En Sıcak Konular

CAHJP: "Göçebe Yahudi" arşivi!

7 Haziran 2007 09:36 tsi
CAHJP: CAHJP 12. yüzyıldan günümüze 50 farklı ülkedeki Yahudi topluluklarını ve onların aile hayatlarını belgeliyor. Arşivin büyük önemine ve 2,000’den fazla araştırmacının her yıl bu arşivlerde çalışmasına karşın CAHJP’nin sürekli bir merkezi yok ve

Birkaç ay önce Kudüs merkezli “Yahudi Halkının Tarihine İlişkin Merkezi Arşivler”(CAHJP) kurumuna Rusya’daki Buguruslan isimli bir kasabadan bir doğum sertifikası ulaştı. Bu sertifika şimdiki başbakanın babası ve eski bir Herut milletvekili olan Olmert’in babası Mordechai Olmert’e aitti. Olmert Mayıs 1911’de bu kasabada doğmuş. 1929 tarihli başka bir fotoğrafta ise Olmert bu sefer Çin’in Harbin şehrindeki Yahudi topluluğunun şampiyon boks liginin bir üyesi olarak poz veriyor.

Bu iki örnek arşivin elinin nerelere uzandığını göstermesi bakımından manidar. 60 milyondan fazla dokümanı ile CAHJP arşivi İsrail Devlet Arşivleri ve Siyonist Arşivlerden sonra İsrail’in en büyük üçüncü arşivi olma konumunda.

CAHJP 12. yüzyıldan günümüze 50 farklı ülkedeki Yahudi topluluklarını ve onların aile hayatlarını belgeliyor. Arşivin büyük önemine ve 2,000’den fazla araştırmacının her yıl bu arşivlerde çalışmasına karşın CAHJP’nin sürekli bir merkezi yok ve Kudüs içinde dağınık bir yerleşkeye sahip.

İsrail Tarih Topluluğu tarafından 1944 yılında arşivin sorumluluğu üstlendi ve 1969 yılında arşiv İsrail Devleti, Yahudi Kurumu, Tarih Topluluğu, Bilimler Akademisi, İbrani Üniversitesi, Tel Aviv Üniversitesi ve Bar-Ilan Üniversitesinin kurduğu bir topluluğun varlığı haline geldi. Nazi soykırımı öncesi pek çok Yahudi enstitüsü belgelerini CAHJP arşivine göndermeyi başardı. Örneğin Berlin’deki Yahudi topluluğunun kütüphanecisi Moritz Stern topluluğun belgelerini savaşın hemen başında 1939’da CAHJP’ye göndermişti.

Arşivin yöneticisi Hadassah Assouline “Arşiv Yahudi halkına aittir; fakat pratikte kimseye ait değil ve esasında problem de bu” diyor. Profesör Ya’akov Barnai ise “Arşivin statüsü belirsiz ve hiçbir resmi kurum aslında bizim için bir sorumluluğa sahip değil” diye görüş belirtiyor.

CAHJP Kültür Bakanlığı’ndan asgari bir fonla destekleniyor ve bu fonlama da kanuni bir yükümlülüğe sahip değil.

CAHJP Yad Hanadiv Vakfı tarafından fonlanan yeni ulusal kütüphane de kendine bir yer bulabileceğini umut ediyor.

(Haaretz, 30 Mayıs 2007, The Wandering Jewish Archive)
Ekopolitik.org tarafından çevrilmiştir



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,313 µs