En Sıcak Konular

Kandil ve Mahmur sanıklarına hapis

11 Ekim 2011 13:53 tsi
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Kandil ve Mahmur'dan gelen 7 kişiye hapis cezası verdi

PKK'nın Kandil ve Mahmur kamplarından gelen grubun içinde yer alan 3'ü tutuklu 7 sanık, 7 yıl ile 10 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına, tutuklu sanıklar Mustafa Ayhan, Hüseyin İpek ve Nurettin Turgut katıldı. Tutuksuz yargılanan Haci Surgun, Kamil Ökten, Melekşah Soydan ve Fatma İzer duruşmaya katılmadı.

Cumhuriyet Savcısı, önceki duruşmada mahkemeye sunduğu mütalaasını tekrarladı.

Sanıkların PKK'dan gönüllü olarak ayrılmadığı, örgüt liderlerinin çağrı ve talimatlarıyla Türkiye'ye giriş yaptığı gerekçesiyle haklarında TCK'nın ''etkin pişmanlık'' hükmünün uygulanmasının mümkün olmadığı belirtilen mütalaada, sanıklar hakkında TCK'nın ''örgüt üyesi olma'', ''örgüt adına suç işleme'' ve ''örgüt propagandasını yapma'' suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddia makamının mütalaasına karşı söz alan sanık Mustafa Ayhan'ın Kürtçe savunma yapmaya başlaması üzerine mahkeme heyeti, tutanaklara, ''Mahkemenin anlamadığı ancak Kürtçe olduğu tahmin edilen bir dil ile beyanda bulunduğu görüldü'' diye yazdırdı.

Sanık Ayhan, daha sonra Türkçe yaptığı savunmada, ''Bizler silahlarımızı bırakarak kendi irademizle isteğimizle geldik. Tüm çabamız barış içindir'' dedi.

Diğer sanıkların savunmalarının ardından söz alan sanık avukatlarından Fethi Gümüş, iddia makamının mütalaasına katılmadıklarını belirterek, ''Birleşmiş Milletler (BM) himayesindeki Mahmur kampında yaşayan insanlar örgüt üyeliğinden suçlanmıştır. O zaman BM hakkında da dava açılması gerekir'' diye savunma yaptı.

Mahkeme heyeti verdiği kısa bir aranın ardından TCK'nın ''terör örgütünün üyesi olma'', ''örgüt adına suç işleme'' ve ''terör örgütünün propagandasını yapma'' suçlarından tutuklu sanıklar Mustafa Ayhan, Hüseyin İpek ve Nurettin Turgut'u 10'ar yıl 10'ar ay, tutuksuz yargılanan Haci Surgun, Kamil Ökten, Melekşah Soydan ve Fatma İzer'i de 7'şer yıl 1'er ay hapis cezasına çarptırdı.

Sanıklar, Irak'ın kuzeyindeki Kandil ve Mahmur kamplarından 19 Ekim 2009 günü gelen 4'ü çocuk 34 kişi arasında yer almıştı.

Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,317 µs