En Sıcak Konular

'Rejimlerin değil, halkların yanındayız'

11 Ekim 2011 14:32 tsi
Lübran'da yayınlanan El Safir gazetesinden Muhammed Nurettin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Esad’a karşı “üstü örtülü tehdit” sayılabilecek bir dizi sert tavır sergilediğini, İran ve Nasrallah'ın eleştirilerden nasibini aldığın

Muhammed Nurettin *

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Esad’a karşı “üstü örtülü tehdit” sayılabilecek bir dizi sert tavır sergiledi. İran ile Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah da Davutoğlu’nun eleştirilerinden nasiplerini aldılar.

Davutoğlu bu açıklamaları İstanbul’da, perşembeyi cumaya bağlayan gece, özel bir davette 12 basın mensubuna yaptı. Toplantıya katılan gazeteciler, asıl amacın Türk dış politikasını anlatmak olmadığı konusunda hemfikir. Toplantının amacı, Türk dış politikasına yönelik eleştirilere yanıt vermekti. Son zamanlarda bu eleştirilere, önde gelen İslamcı yazarlar da katılmaya başlamıştı.

Bakan bu kez görüşmeye âdeti olduğu üzere son gelişmelerle ilgili bir sunumla başlamak yerine gazetecilere, “Bu kez bir ön konuşma yapmayacağım. Sizi dinlemek istiyorum.” dedi.

Yine önceki görüşmelerin aksine davetli gazeteci sayısı 30-40 arasında değil, sadece 12 ile sınırlı kaldı ve görüşmenin ilk yarısının medyaya sızdırılmaması konusunun altı çizildi.
Dünden önce Türk basınında bu toplantıyla ilgili olarak yayımlanan haberlerde, Davutoğlu’nun Suriye ile Türkiye arasındaki güven ilişkisinin bitmesinden duyduğu üzüntü aktarıldı. Davutoğlu, Esad’ın “hatasından” dönmesi için elinden geleni yaptığını ve içinin rahat olduğunu söyledi.

Davutoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada, Esad’la görüşmesinde, “Bizi senin ve Suriye halkının arasında seçim yapmak zorunda bırakma. Seçim yapmak zorunda kalırsak halkı seçer, seni bırakırız.” dediğini aktarıyor.

Suriye ordusunun Hama’dan çekilmesini ve Türk Büyükelçinin bölgeyi ziyaret etmesinin ardından bir “yol haritası” çizmeyi planladığını söyleyen Davutoğlu, iki gün sonra Esad’ın yine eskisi gibi hareket etmeye ve başka şehirlere saldırmaya başladığını görünce bundan vazgeçtiğine işaret ediyor.

Davutoğlu o andan itibaren Türkiye’nin Esad’a olan güvenini yitirdiğini ve halkın yanında olmayı seçtiğini söylüyor ve ekliyor: “Söylenecek ve yapılacak her şeyi söyledik ve yaptık. Yeterince de bekledik. Biz de bu bölgenin insanıyız. Suriye’de yakınlarımız, tanıdıklarımız var. Devlet olarak her şey bizi ilgilendiriyor. İstihbaratımız çok güçlü… Biz, Orta Doğu’da rejimlerin değil, halklarının yanındayız. Türkiye’nin özel bir sorumluluğu var ve bundan kaçmayacağız”.

* El Safir, Lübnan, Tercüme: BYEGM



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,045 µs