En Sıcak Konular

Suriye'ye reform çağrısı

11 Ekim 2011 12:36 tsi
İşte dakika dakika Suriye'de yaşananlar...

Lübnan'ın Sesi radyosu: "Suriye'den Lübnan köyüne roket atıldı"

Suriye'den Lübnan'ın kuzeyindeki sınır köyü Hnaider'de bulunan bir köye dün gece yarısı Suriye askerleri tarafından iki roket atıldığı öne sürüldü.

Lübnan'da yayın yapan "Lübnan'ın Sesi" radyosu, ülkenin kuzeyindeki Vadi Halid bölgesinde yer alan Hnaider köyünde yaşayan Halid El Essad'ın evine, dün gece yarısı iki roketin isabet etiğini, olayda ölen veya yaralananın olmadığını duyurdu.

Ancak radyonun, "roketlerin Suriye tarafından atıldığı" iddiası, Lübnan güvenlik güçleri tarafından doğrulanmadı.

Lübnan'da yayınlanan As Safir gazetesi de, köyde yaşayan görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde, Suriye sınırında bulunan Suriye askerlerinin makineli tüfekle köye doğru ateş açtığını ve roket attıkları iddiasına yer verdi.

Gazetede yer alan haberde, Suriye askerlerinin kendilerini korkutmak amacıyla ateş açtığını söyleyen köy sakinlerinin, Lübnan ordusunun güvenlik önlemleri almasını istedikleri kaydedildi.

Suriye başmüftüsünden ABD ve Avrupa'ya tehdit

Suriye'nin Başmüftüsü Şeyh Ahmed Bedreddin Hasun, ülkesine karşı askeri operasyonlar başlatmaları durumunda, Suriye'nin de ABD ve Avrupa'da bombalı intihar saldırıları düzenleyeceğini söyledi.

Oğlu geçen hafta İdlib vilayetinde düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden Sünni din adamı Hasun, El Cezire televizyonunun haberine göre, pazar günü ülkeyi ziyaret eden Lübnan heyetine "Tüm Avrupa'ya ve ABD'ye söylüyorum: Eğer Suriye ve Lübnan'ı bombalarsanız, halen sizin yanınızdaki intihar bombacılarını hazırlayacağız. Bugünden sonra göze göz dişe diş" diye konuştu.

Hasun'un oğlu, 22 yaşındaki Sarya Hasun 2 Ekim'de, İdlib-Halep otoyolu üzerindeki İbla Üniversitesi'nin yakınında silahlı kişilerce vurularak öldürülmüştü.

ABD ve AB, Suriye'de Beşşar Esad yönetiminin protestoları bastırma yöntemini şiddetle kınıyor.  

Çin'den Suriye'ye reform uyarısı

Çin Dışişleri Bakanlığı, Suriye'ye reform sözlerini kısa zamanda hayata geçirmesi uyarısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Veimin, olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, Suriye'nin reform sözlerini yerine getirmek için daha hızlı davranması gerektiğini belirtti.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri Rusya ve Çin, Suriye'deki rejimi kınayan ve rejimin askeri operasyonlarına devam etmesi halinde rejime karşı çeşitli tedbirler getirilmesini öneren karar tasarısını veto etmişti.

AFAD verilerine göre, Türkiye'de 7 bin 581 Suriyeli bulunuyor

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiye'de bulunan Suriyeli sayısının 7 bin 581 olduğunu bildirdi.

Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinde yer alan bilgi notuna göre, AFAD tarafından Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının acil ihtiyaçları için Hatay Valiliğinin emrine bugüne kadar tahsis edilen toplam acil yardım ödeneği, 20 milyon 750 bin lira oldu.

Hatay'daki çadırkentlerde oluşturulan 68 sınıf ve 128 şubede okul çağındaki bin 70'i kız, bin 294'ü erkek olmak üzere toplam 2 bin 364 Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşına okul öncesi, ilk ve ortaöğretim eğitimi verilmeye devam ediliyor.

Sınırın hemen ötesinde bulunan yaklaşık bin 200 Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşına günlük olarak kumanya dağıtımı yapılıyor.

Dün ve bugün 8 Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşı kendi istekleri ile ülkelerine dönerken, 23 kişi de Türkiye'ye giriş yaptı.

Bugüne kadar Türkiye'ye gelen Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşı sayısı 19 bin 2, bugüne kadar geri dönen Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşı 11 bin 421, bugün itibarıyla Türkiye'deki Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşı sayısı ise 7 bin 581 oldu. 23'ü refakatçi, 35'i hasta ve yaralı olmak üzere toplam 58 kişi hastanede bulunuyor.

Suriye Arap Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye yönelik nüfus hareketlerine ilişkin olarak Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının koordinasyonunda; ilgili kurum ve kuruluşlarca çadırkentlerde barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme ve diğer hizmetler veriliyor.

Çadırkentte kalan Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarına günlük olarak 3 öğün sıcak yemek verilmeye devam ediliyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın danışmanı, yabancı güçleri ülkede iç savaş çıkarmaya çalışmakla suçladı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın danışmanı Butheyna Şaban, yabancı güçleri Esad hükümetini devirmek için ülkede iç savaş çıkarmaya çalışmakla suçladı.

Ülkedeki çatışma ortamıyla ilgili olarak Şam hükümetinin tutumunu Malezyalı yetkililere anlatmak üzere başkent Kuala Lumpur'da bulunan Şaban, yabancı güçlerin çabalarına rağmen Suriye'nin savaştan kaçınacağını ifade etti.

Beşşar Esad'ın protestoculara karşı askeri operasyonlarını da savunan Şaban, operasyonların amacının, Suriye'de kaos ortamı yaratmayı amaçlayan yabancılar tarafından desteklenen silahlı grupları dizginlemek olduğunu ileri sürdü.

Şaban, hükümetin, yıl sonuna kadar anayasasının yeniden yazılması ve Şubat ayında parlamento seçimleri yapılması çağrısı dahil, tüm siyasi reformları yerine getirme iradesine sahip olduğunu da kaydetti. (AA) 


Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,827 µs