En Sıcak Konular

Rusya-Çin arasında 30 yıllık doğalgaz anlaşması

11 Ekim 2011 16:56 tsi
Rusya-Çin arasında 30 yıllık doğalgaz anlaşması Rusya Başbakanı Putin, Çin'le yıllık 68 milyar metreküpü bulacak doğalgaz anlaşmasını imzalamaya yakın olduklarını söyledi

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Mart 2012'de Kremlin'e döneceği ile ilgili kararını açıklamasının ardından ilk ziyaretini Çin'e gerçekleştiriyor. Avrupa ülkelerinde Rus doğalgaz devi Gazprom'a yönelik baskıların arttığı ve Avrupa piyasalarında durgunluk beklentilerinin olduğu bir süreçte Pekin'e yönelen Putin, Çin'le yıllık 68 milyar metreküpü bulacak doğalgaz anlaşmasını imzalamaya yakın olduklarını söyledi.

Uzun süredir devam eden müzakerelerde son aşamaya gelindiğini kaydeden Putin, ikili enerji anlaşmasının 30 yılı kapsayacağını söyledi. Enerji alanında işbirliğini geliştirmek isteyen Rusya ve Çin Doğu Sibirya-Pasifik Okyanusu üzerinden petrol taşımacılığı ile ilgili de sorunu çözdü.

Doğalgaz alımı ile ilgili sorunun fiyat pazarlığında devam ettiği belirtiliyor. Çin 30 yıllığına ortalama 68 milyar metreküp doğalgaz alımı için Gazprom'un önerdiği piyasa şartlarını kabul etmiyor. Çin'in bin metreküp doğalgaz için önerdiği 250 dolara hayır diyen Moskova, serbest piyasa da ısrar ediyor. Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ilk aşamada yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı ile ilgili anlaşma sağlandığını, fiyat bariyerinin daha sonra uygulamaya konulacağını kaydetti.

Seçin iki ülkenin petrol anlaşmazlığı ile ilgili sorunda da prensipte anlaşma sağlandığını kaydetti. Rusya'nın petrol taşımacılık şirketi Transneft ve petrol devi Rosneft ikili anlaşma çerçevesinde Çin'e petrol sevkiyatını yıl başından itibaren başladı. 22 milyar dolarlık kredi karşılığında başlayan arzda Çin'in yüzde 7'lik indirime gitmesi iki ülke arasında krize neden olmuştu.

Rusya ve Çin'in sosyal ve insani konularda anlaşamadıkları herhangi bir konuları olmadığını ifade eden Putin, "Ekonomik konularda taraflar bazen anlaşmazlığa düşebilir. Satıcı daha yüksek fiyata satmak ister. Alıcı da her zaman daha ucuz olmasını ister. Biz her zaman iki tarafın da memnun olacağı bir anlaşmaya ulaşmak için çabalıyoruz" dedi.

7 MİLYAR DOLARLIK 16 ANLAŞMA

Putin Pekin temasları çerçevesinde Çin Başbakanı Wen Jiabao Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştiriyor. Putin'in dış politikaya dönüşü olarak değerlendirilen ziyarette başbakana 160 kişilik Rus heyeti de eşlik ediyor. Çin Dışişleri Bakanlığı iki ülke arasında ekonomik alanları kapsayan 7 milyar dolar değerinde 16 anlaşma imzalandığını açıkladı.

Bu haber 1,097 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,573 µs