En Sıcak Konular

Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı TBMM'de

11 Ekim 2011 14:49 tsi
Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı M.Hamid Ansari, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i ziyaret etti.

Çiçek, Hamid Ansari'yi TBMM'de makamının bulunduğu binanın girişinde karşıladı. Başbaşa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmede konuşan Çiçek, heyeti Türkiye'de görmekten ve Mecliste ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çiçek, Hindistan ve Türkiye'nin bölgelerinde kilit iki ülke olduğunu belirterek, dolayısıyla bölgelerindeki gelişmeler açısından hem Türkiye'nin hem de Hindistan'ın barış ve istikrarın sağlanmasında önemli rolünün bulunduğunu dile getirdi.

Meclis Başkanı Çiçek, böylesine kilit iki ülkenin ilişkilerini her alanda geliştirmesinin, hem iki ülkenin yararına olduğu gibi hem de bölge ve dünya barışı açısından fevkalade önemli olduğunu anlattı.

İki ülke arasında üst düzey ziyaretlerin yapılmasının sevindirici olduğunu ifade eden Çiçek, bu tür ziyaretlerin ilişkilere yeni boyutlar kazandıracağını söyledi.

Hindistan ve Türkiye'nin uluslararası birçok toplantıya beraber katıldığını, bunlardan birinin de Kasım ayında İstanbul'da yapılacak Afganistan toplantısı olduğunu dile getiren Çiçek, ''Bu tür toplantılardaki karşılıklı görüş alışverişi, hem iki ülke arasındaki yakınlaşmayı daha da kuvvetlendireceği gibi hem de birlikte sorunların çözümüne katkı vermeyi ortaya çıkarmaktadır'' dedi.

Çiçek, hükümetler düzeyinde sürdürülen çaba ve işbirliğine parlamentoların da katkı vermesi gerektiğini anlatarak, bu kapsamda yeni yasama yılında ilk kurulan 2 dostluk grubundan birinin Türkiye-Hindistan Parlamentolararası Dosluk Grubu olduğunu söyledi. Çiçek, daha sonra dostluk grubunda bulunan üyeleri Ansari'ye takdim etti.

Konuk Cumhurbaşkanı Ansari

Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı M.Hamid Ansari, kendilerine gösterilen sıcak misafirperverlikten dolayı Çiçek'e teşekkür etti.

Eski medeniyete sahip Türkiye ve Hindistan'ın yeni ülke olduğunu ifade ederek, gerek Türkiye'nin gerekse de Hindistan'ın kurtuluş mücadelesi verdiğini kaydetti.

''Bugün bizleri birleştiren 3 temel değer var. Birincisi demokrasi, ikincisi laiklik, üçüncüsü de parlamenter demokrasidir'' diyen Ansari, giderek kapıların kapandığı dünyada, kapıları açık iki ülke olduklarını söyledi.

Ansari, Hindistan ve Türkiye'nin barışın savunucusu ülkeler olduğunu dile getirerek, dünyada barışın önünde pek çok farklı engeller bulunduğunu ifade etti.

Terörü dünyanın hastalıklarından biri olarak niteleyen Ansari, terörün mutlaka üzerine gidilmesi gerektiğini vurguladı. Terörü mazur gösterecek hiçbir sebep olamayacağını belirten Ansari, terörün medeniyetleri yok ettiğini söyledi.

Afganistan sorununa da değinen Ansari, Afganistan sürecinin açık ve şeffaf olması gerektiğini kaydetti.

Ansari, işbirliklerinin, Afganistan'a dışarıdan müdahale olacak şekilde olmaması gerektiğini belirterek, Afganistan'da barışın sağlanması konusundaki tüm çabaları desteklediklerini bildirdi.

Elektronik oy kullanma konusunda yardım istedi

TBMM Başkanı Çiçek, yeni yasama yılında Türkiye'nin yeni bir anayasa hazırlığı içinde olduğunu hatırlatarak, bu çalışmalar sınasında Hindistan'ın yaşadığı tecrübelerin kendileri için önemli olacağını söyledi.

Ekonomik alanda iki ülke arasında yapılacak çok şeyin olduğunu dile getiren Çiçek, mevcut rakamların iki ülke arasındaki potansiyeli yansıtmadığını söyledi.

Terör konusunda işbirliğine ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Çiçek, terörün çağın hastalığı olduğunu bildirdi. Çiçek, terör acısını yaşayan ülkelerden birinin de Hindistan olduğunu kaydederek, ''Terörle mücadele konusunda her türlü işbirliğine biz varız. Bunu burada ifade etmek istiyorum'' dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ansari'den elektronik oy kullanımı konusunda da yardım talep etti.

Türkiye'nin 155 ülkede seçmeninin bulunduğunu, bunların ya ülkelerine gelerek ya da gümrük kapılarında oy verebildiğine dikkati çeken Çiçek, bu konuda uzmanlaşan Hindistanlı şirketlerin, partilerle veya Yüksek Seçim Kurulu ile irtibata geçmesini istedi.

Büyük amcasının resmini hediye etti

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, heyetler arası görüşmenin ardından Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı M.Hamid Ansari'ye 1. Balkan Savaşı sırasında Türkiye'ye gelerek yaralı Mehmetçikleri tedavi eden büyük amcası Dr. Muhtar Ahmed Ansari'nin resmini hediye etti. Çiçek, ''Türkiye olarak size ve ailenize teşekkür borcumuz var. Sizin ailenizden gelen insanlar yardımda bulundular. Şükran ve teşekkürlerimizin ifadesi olarak bu resmi size takdim ediyoruz'' dedi.

Heyetler arası görüşmenin ardından TBMM Başkanı Çiçek, Ansari ve beraberindekiler onuruna öğle yemeği verdi.

Dr. Muhtar Ansari kimdir?

Dr. Ansari, Hint Müslümanlarının önde gelen bir lideri olarak 1. Balkan Savaşı'nda yaralanan Osmanlı askerlerini tedavi etmek üzere 5'i doktor toplam 26 kişilik bir heyetle 1913 yılında İstanbul'a geldi.

Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti (Kızılay) tarafından misafir edilen heyet, Kadırga hastanesinde bulunan yaralı askerlerin tedavisini yaptı.

Ayrıca Çatalca Ömerli mevkisinde, bir sahra hastanesi kuran Ansari, 2. Balkan Savaşı'nın başlaması üzerine ise sahra hastanesini Gelibolu'ya taşıdı.

Beraberinde gelen doktorlardan ikisi Hindistan'a dönmeyerek, 1. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Ordusu'na katıldı.

Ansari ise ülkesine dönerek Mahatma Gandi ve Kongre Partisi ile ortak siyasi çalışmalarda bulundu. Ansari, Hint Müslümanlarının en önemli sivil toplum örgütü sayılan Jamia Millia İslami Vakfı'nın kurucuları arasında yer aldı.

Ansari, 1936 yılında kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.



Bu haber 1,013 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,944 µs