En Sıcak Konular

ABD: Sınır ötesi haberleri doğru değil

6 Haziran 2007 23:24 tsi
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, Türkiye'nin kuzey Irak'a girdiği yönündeki haberlerle ilgili olarak, “Türklerden bu haberlerin doğru olmadığını duyduklarını” söyledi.

McCormack, düzenlediği günlük basın toplantısında bir soru üzerine, “Bu haberlerin temeli olduğunu sanmıyorum. Ankara'daki büyükelçimiz Ross Wilson, gidip Türk Genelkurmayı ile görüştü ve onlar da bu haberlerin doğru olmadığını söylediler. Türklerden bu haberlerin doğru olmadığını duyduk” dedi.

Sınır boyunu kontrol etme imkanlarının da bulunduğunu ve böyle bir şey görmediklerini kaydeden sözcü, sınırda Türk ordusunun hareketliliğine ilişkin sorular üzerine de, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in sözlerini hatırlattı ve “Gates, Irak'a girmenin kimsenin çıkarına olmayacağını söyledi” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Çok açık bir şekilde anlıyoruz ki, Türk hükümeti, terörist faaliyetlere karşı Türk halkını korumaktan sorumludur. PKK tarafından Türkiye'de düzenlenen son terörist saldırılar var. Hayatlar kaybedildi. Türk hükümetinin bu çerçevede sorumluluğunu anlıyoruz ve terörizme karşı savaşta yüzde 100 onlarla beraberiz. Terörizmle savaşta onlarla çok yakın çalışıyoruz ve PKK'yı da terörist bir örgüt olarak görüyoruz. Bütün bunları söyledikten sonra, Türkiye ve Irak birbirine komşu. Bu, değişmeyecek. Ve biz, Irak'a askeri bir müdahalenin her iki devletin de çıkarına olacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.

Türk ve Irak hükümetleriyle birlikte çalışarak, kuzey Irak'taki terör örgütü PKK problemine çözüm bulmaya gayret gösterdiklerini ifade eden sözcü, PKK'nın çok eskiden beri kuzey Irak'tan Türkiye'ye saldırılar düzenlediğini ve son zamanda ortaya çıkmış yeni bir problem olmadığını söyledi. McCormack, “Biz bunu çok ciddiye alıyoruz” dedi ve bu çerçevede de, PKK ile mücadelede özel temsilci olarak Joseph Ralston'ın atandığını hatırlattı.

“Bizim inandığımız, PKK tehdidine çözüm ararken yapılması gereken, diyalog, işbirliği ve eylemdir. Türk ordusunun Irak'a girmesi değildir” diye konuşan sözcü, bu tür haberlerin çıkmasının bölgede durumun kötüleştiğine bir işaret olup olmadığı sorusunu, “Bilmiyorum. Ben, muhtemelen kötü habercilik olduğunu düşünüyorum. Bunu nasıl adlandırmak istediğinizi bilemeyeceğim. Ben, kötü habercilik olarak adlandırıyorum. Bizim kaynaklarımıza ve Türk kaynaklarına göre yanlış” diye yanıtladı.

Türk ordusunun sınırda olduğuna ilişkin haberler bulunduğunu ve bunun “normal” olduğunu kaydeden McCormack, “Ancak ordunun Irak'a girdiği haberleri doğru değil” dedi. Kısıtlı sayıda Türk askerinin sınırdan girmiş olabileceği yönündeki başka bir soruya karşılık McCormack, “Ben size, Habur sınırında bir Türk askerinin sınır çizgisine basıp basmadığını söyleyemem. Bilmiyorum. Sadece bugünkü haberlere yanıt veriyorum. İki, üç, on Türk askerinin sınırdan geçip geçmediğini bilmiyorum. Ancak bugün çıkan haberler yanlış” dedi.

Ross Wilson'un bu haberlerle ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de konuşup konuşmadığı yönündeki bir soruya karşılık olarak da McCormack, “Büyükelçinin Türk Genelkurmayı ile konuştuğunu söyledim. Başbakanın orada olduğunu sanmıyorum” dedi.

hürriyet



Bu haber 480 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,841 µs