En Sıcak Konular

Türkiye'ye garip uyarı

13 Ekim 2011 09:12 tsi
Türkiye'ye garip uyarı Bu sözler atlanmaz!..

İstanbul’da dün düzenlenen “Türkiye’ye Yatırım, TPG Perspektifi” konulu toplantıya katılan Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger Türkiye hakkında dikkat çekici bir uyarıda bulundu. Önce bizim basın Kissinger'ın konuşmasını nasıl görmüş, ona bir bakalım:

"Bugün Türkiye'nin uluslararası gelişmeler içerisinde kilit bir rol oynadığına işaret eden. Kissinger, Avrupa'daki finansal krize değinerek, herkesin sorunun ve çözümün ne olduğunu bildiğini, ancak şu ana kadar hiç kimsenin genel olarak elde edilecek sonuçla iç siyasi süreçlere uygun kararları birbiriyle uyumlaştıramadığını söyledi. Kissinger, uluslararası ilişkiler ve ekonomik ilişkilerin ağırlık merkezinin Atlantik'ten Pasifik'e kaydığını belirtirken, 'Türkiye; Asya, Avrupa, Ortadoğu arasında yükselen ülke" dedi."

Yeni Şafak gazetesinden alınmış yukarıdaki haber, ne yazık ki Kissinger'ın konuşmasından çok önemli bir yeri atlamış. O kısmı Wall Street Journal gazetesinde Joe Parkinson imzasıyla çıkan haberden okuyalım:

"ABD, Irak ve Afganistan'dan çekilirken, Türkiye'nin etkisi büyüyor. Bunun üzerine Libya dışa açılıyor, böylece Türkiye önemli bir rol oynayabilir. (Ama) ABD'nin zaruri çıkarlarına ters gitmemeli. İlişkilerin yapıcı olmasını bekliyorum." dedikten sonra, her ne kadar rekabet için potansiyel olsa da, ABD-Türkiye ilişkilerinin dayanıklı bir temel üzerinde durduğunu, NATO'nun Füze Savunma Sistemi'ne Türkiye'nin ev sahipliği yapmasının, buna bir kanıt teşkil ettiğini söylemiş. "Bu, bence bir takım konularda ABD ve Türkiye'nin paralel çıkarlara sahip olduğunu gösteriyor" diyerek sözünü bitirmiş.

Türk medyası böylesine önemli bir açıklamayı nasıl "gözden kaçırır" diye hiç sormayalım, isterseniz. Olan olmuş. Onun yerine şu soruları sormak daha yerinde olacak:

Kissinger, Türkiye'yi neden uyarma ihtiyacı hissetti?

Türkiye, ABD'nin hangi zaruri çıkarlarına ters gidebilir? Ortadoğu ile ilgili bir mesele mi? Suriye? İran? Akdeniz? İsrail?

Acaba Obama döneminde Türkiye'ye karşı alerjileri artan Cumhuriyetçiler adına mı konuştu?

Yoksa...Düşük bir ihtimal olsa da, bu uyarının sebebi Çin mi?

Çin aklımıza geldi, çünkü birincisi, toplantı ekonomi üzerine. Bu aralar hemen hemen her gün karşılaştığımız Çin ile ABD arasında ticari savaş senaryolarını hatırlayın. Bunun üzerine Türkiye-Çin arasında yaşanan ticari ve askeri işbirliğini koyun. İkincisi de, Başbakan Erdoğan'ın Çin ziyaretinin yaklaşmış olması. Bu ziyaret, sadece Türkiye için değil, tüm batı dünyası için de çok büyük önem taşıyor.

Her ne olursa olsun, bu sözlerin üzerine düşünmek lazım. Hasır altı etmek değil...

www.iyibilgi.com  özel




Bu haber 4,922 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,549 µs