

Fikret Ertan / Zaman  (İlgili kısım)



Bu haber 1,067 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,015 µs