En Sıcak Konular

Asıl kriz Çin'de patlayabilir!

11 Ekim 2011 16:43 tsi
Asıl kriz Çin'de patlayabilir! Tüm dünya Avrupa Birliği'nin euro'yu kurtarma projelerine ve ABD ekonomisindeki yavaşlamaya odaklanmışken, ekonomostler asıl tehlikenin doğuda, Çin'de olduğuna dikkat çekiyor.

Çin'deki giderek şişen emlak balonu Çin ekonomisinin en büyük risklerinden biri olarak kabul ediliyor. Hükümetin aşırı ısınan emlak sektörünü soğutma politikaları nedeniyle fiyatlar hızla düşerken, ekonomistler iyice şişen bu balonun patlaması durumunda ciddi bir kriz yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

Son yıllarda Çin'de artan emlak fiyatlarının son aylarda yüzde 40'a varan oranda değer kaybetmesinin Çin için ciddi tehlikeler yaratacağı endişelerine yol açıyor. Son 10 yılda iç talepteki artışın desteklediği inşaat sektörü Çin'de ciddi bir büyüme gerçekleştirdi. Ülkede gayrimenkulun cazip bir yatırım aracı haline gelmesiyle canlanan sektör son bir yıldır balon riski altında.

Uzmanlar emlak sektöründeki yavaşlamanın piyasalara zarar verebileceği yönünde görüş bildirirken düşüşün başta sanayi, yatırım sektörü ve tüketici harcamalarını etkileyeceği ve Çin'i ihracat noktasında da zorlayabileceği endişesi taşıdıklarını belirtiyorlar.

Çin'in bazı şehirlerinde gayrimenkul fiyatları ciddi oranda düşüş gösterirken özellikle Pekin'de fiyatların uçuşa geçmiş olması da bir tezat olarak değerlendiriliyor.

Çin'în lokomotif şehirleri arasında yeralan Şanghay'da ise ev satışlarında son 8 ayda önemli oranda düşüş yaşanıyor.

Çin hükümetinin yoğun soğutma politikaları nedeniyle gayrimenkul fiyatlarındaki düşüşü, " Piyasa halsiz ve mızmız" şeklinde değerlendiren uzmanlar , 24 şehirde fiyatlardaki düşüşün gözle görülür biçimde arttığını belirtiyorlar.

Çin hükümeti emlak piyasasında artan fiyatları engellemek için başta büyük şehirlerde olmak üzere kişilerin ikinci ya da üçüncü ev almaları halinde konut kredilerinde peşin ödeme miktarını artırmış ayrıca yeni emlak vergisi kalemleri oluşturmuştu.

Çin hükümeti piyasayı frenlemek için 2011 ile 2015 arasında 16 milyon adet uygun fiyatlı konut inşa edeceğini duyurmuştu.

Bu haber 1,706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,280 µs