En Sıcak Konular

"İkisine de yalvardım!"

7 Haziran 2007 09:42 tsi
Sağda birlik suya düşünce tek başına DP’nin bile barajı aşamayacağı endişesi, liderleri yeniden bir araya getirdi. Ağar, Mumcu’yu arayıp, müzakere istedi. Görüşmeler sürüyor. Anlaşma sağlanırsa, Anavatan’ın adayları, DP’nin YSKR

Merkez sağ dün çok hareketli bir gün yaşadı. Yolları ayrılmış görünen iki parti DP ve Anavatan, son dakika hamlesiyle seçim işbirliğini tekrar masaya yatırdı. DP Lideri Mehmet Ağar ile Anavatan Partisi Lideri Erkan Mumcu, yeniden birlik modelini görüştü. Ağar’ın Mumcu’dan randevu istediği kulislere bomba gibi düşerken, Mumcu’ya beklenen telefon dün akşam geldi. Kurumsal birleşmenin seçim sonrasına kalması, Anavatanlıların DP listesinden seçime girmesi görüşü benimsendi. DP’nin boş sıraları üzerinden müzakereler sürüyor.

AYGÜN’ÜN HAMLESİ

Anavatan Partisi’nin hafta sonu yaptığı olağan kongresinde DP’ye katılma kararı almamasıyla kopan ilişkiler, ATO Başkanı Aygün’ün önceki günkü girişimleri ile yeniden başladı. “Birleşilmesi şart” diyen Aygün, adaylıktan da çekilebileceğini bildirdi. Bunun üzerine devreye Anavatan’dan Mehmet Keçeciler, DP’den Celal Adan girdi. Gece boyu süren görüşmelerden sonra iki taraftan da olumlu sinyaller geldi.

Ancak aynı saatlerde DP Genel Başkan Yardımcısı Timur Gürgan milletvekili adaylığını çekerek görevinden istifa ettiğini açıkladı. DP’den istifa eden ikinci isim teşkilatın listeler nedeniyle suçladığı teşkilattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mümtaz Yavuz oldu.

Akşam saatlerinde açıklama yapan Anavatan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keçeciler, “Liderlerin görüşeceklerini sanmıyorum” diyerek sürpriz bekleyenleri hüsrana uğrattı. Buna karşın Ağar Mumcu’yu aradı ve telefon görüşmesi gerçekleşti. Sıcak bir havada geçtiği öğrenilen görüşmede, kurumsal birleşmenin seçimden sonraya bırakılması kararlaştırıldı. İki partinin tek listeyle seçime girme formülü ile ilgili temasların devam edeceği öğrenildi.

DP Genel Başkan Yardımcısı Gültekin Uysal, daha sonra Mumcu’nun yanına gelerek görüşme yaptı. Erkan Mumcu gece de katılacağı iki TV programını iptal ederek evinde partisinin kurmaylarıyla 2.5 saat süren bir toplantı yaptı.

YSK’DAN GÖRÜŞ İSTENDİ

Yapılan görüşmelerden sonra hukukçular, Anavatan’ın YSK’ya verdiği listedeki isimlerin DP listesinden aday gösterilmesinin mümkün olmadığı görüşünü dile getirdi. Bunun üzerine Anavatan listesinin tamamen geri çekilmesi gündeme geldi. Bunun gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği konusunda YSK’dan görüş istendi.

DP’nin kendi listesinde 8 Haziran akşamına kadar değişiklik yapma imkanı bulunuyor. Birleşmenin olması durumunda DP’nin listelerde boş bıraktığı yerlere Anavatanlıların konulması bekleniyor. İki lider tek liste formülünde uzlaşırsa DP’den yeni bir liste, son şekliyle YSK’ya verilecek ve CHP-DSP’de olduğu gibi merkez sağda da “liste birleşmesi” sağlanmış olacak.


Benim bozduğumu söyleyen halt etmiş

9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, sağda birliğinin bozulmasından sorumlu olduğu yönündeki iddialara sert yanıt vererek, “Bunu söyleyen halt yemiş. Kelimenin tam manasıyla ben ‘birleşin’ diyorum, ondan sonra birleşememenin sorumlusu oluyorum. Bu nasıl oluyor ? Böyle bir suali yönelttiğiniz için üzüldüm” dedi. Demirel, DP Lideri Mehmet Ağar’ın Anavatan Lideri Erkan Mumcu’dan randevu istemesi, bu bağlamda sağda birleşmenin olup olamayacağı ile ilgili bir soruya, “Benim, işin teferruatı ile alakam yok. Ben Türkiye’de rejim işlesin istiyorum, siyasi partiler halkın önüne daha güçlü çıksın istiyorum” yanıtını verdi.


‘İki genel başkana da yalvardım’

Akşam saatlerinde bir başka açıklama da ATO Başkanı Sinan Aygün’den geldi. İki lider arasında arabuluculuk yapan Aygün, “Her iki genel başkana da yalvardım” dedi. “Sağda birleşme sağlanacağına umutlarım tamdı. Onun için siyasete girdim ve şu saate kadar elinden gelen çabayı gösterdim” diyen Aygün, bu amaçla alın teri ve gözyaşı döktüğünü belirtti. Seçim işbirliği imkanının var olduğunu vurgulayan Aygün, “Ankara 1’inci bölge 1’inci sıra adaylığımı genel başkanların takdirine bıraktım. İkisine de açık çek veriyorum. Beni 15’inci sıraya da koyabilirler. İkinci sıra zaten boş. 3’üncü sırayı da boşaltırız. Yeter ki bu işbirliği sağlansın. Türk halkı herkesten fedakarlık bekliyor. 24 saat, siyasette çok uzun süredir. Bu iş için önümüzde 60 saat var” dedi. Bu açıklamanın ardından Ağar’ın Mumcu’yu saat 18.15 sıralarında evinden telefonla aradığı öğrenildi.

Akşam



Bu haber 399 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,598 µs