En Sıcak Konular

Bilderberg'de de darbe konuşuldu!

7 Haziran 2007 09:01 tsi
Bilderberg'de de darbe konuşuldu! 53 yıllık geçmişe sahip Bilderberg toplantılarının sonuncusu, 31 Mayıs-3 Haziran tarihlerinde İstanbul’da yapıldı.Toplantıya davet edilen isimlerden biri de gazeteci Cengiz Çandar’dı. Çandar’ın verdiği bilgilere göre, Bilderberg’de

53 yıllık geçmişe sahip Bilderberg toplantılarının sonuncusu, 31 Mayıs-3 Haziran tarihlerinde İstanbul’da yapıldı.

Toplantıya davet edilen isimlerden biri de gazeteci Cengiz Çandar’dı. Çandar’ın verdiği bilgilere göre, Bilderberg’de Türkiye ile ilgili iki sunum yapıldı. PKK’nın gündeme gelmediği toplantıda, Türkiye’nin askeri müdahale ile yüz yüze olduğu sözleri ortalıkta dolaştı

İstanbul, 48 yıl aradan sonra Bilderberg toplantısına ikinci kez ev sahipliği yaptı. Ritz Carlton Okel’de gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye’den Devlet Bakanı Ali Babacan, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ, işadamı Mustafa Koç ve Muhtar Kent, politikacı Hikmet Çetin gibi isimler katıldı.

Bu yılki toplantıya davet edilen Cengiz Çandar’a göre, Bilderberg algılandığı gibi bir oluşum değil. Sadece bir beyin jimnastiği, o kadar. Herhangi bir yaptırımı ya da belirleyiciliği de yok. Cengiz Çandar, Türkiye’de üçüncü defa yapılan Bilderberg toplantılarına ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Tempo: Bilderberg’in dünya siyasetinde etkisi var mı?

Cengiz Çandar: Hayır, ilgisi yok. Sadece bir beyin jimnastiği. Hiç aklınıza gelmeyen bakış açıları ve yaklaşım biçimi ediniyorsunuz. Bu bir yönetim organı değil ve ele alınan konularla ilgili yönlendirme yapma gibi bir misyonu yok. Bence çok faydalıydı; seneye çağırırlarsa seve seve yine giderim.

T: Neden gizli yapılıyor?

C.Ç.: Bilderberg oluşumu, İngiltere’deki ‘Chatham House Rules’ adlı düşünce kuruluşunun esasları çerçevesinde organize edilmiş. Belli kaideleri mevcut. Kayıt tutulmayacak, toplantı boyunca dışarı ile irtibat kesilecek, vesaire. Neler konuşulduğu kısmen açıklanabilir, ancak kimin ne söylediği anlatılamaz. Bence, gizli olmasının sebebi, insanların rahat rahat konuşmalarını sağlamak.

T: Buraya katılanlar yükseliyor ve belli mevkilere geliyor gibi iddialar da var.

C.Ç.: Çağırılan adamlar kendi alanlarında temayüz etmiş kişiler olduğu için, yarın bir gün belli mevkilere gelmeleri çok doğal. Zaten o tür adamları seçip çağırıyorlar.

T: Toplantıda genel olarak neler konuşuldu?

C.Ç.: Tek kutuplu dünya mı, yoksa çok kutupluluk olacak mı? Trendler ne, nereye doğru gidiyor? Trendler konusunda Çin’in yükselişi öne çıktı. Dünyadaki sıklet merkezinin, önümüzdeki yüzyılda Atlantik’ten Pasifik'e doğru kayacağı yönünde tespitler yapıldı. Ekonomik aktivitenin de daha ziyade Asya ağırlıklı olacağı, bu yüzden Çin’in ağırlığının artacağı görüşü konuşuldu. Rusya bu kadar önemsenmedi. Ayrıca bir diğer konu küresel ısınma idi. Nüfusu sebebiyle Çin’in küresel ısınmadan en çok etkilenecek ülke olduğu söylendi.

T: Toplantıda Türkiye ile ilgili neler konuşuldu?

C.Ç.: Toplantı Türkiye’de olduğu için, Türkiye ile ilgili iki sunum vardı. Türkiye’nin bir askeri müdahale ile yüz yüze olduğu sözleri ortalıkta dolaştı. Ancak daha ziyade perspektiflerle ilgili konuşuldu. Türkiye’nin, Avrupa ve Batı uygarlığı için çok önemli olduğu tekrar edildi. Mutlaka üye olacağı söylendi. Terör ve PKK konuşulmadı.

Tempo



Bu haber 1,197 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,184 µs